HALO, BUGARSKA: Levski je nesređen klub, ljudi su skeptični već za ogled sa Sutjeskom!

Vrijeme Čitanja: 5min | pon. 19.06.17. | 17:06

Novinar bugarskog lista Meridian Match komentirao je potencijalni sudar Hajduka i Levskog u Europskoj ligi.

Naši predstavnici saznali su svoje prve protivnike u ovosezonskim izdanjima europskih nogometnih natjecanja. Ždrijebom će zasigurno biti najzadovoljniji Riječani, koji će s malo anksioznosti čekati ishod dvaju ogleda predstavnika Walesa i Gibraltara. Tko god prođe trebao bi ipak poslužiti kao revijalni uvod u riječki pohod na grupnu fazu.

>>Rijekini protivnici: Velšani koji su ustvari Englezi i klub koji je u svojoj državi napravio senzaciju

Hajduk mora biti oprezan ako se ostvare predviđanja i bugarski Levski iz Sofije prođe crnogorskog predstavnika Sutjesku. Levski je klub s tradicijom igranja europskih natjecanja i zasigurno nije najidealniji protivnik u ranoj fazi natjecanja, ali svakako da je moglo i gore. Osječani će u svojoj povratničkoj europskoj sezoni omjeriti snage protiv andorske Santa Colome u prvom pretkolu, ali nakon tog također izgledno revijalnog susreta čeka ih težak protivnik u drugom pretkolu, švicarski Luzern. Dok smo protivnike Rijeke već predstavili, vrijeme je da pobliže predstavimo i protivnike Hajduka te Osijeka.

Dakle Hajduk će u drugom pretkolu igrati protiv boljeg iz susreta crnogorske Sutjeske i starih im znanaca, bugarskog Levskog iz Sofije. Dok su Splićani već spremni na Levski kao vrlo izvjesnog protivnika, naš sugovornik iz Sofije, novinar tamnošnjeg lista „Meridian Match“ Teodor Borisov, tvrdi kako je stvar poprilično upitna. „Ovaj Levski je kvalitetom daleko od onog s kojim se Hajduk susreo u sezoni 1999/2000.“ Tvrdi da je klub u popriličnom organizacijskom kaosu, koji je zapravo započet još otkako su u sezoni 2006/2007. igrali grupnu fazu Lige prvaka, u teškoj skupini s Barcelonom, Chelseajem i Werderom.

„Zamjetna sredstva koja su tada dobili nisu ciljano ulagali u akademiju i momčad, već na 'šminku' poput novog klupskog autobusa i sl. Plan dovođenja igrača sveo se na stihiju, a ništa bolje nije bilo ni sa trenerima koje mijenjaju kao na traci“, tvrdi Borisov.

Nekako se i tu povlači paralela s Hajdukom, čiji je duboki strukturalni posrtaj krenuo upravo nakon nastupa u Ligi prvaka i čuvene eliminacije od Panathinaikosa 1995. godine. Navijači su u Levskom osnovali udrugu „Trust Sinya Bulgaria“, koja je svojevrsni pandan udruzi „Naš Hajduk“. Novi predsjednik, Spas Rusev, promijenio je ime stadiona u Vivacom Arena, što nije leglo dobro najvjernijim navijačima posrnulog bugarskog kluba. No, ono što će najviše zanimati navijače Hajduka je u kakvom je stanju klub u ovom trenutku.

„Igrački gledano Levski ne posjeduje neku značajnu individualnu klasu“, tvrdi Borisov. „Istaknuo bi svakako konzistentnost Romana Prochazke (Slovaka, ujedno i kapetana te najskupljeg igrača kluba), koji je jedan od rijetkih igrača Levskog koji u kontinuitetu pruža solidne partije. Nisam siguran hoće li za Hajduk, ukoliko prođu Sutjesku, biti spreman vratar Jorgačević koji je miljenik navijača, a pitanje je i hoće li pronaći kupca za Simona Sandberga, solidnog švedskog stopera, kojeg pokušavaju prodati.“

Kao i u proteklih nekoliko sezona, Levski nije siguran s kojim će točno rosterom ući u sezonu. Minule sezone su izborili nastup u Europa ligi nakon što su u playoffu prvenstva porazili Vereyu nakon čak devet serija jedanaesteraca. Borisov tvrdi da su imali malo vremena za predah i sastavljanje ekipe za novu sezonu, pošto se ta utakmica odigrala prije svega dva tjedna. No, već je za njih potpisalo čak novih šest imena. Borisov ističe neka od njih.

„Krilni igrač Antonio Vutov svakako je igrač kojeg treba istaknuti. Inače dijete Levskog, vrlo se rano otisnuo u Udinese, gdje ipak nije uspio probiti se u prvu momčad. Nakon posudbi u Cosenzi i Lecceu, ovo je proljeće odigrao u Botevu iz Plovdiva i to vrlo dobro. Tehnički je vrlo dobar, u 16 susreta je zabio sedam golova i dodao dvije asistencije, uvelike pomogavši Botevu da osvoji Kup“.

„Svakako treba spomenuti i novopridošlog napadača Mapukua, snažnog centarfora koji se istaknuo minule sezone u dresu Beroe Stare Zagore, zabivši 12 golova u prvenstvu, uz četiri asistencije. Sada je stigao u Levski kao slobodan igrač.“

Od pojačanja je stigao i napadač Sergiu Bus, 24-godišnjak koji je izazvao nove trzavice između funkcionera i navijača, pošto je Rumunj u dresu njihovih rivala iz CSKA u sezoni 2014/15. na društvenim mrežama vrijeđao Levski. Pokušali su dovesti i 24-godišnjeg Marka Petkovića iz Crvene zvezde, ali nakon što ih je on odbio okrenuli su se dovođenju desnog beka, Miloša Cvetkovića iz Napretka. Sve u svemu, dosta upitnika se vrti oko momčadi Levskog, što je i razlog defetizma u Sofiji uoči početka sezone. Klub je napustio i Veselin Minev, iskusno ime koje je komandiralo obranom i sa svojih 36 godina, pa će vidjeti s kim će ga zamijeniti.

Živopisno okruženje opisuje i Borisov:

„Primjerice, nigerijski napadač Tunde Adeniji također je omiljen među navijačima, ali zato što kronično lošu konverziju u napadu nadoknađuje požrtvovnošću." Dovođenje čak tri nova igrača u vrhu napada pokazuje potrebu za dubinom kadra tu. Posebna priča je i trener, 45-godišnji Nikolay Mitov. On je već jednom prigodom sjedio na klupi Levskog 2013. godine, ali je smijenjen nakon ispadanja od strane Irtysh Pavlodara u Europa ligi. On je čak četrnaesto trenersko ime na klupi Levskog u posljednjih pet godina, s tim da su samo prošle sezone smijenili dvojicu prije nego je Mitov stigao u ožujku.

„Mitova, koji je većinu trenerske karijere proveo u ulozi pomoćnog trenera bi usporedio s Cicom Kranjčarom u Hrvatskoj. Makar ne po stručnosti, već po činjenici da mu nije strana ni sklonost 'čašici'. Navijači ga podrugljivo nazivaju 'Žadnoto', što bi značilo čovjek koji svaki trenutak traži nešto za popiti. To dovoljno govori.“

Sve u svemu, Borisov nije siguran ni da li će Levski s takvom sigurnošću ući u susret protiv Sutjeske, a Hajduk drži čvrstim favoritom, ukoliko do ogleda dođe.

„Ako Hajduk bude na razini na kakvoj je bio tijekom proljeća, mislim da ipak ne bi trebao imati previše problema s ovakvim Levskim“, zaključuje naš sugovornik.

Momčad od koje Bugari „strepe“, Sutjeska, stiže iz Nikšića i osnovani su 1927. godine. Ime Sutjeska nose od, pogađate, 1945., a igraju na stadionu „Kraj Bistrice“, kapaciteta 5.214 mjesta. Prošlu su sezonu završili na četvrtom mjestu crnogorske Prve lige, koju su osvajali dvije godine u nizu, 2013. i 2014., a u vitrinama imaju i naslov osvajača Kupa osvojenog minule sezone. U Europi su tek u dva navrata uspjeli proći prvo kolo kvalifikacija, nakon čega su ispali od Šerifa iz Tiraspola 2014. i Debrecena 2015.

Njihovo dijete je poznati crnogorski reprezentativac Mirko Vučinić, dok im je sada najskuplje ime veznjak Igor Ivanović.

Situacija za Splićane je jasna, ishod ovog ždrijeba naginje nekako na stranu Levskog, ali i prema informacijama iz same Sofije, to nije momčad od koje bi Splićani, uz adekvatan pristup, trebali strepiti.

(Foto: levski.bg)


Tagovi

SutjeskaLevski Sofija

Ostale Vijesti