REUTERS/Hannah Mckay
REUTERS/Hannah Mckay

Hrvatska je u Kataru slomila srce Brazilcima koji se i dalje utapaju u depresiji

Vrijeme Čitanja: 3min | pet. 22.03.24. | 12:20

Brazilci se umjesto u šampanjcu utapaju u depresiji: Carlo Ancelotti je potpisao novi ugovor s madridskim Realom, dok je Seleçao potpisao trećeg izbornika otkako je Tite predao ostavku u prosincu 2022. godine.

Brazilska sportska javnost je prošle godine oblizivala usta kada je predsjednik Nogometnog Saveza Ednaldo Rodrigues dao posao v.d. trenera Dinizu pa zatim ponosno izjavio:

„Dinizov plan igre je sličan treneru koji će nas voditi na Copa Americi, Ancelottiju. On je stigao na klupu kako bi Ancelottiju olakšao tranziciju“.

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Devet mjeseci kasnije Brazilci se umjesto u šampanjcu utapaju u depresiji: Carlo Ancelotti je potpisao novi ugovor s madridskim Realom, dok je Seleçao potpisao trećeg izbornika otkako je Tite predao ostavku u prosincu 2022. godine.

REUTERS/Vincent WestREUTERS/Vincent West

Kako očajavanje ne bi stalo samo na košarici talijanskog stručnjaka, Brazilce su poharale ozljede, a forma reprezentacije je blago rečeno zabrinjavajuća. Peterostruki prvaci odjednom djeluju fragilno, bez jasnog smjera i ideje oko vizure selekcije, a sada im slijede dvije prijateljske provjere u kojima im prijeti teško stradavanje – protiv Engleske i Španjolske.

Nakon što je Hrvatska rasplakala gotovo 220 milijuna duša koje su tih dana, tijekom SP-a u Kataru, doručkovale, ručale i večerale nogomet i svoju reprezentaciju, Tite je spakirao kofere i mahnuo na pozdrav nakon još jedne razočaravajuće kampanje na World Cupu. Tamošnji Savez nije imao plan B, stoga se krenulo u žurnu potragu za novim izbornikom koja se pretvorila u centrifugalno lutanje, a koju veš-mašina budućnosti do danas nije uspjela oprati. Ramon Menezes stigao je kao privremeno rješenje, no stradavanje protiv Senegala prijevremeno su skratile njegovu limited turneju. Ancelotti je, zatim, trebao biti čovjek koji će konačno super-talentiranu reprezentaciju odvesti na tron i u perspektivi do šestog svjetskog naslova.

Umjesto iskusnog Talijana imenovan je Diniz, trener koji je osvojio Copa Libertadores s Fluminenseom, ali i koji je imao problema 'vezivanja'. Diniz je, naime, razvio običaj da u klubu ostane maksimalno dvije godine. Ako su se Brazilci poželjeli stabilnosti, onda je bilo od starta jasno kako Diniz nije pravi čovjek za taj posao.

A novi izbornik je potrajao i kraće od očekivanog – nakon skromne dvije pobjede u pet uvodnih utakmica, Diniza je zamijenio Dorival Junior. Radi se o iskusnom treneru koji ima bezbroj utakmica u domaćoj ligi, ali koji ponovno ne nudi previše razloga za optimizam.

REUTERS/Ricardo MoraesREUTERS/Ricardo Moraes

Fomat SP-a 2026. je proširen na 48 momčadi, a iz Južne Amerike će na Mundijal otputovati šest od 11 sastava stoga nije teško izračunati da je teže propustiti turnir nego otići u Meksiko, SAD i Kanadu. Doduše, da se danas zaustave kvalifikacije, Brazilci bi se provukli na Mundijal i to tek sa šestog mjesta ljestvice… Iz posljednjih šest utakmica Brazilci su pokupili tek sedam bodova i pokazali ranjivost u obrambenom dijelu, ali i manjak napadačke ideje unatoč nevjerojatnoj koncentraciji talenta u ofenzivnoj sekciji. Brazil je, jasno, preveliki brend da propusti SP, ali trenutna forma i pozicija su ispod svake razine i renomea reprezentacije.

I sada je na Dorivalu da sve to preokrene.

„Možemo iskoristiti pomoć naroda kako bi pronašli rješenja. Želim da ljudi daju svoje prijedloge oko toga kako možemo riješiti sve ono što nas muči kako bi zajedno stvorili momčad koja našim navijačima daje samopouzdanje i kako bi se svi navijači pronašli u ovoj momčadi“, izjavio je Dorival nakon imenovanja, no brzi pregled zdravstvenog kartona reprezentacije ugušio je njegov nabujali optimizam.

Neymarova ozljeda ligamenata postavlja logično pitanje hoće li ikada ponovno preko glave navući žuti dres, a on nije jedini iz udarne postave koji nije na raspolaganju Dorivalu. Alisson i Ederson su out, Gabriel, Marquinhos, Militao također, kao i Casemiro i Martinelli.

REUTERS/Andres CuencaREUTERS/Andres Cuenca

Kada sva ta imena stavite na jedna kup dobit će te pola početne postave Brazila, uz činjenicu da na klupi sjedi čovjek koji nije nikada vodio momčad ovakve razine.

Sigurno će Englezi i Španjolci razotkriti većinu mana Brazila koji bi trebao u naredna dva tjedna kompletirati popis igrača za Copu. Pitanja je mnogo, a na čelu reprezentacije je izbornik koji će teško odgovoriti na njih…

Oglas

Zaigraj odmah, Germania!


Igre na sreću mogu dovesti do ovisnosti. Igraj odgovorno.



Tagovi

Brazilska nogometna reprezentacijaCopa America 2024NeymarHrvatska nogometna reprezentacijaJužnoameričke kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo 2026.

Ostale Vijesti