Grafika: Vedran Duhaček
Grafika: Vedran Duhaček

Hoffenheim odavno nije seoski klub, a Kramarić kao glavna zvijezda godišnje zarađuje 4,8 milijuna eura

Vrijeme Čitanja: 3min | pon. 07.12.20. | 08:36

Hopp vodi klub kao kompaniju, slabiji ulazak u sezonu ne bi vas trebao zavarati, a njihov 'modus operandi' može biti primjer mnogima diljem Europe.

Hoffenheim odavno više nije 'seoski klub'.

Tako bismo mogli započeti financijsku analizu Hoffenheima, njemačkog prvoligaša čija je glavna zvijezda Andrej Kramarić i koji ovu sezonu baš i nije otvorio na način kakav su mnogi od njih očekivali. No, nemojte da ih zavara slabiji jesenski dio sezone: milijarder Dietmar Hopp se dobro razumije u biznis i vodi klub kao ozbiljnu kompaniju o čemu uostalom govori i to što Hoffenheim, iako 'živi' u prilično maloj sredini, trenutno ima 204 stalno zaposlenih radnika, uz još 88 njih na privremenom radu, a samo za plaće prvotimaca izdvaja oko 65 milijuna eura!

Ako na to dodamo i plaće trenera i U-23 momčadi, sportski sektor svake godine s bankovnog računa Hoppu skine 77milijuna eura. Nevjerojatan iznos!

Sve ovo nam govori posljednji financijski izvještaj kluba kojeg je objavio poznati Bild, a u njemu se primjerice ističe i da je najplaćeniji iigrač kluba hrvatski reprezentativac Andrej Kramarić čija primanja iznose 4,8 milijuna eura po sezoni. Istina, ovdje govorimo o bruto zaradi, prije poreza i ostalih doprinosa, ali u svakom slučaju riječ je o poprilično velikoj svoti.

Što se tiče rukovodstva, trojica direktora brinu o svemu, donedavno je tu bio aktualni trener Bayerna Hansi Flick, koji je klub napustio u veljači 2018. poslije samo osam mjeseci na funkciji. Flick je navodno primao oko 1,5 milijuna eura po sezoni. Klub je, između ostalog, napustio i zbog nesuglasica među rukovodiocima, tada mu je najveća opozicija bio Peter Gorlich, a on je i sada tu sa plaćom koja iznosi 600 tisuća eura.

'Običan svijet' ne uživa u baš tolikom luksuzu, ali nije baš ni da ima posebnih financijskih problema. Recimo, zamjenici klupskog glasnogovornika primaju između sedam i osam tisuća eura mjesečno, ljudima koji se bave društvenim mrežama svakog prvog u mjesecu na račun legne između tri i četiri tisuće eura eura, dok u odjelu prodaje i marketinga ima problema, plate su bile niže u odnosu na konkurenciju, pa im je Eintracht iz Frankfurta uzeo nekolicinu bitnih ljudi.

Idemo dalje, legendarni klupski ekonom mjesečno zaradi četiri tisuće eura, a fizioterapeuti mogu da računaju na plaće između sedam i pol do devet tisuća eura.

Zanimljivo, treneri u omladinskoj školi nisu baš toliko plaćeni, iako se Hoffenheim ponosi akademijom koja je posljednjih godina dala Nadiema Amirija (sada u Bayeru iz Levekusena), Niklasa Sulea (Bayern), te Jonasa Hoffmana (Borusija Monchengladbach). Treneri sa punim radnim vremenom zarađuju između između dvije i pol do četiri i pol tisuća eura, dok se honorarci plaćaju po učinku, a dobiju i dodatak za putne troškove.

Ovo su sve samo osnovne zarade, tu su naravno i premije, posebno bitne za sportski sektor. Ako se ciljevi zacrtani pred početak sezone ostvare razvesele se i ostali zaposleni. Primjerice, dobiju pola mjesečne plaće iznad unaprijed predviđene zarade, a pošto ciljeva ima više – može se i zaraditi više. U prvom timu čak i do sedam puta više.

Zanimljivi su i trenutni oglasi za posao u spomenutom njemačkom klubu. Pored onih uobičajenih za čistačice, trenere i zaposlene u školi, jedan se posebno ističe: roditelji koji su zainteresirani da budu domaćini na utakmicama. Njima se pak plaćaju samo troškovi.


Tagovi

HoffenheimDietmar HoppAndrej KramarićIz drugog kutaizdvajamo

Ostale Vijesti