RUSSELL CHEYNE/Action Images
RUSSELL CHEYNE/Action Images

Hibernian: Puno godina, malo trofeja

Vrijeme Čitanja: 3min | sri. 04.08.21. | 07:49

Predstavljamo protivnika Rijeke u trećem kolu kvalifikacija Konferencijske lige

Viski, gin, gajde, kiltovi, jednorog, Loch Ness ili William Wallace, tek je dio simbola koje povezujemo sa Škotskom, državom na sjeveru britanskog otočja. Sigurno bi ih mogli dugo nabrajati da smo nekakav turistički portal, ali nas zanima samo jedan simbol kojim se Škoti silno ponose. Njihov nogomet odnosno klub Hibernian iz Edinburgha, novi suparnik Rijeke u kvalifikacijama Konferencijske lige. Naravno, ne idu Riječani na izlet na sjever Europe, sigurno bi u glavnom gradu Škotske imali što za vidjeti, ali najviše ih intrigira ono što ih čeka na Easter Roadu, stadionu Hiberniana.

(2.35) Hibernian (3.10) Rijeka (3.00)

Na suprotnoj strani biti će klub duge povijesti, osnovan daleke 1875. od strane irskih doseljenika u Cowgateu, dijelu drevnog Edinburgha. Irsko nasljeđe i danas je prisutno, klupske boje su zelena i bijela, a i samo ime Hibernian je antički naziv za Irsku. Unatoč dugoj povijesti, riznica trofeja ne zauzima puno mjesta na Easter Roadu, sve stane u jednu prostoriju. Hibernian je osvojio četiri naslova prvaka Škotske, posljednji davne 1952. godine, te po tri Kupa i Liga kupa. Posljednji trofej osvojili su u sezoni 2015/2016, nakon čak 114 godina čekanja uzeli su škotski Kup, u finalu su u dramatičnoj utakmici s 3:2 pobijedili Glasgow Rangers.

Što se tiče nastupa u europskim natjecanjima Hibernian već dugo ne zna za ozbiljan rezultat, pamte polufinale prvog izdanje Kupa prvaka iz daleke 1955. godine kada su poraženi od francuskog Stade Reimsa. Za ilustraciju o kakvom se natjecanju tada radilo treba reći da je Hibernian dobio pozivnicu za nastup jer se prvak Aberdeen koncentrirao na domaće prvenstvo. Igrali su Hibsi još u polufinalu Kupa velesajamskih gradova 1960/61. te četvrtfinalu Kupa kupova 1972/73 kada ih je izbacio Hajduk.

U novijoj povijesti rijetko su se uopće plasirali u europska natjecanja, prije ove sezone zadnji su nastup u kvalifikacijama imali prije tri godine. Uspjeli su proći dva pretkola protiv islandskog Runavika i grčkog Asterasa da bi ih izbacio norveški Molde.

Nakon što su prošlu prvenstvenu sezonu završili na trećem mjestu iza jakih Glasgow Rangersa i Celtica izborili su kvalifikacije za Konferencijsku ligu i prije dvoboja s Rijekom izbacili andorsku Santa Colomu s ukupnih 5:1.

Za vikend su Hibsi odigrali prvu utakmicu škotskog Premiershipa, slavili su na gostovanju kod Motherwella s 3:2 i to nakon što su gubili 0:1 i 1:2.

TRENER - JOHN JAMES ROSS

Trener Hiberniana je 45-godišnji John James Ross, na klupi je od studenog 2019. godine i momčad je vodio u ukupno 74 utakmice. Prethodno je vodio St. Mirren i engleski Sunderland. A njegova nogometna filozofija je tipično otočka, ili škotska, kako hoćete. Hibernian igra u sustavu 4-4-2, fizički su moćni, čvrsti i agresivni. Ali, poput mnogih škotskih momčadi nisu tehnički dotjerani, niti pretjerano talentirani.

GLAVNI IGRAČI - KEVIN NISBET i MARTIN BOYLE

Najbolji igrač je napadač Kevin Nisbet, igrao je za Škotsku i na nedavnom Euru kada su bili u skupini s Hrvatskom. Riječ je o 23-godišnjaku koji je prošle sezone postigao 14 pogodaka u Premiershipu, dvaput je bio strijelac u Kupu i Liga kupu, a jednom je zabio i protiv Santa Colome. Prošle sezone se istaknuo i australski reprezentativac Martin Boyle, postigao 12 golova i upisao osam asistencija, a u novu je sezonu krenuo golom i asistencijom kod Motherwella. Još su u nedjelju golove postigli Magennis i Velšanin Doidge.

Trener Ross je protiv Motherwella na teren poslao najjače snage, u toj su utakmici za Hibse igrali:

Lako je moguće da će oni biti na travnjaku Easter Roada, stadiona kapaciteta oko 20 tisuća gledatelja, u četvrtak protiv Rijeke. Sigurno će biti težak protivnik za momčad Gorana Tomića, ali ne i neprolazan ako Riječani ponove izdanja iz posljednjih utakmica.

 (2.35) Hibernian (3.10) Rijeka (3.00)



Tagovi

HibernianHNK RijekaRijeka

Ostale Vijesti