Zeljko Hladika/PIXSELL
Zeljko Hladika/PIXSELL

Hat-trick Livaje u Kranjčevićevoj za skok na drugo mjesto Hajduka

Vrijeme Čitanja: 5min | sub. 19.02.22. | 16:56

Hajduk je očekivano uzeo bodove kod Hrvatskog dragovoljca, sve je odlučeno s dva udarca s bijele točke

Hajduk je pobijedio Hrvatski dragovoljac s 3:0 u Kranjčevićevoj, sva tri gola postigao je Marko Livaja, dva s bijele točke, jednog nakon asistencije Stipe Biuka. Nije to bila utakmica za pamćenje, ali ostat će zapisano da Livaja grabi ka naslovu najboljeg strijelca lige i drži Hajduk u borbi za naslov prvaka

Samo jednu promjenu napravio je Dragan Tadić u odnosu na sastav koji je u prošlom kolu pobijedio u Šibeniku, umjesto Čirjaka utakmicu je počeo Bašić.

Valdas Dambrauskas je napravio dosta promjena, Simić, Mikanović i Ljubičić dobili su prednost ispred Eleza, Lovrencsicsa i Nikole Kalinića. Zbog ozljede u Zagreb nisu ni doputovali Lovre Kalinić, Krovinović i Mlakar.

Sve te kadrovske promjene nisu utjecale na najave kako će izgledati susret u Kranjčevićevoj. Hrvatski dragovoljac se postavio u dvostruki blok s formacijom 5-4-1 i jasnim planom da čeka priliku iz tranzicije što su pokazali u dva bezuspješna izlaska prema naprijed u prvih 10 minuta. Hajduk je u rijetkim situacijama kada je lopta bila u nogama domaćih duplirao bokove, Čolina ili Mikanović bi se spuštali u zadnju liniju kako bi zatvorili prostor za brze Karricu i Bristrića. U napadu se formacija Hajduka pretvarala u igru s trojicom u obrani, bekovi su izlazili visoko prema naprijed, a Livaja je opet imao potpuno slobodu kretanja.

Dominirao je Hajduk u posjedu lopte, ali nije stvarao prilike, sve pokušaje odbijala je obrana domaćih, gusto postavljena pred Šubarićem. Jasno je bilo da će favoritima iz Splita trebati dosta strpljenja i ponešto sreće odnosno pomoći domaće obrane.

Upravo to omogućilo je Hajduku da dođe do laganog gola, nakon pola sata sterilne i nezanimljive utakmice u jednom od brojnih napada Splićana domaći su skrivili kazneni udarac. Lopta upućena od Čoline pogodila je u ruku Ivana Smolčića, sudac Bel je odmah pokazao na bijelu točku, a snimka je potvrdila njegovu odluku. Marko Livaja je sigurno realizirao penal, njegov čak osmi u ovoj sezoni. I već peti u nastavku sezone, u svakoj od odigranih utakmica u 2022. godini Splićani su zabijali iz kaznenog udarca.

Plan domaćih je prilično jeftino propao, dobro su se branili u prvih pola sata, ali nespretno igranje rukom Smolčića odmah je kažnjeno. Hajduk je dobio što je htio, vodstvo koje mu je omogućilo da kontrolira zbivanja na travnjaku. Osim gola iz penala prvo poluvrijeme nije donijelo ništa vrijedno spomena, Subašić je bio promatrač zbivanja na terenu, a Šubarić je lako pokupio dva bezopasna pokušaja gostiju.

Drugo poluvrijeme otvoreno je prvim kornerom na utakmici za Hajduk u 49. minuti, odbijena lopta došla je do Vukovića čiji udarac s 25 metara bez problema zaustavlja domaći vratar.

Hrvatski dragovoljac je u 52. minuti uspio s više igrača doći pred vrata Hajduka, nakon prodora Bristrića lopta je prošla kroz kazneni prostor sve do druge strane gdje je Karrica izborio slobodan udarac. Bilo je to iskosa s 20 metara, solidna pozicija, ali Galešić je bio prilično neprecizan.

Prvi potez s klupe napravio je trener Hajduka, nakon sat vremena igre umjesto Čoline i Sahitija u igru je poslao Melnjaka i Biuka koji se oporavio od ozljede zarađene protiv Šibenika.

I dalje su prilike pred vratima jednih i drugih bile rijetke, ali domaći su barem pokazivali više napadačkih ambicija nego u prvom poluvremenu. Zamijenio je Tadić uskoro Karricu i Bristrića s Brautom i Čirjakom, kapetan Majstorović prebačen je na krilnu poziciju i u 70. minuti bio u solidnoj situaciji. Smirio je loptu na 18 metara, udarac su mu blokirali Simić i Ferro pa je lopta završila u korneru.

Sramežljive namjere domaćih da iznenade Hajduk nestale su u 72. minuti kada je dosuđen novi kazneni udarac za Splićane. Melnjak se iz drugog plana ubacio u kazneni prostor i pao nakon nekakvog kontakta s Brautom, sudac Bel je uz malu zadršku pokazao na bijelu točku. Situacija se jasno pregledavala u VAR sobi, iz snimke je teško bilo reći o kolikom se kontaktu radilo, ali odluka o penalu je ostala. Marko Livaja zabio je i deveti penal ove sezone, Šubarić nije imao izgleda na vratima.

Pobjednik je time bio riješen, u 77. minuti Livaja je dobro pronašao Ljubičića čiji atraktivan pokušaj nije precizan. Dvije minute kasnije najbolji strijelac lige zaokružuje hat-trick, zaboravila ga je obrana domaćih pa ga je Biuk pronašao dodavanjem iz prve. Livaja je ostao sam pred Šubarićem i lako ga svladao za uvjerljivih 0:3.

Do kraja utakmice malo se opustila obrana gostiju, Frigan je najprije namjestio prigodu Čirjaku pa potom i sam pokušao svladati Subašića, ali veteran na vratima Hajduka sačuvao je čistu mrežu.

Hajduk u idućem kolu dočekuje Rijeku na Poljudu, a Hrvatski dragovoljac će u goste Slaven Belupu.


1.HNL 24. kolo

Hrvatski dragovoljac – Hajduk

Zagreb, stadion u Kranjčevićevoj

Sudac: Dario Bel (Osijek) VAR: Tihomir Pejin (Donji Miholjac)

Strijelci: 0:1 Livaja (32'-11m) 0:2 Livaja (74'-11m) 0:3 Livaja (79')

Žuti kartoni: Frigan '18, Bristrić '24, Karrica '53(Hrvatski dragovoljac) Katić 52' (Hajduk)


Hrvatski dragovoljac (5-4-1): Šubarić – Majstorović (80' Perić), I. Smolčić, Galešić, Vulikić, Jurišić – Bristrić (68' Braut). Hodža, Bašić (80' Kukoć), Karrica ( 68' Čirjak) – Frigan

Hajduk (3-1-4-2): Subašić – Katić, Simić, Ferro – Vuković (84' Kačaniklić) – Mikanović, Grgić (78' Fossati), Sahiti (60' Biuk), Čolina (60' Melnjak) – Ljubičić (78' Atanasov) Livaja

1. HNL, 24. kolo

Petak, 18. veljače

Gorica – Slaven Belupo 0:3

Subota, 19. veljače

Hrvatski dragovoljac – Hajduk 0:3

Istra 1961 – Osijek (17.05)

Nedjelja, 20. veljače

Rijeka – Šibenik (15.00)

Dinamo – Lokomotiva (17.05)



Tagovi

Marko Livaja

Ostale Vijesti