nph/NordPhoto/PIXSELL
nph/NordPhoto/PIXSELL

Hrvati u finalima Lige prvaka desetu godinu zaredom, a „kantu“ podižu u zrak osam godina uzastopno

Vrijeme Čitanja: 2min | čet. 15.04.21. | 09:20

Ako se Real Madrid plasira u finale, Modrić će biti u prilici osvojiti svoju pet kantu, dok je Kovačić u lovu na treću.

Nakon što smo sinoć doznali sve polufinaliste Lige prvaka, postalo je jasno da će Hrvatska imati predstavnika u finalu desetu godinu zaredom. Naime, polufinalni ždrijeb spojio je Chelsea s Real Madridom, odnosno Kovačića s Modrićem, što znači da će jedan od njih zaigrati i na samoj završnici u Istanbulu.

Rijetko koja europska zemlja može se pohvaliti s ovakvim podatkom, ali Hrvati u finalima Lige prvaka nisu više nikakva novost. Točnije, postali su pravilo, a ne iznimka. Da stvar bude zanimljivija, u posljednjih osam godina Hrvati su osvajali popularnu kantu isto toliko puta. Pa krenimo redom.

Lani, kada se trofejom u onim čudnim okolnostima uzrokovanima Covid-19 krizom, zasluženo domogao münchenski Bayern, titulom se okitio Ivan Perišić, koji je u igru ušao s klupe. Sezonu ranije Ligu prvaka osvojio je Dejan Lovren sa svojim Liverpoolom, a prethodne tri Luka Modrić s Real Madridom.

Zanimljivo, Modriću se na najvišem postolju 2017. i 2018. godine pridružio Kovačić, koji u tim finalima nije odigrao ni minute, baš kao ni Lovren kada su Redsi osvojili naslov. No zato je Lovren igrao u kijevskom finalu 2018., kada je Real slavio 3:1, a godinu ranije u finalu je zabio pogodak Mandžukić, čiji je Juve poražen od Reala 4:1.

U sezoni 2014/2015. Ligu prvaka osvojio je Ivan Rakitić, koji je bio i strijelac u finalu protiv Juventusa, sezona 2013/2014. ponovno je pripala Modriću, a 2012/2013. Mandžukić je u finalu zabio dortmundskoj Borussiji i popeo se na vrh. Bayern je igrao u finalu i godinu ranije, a jedan od tragičara u porazu od Chelseaja bio je Ivica Olić, koji je nakon produžetaka promašio jedanaesterac. Tada je u Bayernu bio i Danijel Pranjić.

Drugim riječima, Hrvati su redoviti u finalima već cijelo desetljeće i bit će zanimljivo vidjeti hoće li se popeti na tron devetu godinu zaredom. Ako se Real Madrid plasira u finale, Modrić će biti u prilici osvojiti svoju pet kantu, dok je Kovačić u lovu na treću. No, u prethodna dva slučaja je bio samo promatrač, a ovaj put ima priliku biti u prvome planu, jer je postao motor Chelseaja i igrač od velikog povjerenja trenera Tuchela.

Polufinalne utakmice Lige prvaka igraju se 27. i 28. travnja, odnosno 4. i 5. svibnja, a finale u turskoj metropoli na rasporedu je 29. svibnja.


Tagovi

Luka ModrićMateo KovačićReal MadridChelseaLiga prvakaIvan PerišićDejan LovrenIvan RakitićMario MandžukićDanijel Pranjić

Ostale Vijesti