Pixsell
Pixsell

Hrvatska bez poraza zaključila Glavnu rundu kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo

Vrijeme Čitanja: 3min | uto. 07.03.23. | 19:38

Futsal Vatrenima slijedi Elitna runda kvalifikacija za Futsal Mundial koji će se održati 2024. na još uvijek nepoznatoj lokaciji.

Hrvatska futsal reprezentacija remizirala je u Mađarskoj (1:1) u posljednjem kolu Glavne runde kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo. Hrvatska je Elitnu rundu osigurala i prije zadnjeg kola, a Mađarima je danas igrala samo pobjeda kako bi izbjegli playoff za posljednju rundu kvalifikacija. Ovako će se s još sedam momčadi boriti za posljednja tri mjesta u 'eliti'.

A Mađari su nakon boljeg prvog poluvremena i podređene uloge u nastavku bili na pragu trijumfa nakon što je Patrik Pal pogodio iz 'dalekometnog' slobodnog udarca. No, nakon tog pogotka na terenu je postojala samo jedna momčad, a Hrvatskoj je zasluženi remi donio pivot Futsal Dinama Luka Perić golom dvije minute prije kraja susreta.

Mađari su tražili pobjedu kako bi izbjegli dodatne kvalifikacije i izborili direktni plasman u Elitnu rundu, kojeg je Hrvatska već osigurala pobjedom u Izraelu u studenom prošle godine. Prema tome, Mađari su susret otvorili bolje, svjesni činjenice da im igra samo pobjeda.

Mađari su zaprijetili odmah u prvoj minuti, pucao je Zoltan Droth, pogodio Marka Feketea koji nije uspio zabiti iz blizine. Fekete je bio najopasniji Mađar u uvodnim minutama, imao je jedan dobar pokušaj s devet metara, ali je Zoran Primić odlično obranio. Probao je i Adam Vas iz voleja, a najbolju priliku Mađari su imali u 15. minuti nakon što je Josip Jurlina izgubio loptu, domaćini su krenuli u kontru tri na jedan. Udarac Vasa obranio je Primić, a pokušaj Feketea otišao je kraj gola. Posebno opasni Mađari su bili u posljenjoj minuti dvoboja, kada je Primić ukrotio dva opasna udarca domaće momčadi.

I Hrvatska je imala svoje šanse u prvoj dionici utakmice. Momčad Marinka Mavrovića često je gurala loptu na pivota, a najbolje pokušaje imali su Franco Jelovčić, Luka Perić i Marko Kuraja, no Marcell Alasztics je svaki put bio priseban.

Iako su Futsal Vatreni imali više udaraca na suparnički gol, Mađari su u prvom dijelu imali više konkretnijih prigoda.

Hrvatska je zato bolje otvorila nastavak utakmice, opasno je u dva navrata zaprijetio Antonio Sekulić, lijepu priliku iskosa imao je i drugi pivot Perić, a vidjeli smo i sjajan udarac s distance Jurline koji je završio pokraj gola.

U 28. minuti susreta čista nesreća spriječila je Futsal Vatrene od gola. Duje Kustura je s lijeve strane ubacio pred gol gosrtiju, David Mataja prebacio je Alaszitcsa, ali je Mađare spasila greda.

I kada se činilo da će vrlo dobra Hrvatska slomiti otpor Mađara svjedočili smo za futsal jednom prilično nesvakidašnjem golu. Partik Pal izveo je slobodni udarac praktički s centra igrališta, opalio je prizemnu loptu i iznenadio do tada jako dobrog Primića. Mađarska, koja je u nastavku imala podređenu ulogu, stigla je do vodstva.

Taj primljeni pogodak kao da je razljutio Mavrovićeve izabranike, s poludistance su lijepo opalili Kuraja i Jelovčić, no Alaszitcs je danas bio perfektan. Bravuroznim obranama ponovno je sačuvao svoju mrežu. No, Hrvati su u tim trenucima bili vrlo nervozni te su u kratkom periodu zaradili pet faulova, što je zančilo da svaki sljedeći Mađarima donosi kazneni udarac s 10 metara.

Unatoč tome, Futsal Vatreni nastavili su pritiskati, a posebno razigran u toj dionici dvoboja bio je Jurlina. Četiri minute prije kraja Hrvatska je zaigrala s golmanom-igračem, a igra s igračem više u polju isplatila nam se na isteku 38. minute kada je Luka Perić iskosa pogodio iz teške pozicije.

Primljeni pogodak natjerao je Mađare da ubace golmana-igrača, a to 40-ak sekundi prije kraja nije iskoristio Kustura koji sa svoje polovice nije pogodio praznu mrežu. Utakmica je završila remijem.

Glavna runda kvalifikacija za SP, posljednje kolo

Mađarska - Hrvatska 1:1

Strijelci: 1:0 Pal (31.), 1:1 Perić (38.)

Tablica

1. Hrvatska 310 19:3 9

2. Mađarska 121 10:9 5

3. Izrael 013 4:21 1


Tagovi

Hrvatska futsal reprezentacijaFutsalsvjetsko prvenstvo u futsalu

Ostale Vijesti