Action Images / Sporting Picture
Action Images / Sporting Picture

Hrvatska, Grinch Superclasica

Vrijeme Čitanja: 5min | čet. 08.12.22. | 09:30

Brazil i Argentina nisu se na mundijalima sastali još od 1990. i čuvene 'svete vode'. Katarci već trljaju ruke, nadajući se tom dvoboju u polufinalu, ali, nešto će se pitati i Europljane

Brazil i Argentina, jedno od rijetkih finala, koje u sve ove 92 godine svjetskih prvenstva još nismo gledali. A igrali su finala i finala i jedni i drugi. No, putevi su im se uvijek ranije razdvojili, ili, spojili, kako god želite. U jednom od 'bildanja' katarskog ega zadnjih desetak godina, naišli smo na neku izjavu nekog dužnosnika, koji je kazao kako će katarski Mundijal biti najspektakularniji u povijesti, kako će se igrati najbolji nogomet, gledat ćemo najbolje stadione i hotele, a 'kruna svega bio bi finale Brazila i Argentina, da i time Katar ispiše povijest svjetskih prvenstava'. U zadnje četiri godine, nakon razočaranja u Rusiji, poput katarskih ambicija, svoje su apetite bildali i Brazil i Argentina. U Dohi 2022, Messi i Neymar pokušat će još jednom. A i forma obje reprezentacije rasla je kako je bližio SP, suvereno su Brazil i Argentina prošli kroz južnoameričke kvalifikacije, toliko suvereno da međusobnu utakmicu koja je odgođena zbog bizarnih pandemijskih pravila, na kraju nisu niti odigrali, bila je nevažna. Ako ijedna utakmica između Brazila i Argentine može biti nevažna.

Naravno, mnogim je navijačima diljem svijeta 'zaigralo srce'. Kad se već igra takav čudni Mundijal, kad je već sve oko Katara pomalo kontroverzno i upitno, bilo bi sjajno kad bismo gledali utakmicu koju nikad nismo, finale Brazila i Argentine. No, Katarci mogu kupiti štošta, ili sve, no, još nisu pronašli način (ili nisu željeli ići tako daleko) da namjeste ždrijeb pa su nestašne kuglice odlučile da će se, budu li prvi u svojima skupinama, Brazil i Argentina sučeliti u polufinalu. Nije finale, ali nije niti to loše za konačnu priču o Kataru, za priču o Messijevom posljednjem tangu i pokušaju da dostigne božanstvo velikog Diega. U cijelom tom kolopletu negative oko Katara, tisuća poginulih radnika migranata, Superclasico Brazila i Argentine došao bi kao dašak romantike u izlizanom braku. I, eto nas, došli smo na korak do, samo još jedan korak.


Zadnji Superclasico na SP-ima gledali smo još davno, kad se generacija današnjih 40-godišnjaka tek zaljubljivala u nogomet i upijala njegove čari, na onom Mundijalu na kojemu je svjetski prvak Argentina startao senzacionalnim porazom od Kameruna, na kojemu je Diego Maradona zadnji put sjao punim sjajem, jer 'ono' četiri godine već je bilo mučenje. Talijanski stadioni, pogotovo onaj napuljski, klanjao se nogometnom Bogu, a zamalo su ga na putu do finala zaustavili Predrag Spasić i Tomislav Ivković. Baš je na tom turniru, Maradona izveo jednu od svojih zadnjih mundijalskih čarolija, kad je nezaustavljivo prošao kroz brazilsku sredinu i već u padu gurnuo loptu tamo gdje nitko drugi ne bi mogao, baš na mjesto na koje je utrčavao Caniggia, koji je bio hladnokrvni egzekutor. Bilo je to prije 32 godine, bio je to Superclasico, kasnije poznat po nazivu 'Sveta voda'. To je ona utakmica na kojoj je Maradona Brazilcu Brancu dobacio bočicu s vodom, u kojoj je bila tableta za smirenje i koja je, naravno, malo usporila brazilske majstore baš u trenutku kad su bili u naletu. Brazilci su se odmah nakon utakmice požalili da im je nešto bilo sumnjivo, a Maradona je godinama kasnije priznao da se radilo o sabotaži. I sam je taj slučaj prozvao 'Sveta voda'. Argentina je tu utakmicu u osmini finala pobijedila tim golom Caniggije 1:0. I danas argentinski navijači provociraju Brazilce pjesmom o toj utakmici, o Maradoninu dodavanju i Canigginom golu.

Još su tri puta igrali na SP-ima, prvi put 1974. u Zapadnoj Njemačkoj. U dvoboju skupine drugog kruga, Brazil je slavio 2:1, Rivelinho i Zairzhino zabili su za Brazil, Brindisi je bio strijelac za Argentinu. Brazilci su otišli u borbu za treće mjesto, Argentina je ispala. No, četiri godine kasnije, kad je Argentina bila domaćin, a ponajviše i zbog tadašnje nestabilne političke i društvene situacije u zemlji, rasplet je 'smio' biti samo jedan - Argentina prvak. I zato je ulog u derbiju s Brazilom bio velik. Čuvena 'Bitka za Rosario', prepuna nervoze i velikih promašaja, završila je bez pogodaka i iznjedrila novu kontroverzu u zadnjem kolu. U kojemu je Argentina pod sumnjivim okolnostima pobijedila Peru s visokih 6:0 i prošla u finale te osvojila SP. Brazilci, koji su osvojili treće mjesto, prozvali su se moralnim pobjednicima, prozivajući Peruance za nedostajan otpor u spomenutoj utakmici. A time se, ionako veliki rivalitet Brazila i Argentine, još više produbio.


No, brazilska je osveta stigla četiri godine kasnije, na trećemu Mundijalu zaredom igrao se Superclasico. I danas se tu brazilsku generaciju naziva najboljom koja nije osvojia naslov, jer, djelovao je Selecao uistinu impozantno, Pobijedio je u skupini Argnetinu 3:1, s time da je pobjeda mogla biti i izraženija. Argentinci su bili toliko bijesni da je Maradona nogom udario Batistu i zaradio direktni crveni karton. Ali, brazilska osveta nije donijela konačan plod, u jednoj od legendarnih utakmica u povijesti mundijala, Italija je svladala favorizirane Brazilce 3:2 i otišla u polufinale. Kasnije i do naslova. Argentinci su, pak, svoju 'osvetu' dočekali osam godina poslije u već opisanom slučaju 'Sveta voda'.

REUTERS/Carl RecineREUTERS/Carl Recine

I, sad, 32 godine poslije, došli smo vrlo blizu novom obračunu. Superclasicu s velikim ulogom. No, na putu ostvarenju plana katarskih milijardera i želja stotina milijuna nogometnih obožavatelja diljem svijeta stoji, između ostalih, Hrvatska. Istrčat će Vatreni u petak protiv Brazila, kao i nekoliko sati kasnije Nizozemci protiv Argentine, u ulozi Grincha koji želi 'ukrasti' Superclasico. Odgoditi ga za još najmanje četiri godine. Istina, teško da bismo tada gledali Messija protiv Neymara, da bismo vidjeli obračun momčadi, čiji su igrači na klupskom planu osvojili sve što se može osvojiti. Znamo da 'pola svijeta' navija za dvoboj Brazila i Argentine u polufinalu, znamo da i sami Katarci drže fige da se na njihovom tlu odigra prvi mundijalski Superclasico nakon 32 godine. No, znamo i da Hrvatska (naravno i Nizozemska, ali nama su Vatreni u prvom planu) može srušiti taj 'kalendar'. Pa, ako treba postati i Grinch SP-a u Kataru, zašto ne? Nosit ćemo nekako s tom ulogom, dobro ćemo se nositi, ne brinite.



Tagovi

Brazilska nogometna reprezentacijaArgentinska nogometna reprezentacijaKatar 2022Svjetsko prvenstvo u nogometu Katar 2022.Hrvatska nogometna reprezentacija

Ostale Vijesti