Hrvati drugoligaši! Cijela momčad hrvatskih nogometaša igra u drugim ligama zemalja

Vrijeme Čitanja: 4min | pet. 02.03.18. | 09:55

Mnoštvo hrvatskih nogometaša igra van države, a dio ih je u drugim nogometnim ligama.

Koliko hrvatskih nogometaša igra van HNL-a? Na to pitanje teško je pronaći pravi odgovor, a prosječni hrvatski zaljubljenik u sport najčešće prati samo one koji igraju u najvažnijim ligama, odnosno klubovima. No, ima i mnoštvo onih koji igraju u manje atraktivnim, ali i drugoligaškim klubovima. Mi smo se za ovu priliku pozabavili hrvatskim nogometašima koji igraju u drugim ligama iz pet najjačih europskih nogometnih država, odnosno 'drugim ligama petice'.

Ukupno 11 igrača igra u ovim natjecanjima, a najbrojniji su u Serie B. U drugoj talijanskoj ligi trenutno nastupa 5 hrvatskih nogometaša.

Najpoznatiji među njima je 21-godišnji vratar Josip Posavec koji je i dalje u Palermu. Lani je imao nekoliko odličnih partija u Serie A, a sada je donedavno bio standardan u Serie B. U 19 nastupa je 9 puta sačuvao mrežu netaknutom, ali u posljednje tri utakmice prednost u Palermu je dobio veteran Alberto Pomini.

Marko Pajač igra u Cagliariju kao posuđen igrač Perugije. Ovaj 24-godišnji veznjak karijeru je počeo u Varaždinu pa je preko Lokomotive, Sesveta, mađarskog Videotona i slovenskog Celja 2016. otišao u Cagliari. Ima i jedan nastup u Serie A, a ove sezone u Serie B ima 25 nastupa i 6 asistencija.

U kultni Pro Vercelli ove je zime otišao lijevi bočni Mateo Bertoša. Ovaj 29-godišnjak je karijeru počeo u Rijeci, igrao za Jadran iz Poreča, grčki Ergotelis i Široki Brijeh da bi se 2013. vratio u Rijeku. Nakon tri sezone u Kekovoj momčadi preselio se u Istru odakle je 'pobjegao' u drugu talijansku ligu. Još nije upisao niti jedan nastup.

U Serie B je i 22-godišnji stoper Anton Krešić koji po potrebi može igrati i na poziciji zadnjeg veznog. On je 2015. iz Zagreba, gdje je počeo karijeru, prešao u Atalantu koji ga je prvo posudio Trapaniju, a ove sezone Avellinu. Krešić ima 16 nastupa u Serie B i zabio je 3 gola.

Popis hrvatskih nogometaša u Serie B zaključuje 19-godišnji napadač Antonio Lukanović. On je karijeru počeo u Rijeci odakle je 2014. prešao u Parmu. Godinu dana nakon toga je prešao u Novaru gdje se ne može izboriti za minutažu pa je jesenski dio sezone proveo u trećeligašu Catanzaru, a sada se vratio u Novaru.

Nakon Serie B, prebacujemo se na 2. Bundesligu gdje igraju četiri hrvatska nogometaša.

Najpoznatiji među njima je sigurno 28-godišnji Mario Maloča. Bivši kapetan Hajduka 2015. je prešao u poljsku Lechiu Gdansk koja ga je početkom ove sezone posudila u Greuther Furth. Maloča je u 2. Bundesligi ove sezone odigrao 21 utakmicu i zabio 1 gol.

Na posudbi u 2. Bundesligi je Davor Lovren, 19-godišnji Dejanov brat. Njega je Dinamo posudio Fortuni iz Dusseldorfa koja ima opciju otkupa ugovora na kraju sezone. Lovren je odigrao 9 utakmica u 2. Bundesligi i zabio jedan gol.

Još jedan bivši igrač Dinama je član Fortune. Riječ je o Karlu Igoru Majiću, još jednom 19-godišnjem napadaču. On je iz Maksimira u ljeto 2016. otišao u Njemačku, ali se nije izborio za niti jedan nastup ove sezone u 2. Bundeligi. No, Majić igra za drugu momčad Fortune za koju je zabio 2 gola u 18 nastupa.

Fabijan Buntić nije nikada igrao u HNL-u. Ovaj 21-godišnji vratar je rođen u Stuttgartu, a u tamošnjem klubu je i počeo karijeru. U ljeto 2016. je prešao Ingolstadt, ali trenutno nije prvi vratar momčadi. Umjesto u Serie B, Buntić igra za drugu momčad Ingolstadta za koju je ove sezone upisao 18 nastupa.

U drugoj francuskoj i drugoj španjolskoj igra po jedan hrvatski nogometaš.

U Ligue 2 igra Ivan Lendrić. Ovaj 26-godišnji napadač nekada je bio velika nada Hajduka, ali se na Poljudu nije uspio dokazati. Slijedile su epizode u Zrinjskom, belgijskom Zulte Waregemu, Lokomotivi, austrijskom Kapfenbergu, talijanskom Sudtirolu, slovenskom Celju, rumunjskoj Mirsama Orhei, grčkom AOK Kerkyri i sarajevskom Željezničaru, ovog je ljeta Lendrić prešao u Lens za koji je upisao 8 nastupa i 2 gola.

U španjolskoj Segundi igra 23-godišnji veznjak Tomislav Gomelt. On je u Lorcu došao ovog siječnja na posudbu iz Rijeke, a njegov nogometni put je fascinantan. Iz juniora Zagreba prešao je u HAŠK odakle je otišao u juniore Tottenhama. Bio je na posudbi u Espanoylu, Royal Antwerpu i Bariju koji ga je 2015. uzeo 'za stalno' kad mu je istekao ugovor sa Spusima. Nakon toga je Gomelt bio član rumunjskog Cluja da bi ga prošlog ljeta uzela Rijeka u kojoj se nije uspio izboriti za mjesto u prvoj momčadi. Za Lorcu je odigrao dvije utakmice.

U engleskom Championshipu nemamo niti jednog igrača, ali smo mi od Australije 'posudili' Milu Jedinka kako bi uspjeli složiti postavu od 11 igrača. Jedinak je 33-godišnji veznjak hrvatskog porijekla koji je, podsjetimo, europski dio svoje karijere svojedobno počeo u Varteksu gdje je igrao između 2003. i 2005. godine. Nakon toga se vratio u Australiju, a nakon Genclerbirligija, Antalyaspora i Crystal Palacea, sada je član Aston Ville.

(Foto: Action Images)


Tagovi

Mile JedinakTomislav GomeltIvan LendrićFabijan BuntićKarlo Igor MajićDavor LovrenMario MaločaAntonio LukanovićAnton KrešićMateo BertošaMarko PajačJosip Posavec

Ostale Vijesti