Hoće li na Rujevici plakati za U–21 reprezentativcem kojeg su se praktički besplatno riješili?

Vrijeme Čitanja: 3min | čet. 03.10.19. | 10:04

Ponavlja li se slučaj Oršić u riječkom prvoligašu?

Ovaj mladić svoj nogometni put započeo je u mlađim kategorijama Varaždina, a s nepunih 17 godina prelazi u Rijeku koja je spazila njegov talent prilikom jednog turnira za mlađe kategorije.

U Rijeci su bili zadovoljni kako se ovaj centralni napadač „razvija“, ali za njega ipak nije bilo mjesta u prvoj momčadi budući da je konkurencija tih godina bila prevelika. Poslan je prvo na posudbu u Hrvatski Dragovoljac, da bi nakon toga otišao u Rudar iz Velenja. Ukupno je u dvije sezone zabio četiri ligaška pogotka te je bilo potpuno jasno kako se od ovog mladića očekuje dodatni iskorak, a on je stigao u sezoni 17./18. kada je u zimu prešao u redove Celja.

Financijski detalji tog transfera nisu javno dostupni, ali vjerujemo kako je potpuno jasno svima da Celje nije klub koji je sposoban platiti velike (ako i ikakve) odštete za igrače.

Celje je dugi niz godina stabilni slovenski prvoligaš, a skoro pa nevjerojatno zvuči podatak kako su posljednje četiri sezone završili na petom mjestu, istom onom na kojem se nalaze u ovom trenutku nakon 12 odigranih kola u ovoj sezoni.

Ipak, strateg slovenskog kluba Dušan Kosić ima razloga za zadovoljstvo budući da njegova momčad izgleda veoma dobro, a drugoplasirana Olimpija im zasad bježi svega četiri boda.

Ono što posebno upada u oči je pogled na listu vodećih strijelaca slovenskog prvenstva, a tamo se u ovom trenutku nalaze dvojica Hvata, Ante Vukušić i mladi Dario Vizinger.

Vukušić se napokon vratio dobrim igrama te se ponovo vraća prema staroj formi koja mu je svojevremeno osigurala transfer u Serie A, dok je mladi Vizinger netko tko je došao „niotkud“ i potpuno iznenadio. Njegov konkurent za mjesto središnjeg napadača je bivši U – 19 reprezentativac i igrač druge momčadi Dinama Ivan Božić, ali iako ovaj mladić također pruža dobre igre u novoj okolini, svijetla reflektora uperena su u mladog Čakovčanina čija tržišna vrijednost u ovom trenutku iznos respektabilnih 500 tisuća eura.

Treba dodati da je Vizinger itekako sposoban odigrati i neku od krilnih pozicija, ali je jednako tako dosta očito kako je pozicija „devetke“ ono što mu najbolje leži.

Ovog je ljeta Rijeka bila u velikim problemima kada je riječ ofenzivnom dijelu momčadi. Gorgon je dosta kasno potpisao novi ugovor,a Čolakov ugovor morao je biti otkupljen za 850 tisuća eura (što je u ovom trenutku ogromna cifra za Rijeku) ukoliko su Fiumani mislili da ovaj potencijalni hrvatski reprezentativac i dalje igra za njih. Uz sve to mjesto centralnog napadača mogao je odigrati još i Puljić ali je ipak njegova prirodan pozicija ona ofenzivnog veznjaka.

Kada su shvatili da je vrag odnio šalu, na Rujevici su se odlučili angažirati dva mlada i neprovjerena napadača, Matka Babića i Danija Iglesijasa, a njihov se potpis, barem zasada, nije pokazao kao dobro ulaganje riječkog prvoligaša.

Slučaj Vizingera neodoljivo podsjeća na onaj Mislava Oršića. I jedan i drugi su u Rijeku stigli kao veoma mladi igrači te ih se Rijeka obojice riješila bez da su praktički ijednom obukli bijeli dres (Vizinger je imao jedan nastup, Oršić nijedan).

Oršić je preko Koreje i Kine stigao do Maksimira gdje sada igra nogomet karijere. Zanimljivo, kada je odlazio iz Rijeke u siječnju 2016. godine njegova tržišna vrijednost iznosila je 700 tisuća eura, dok ovaj fantastični krilni napadač sada vrijedi 5,5 milijuna eura.

Nakon što je Vizinger dobio poziv bivšeg trenera Rijeke potpuno je jasno kako ga je Bišćan pratio i dok je vodio riječkog prvoligaša. Ponavljamo, cijela ova priča neodoljivo podsjeća na slučaj Oršić te nije nemoguće da ovaj mladić jednoga dana bude netko radi koga će itekako plakati na Rujevici radi odluke da ga olako puste da napusti klub.

Za kraj dodajemo kako Vizinger ove sezone u 11 nastupa ima osam pogodaka i tri asistencije te kako njegov ugovor sa Celjem ističe u ljeto 2022. godine.

(foto:NK Rijeka, NK Celje, Instagram)

 


Tagovi

Dario VizingerCeljeRijekaIgor Bišćan

Ostale Vijesti