Marko Lukunic/PIXSELL
Marko Lukunic/PIXSELL

Hajduk odčepilo u drugom poluvremenu za povratak pobjedama

Vrijeme Čitanja: 4min | ned. 04.09.22. | 23:03

Pogodio je Dambrauskas sa zamjenama koje su danas pogađale i razbile nepreciznost iz prvog dijela

Hajduk je na Poljudu slavio u 8. kolu HNL-a s 5:1 protiv Slaven Belupa. Bijeli su bili bolji tijekom cijelog susreta, a Hoxha je prije odlaska na odmor doveo u pitanje dobru igru. Sve što nije ulazilo u prvom dijelu odčepilo je u drugom kad je Valdas Dambrauskas pogodio sa zamjenama koje su danas zabile četiri od pet golova Bijelih.

Pritisnuli su Bijeli goste u njihovih 30 metara i šutirali sa svih strana, ali nepreciznost je bila glavni problem Hajduka. Sedam udaraca su imali u prvom dijelu, ali nijedan u okvir, a ono što je bilo blizu realizacije blokirali su Slavenovi braniči. Bilo je tako kad je Elez u 22. minuti izveo krasan dribling u kaznenom prostoru gostiju, a njegov udarac završio u bloku. Odličnu šansu je imao i Biuk kad je Mlakar u 32. minuti ubacio povratnu na koju nije stigao Livaja, ali je Biuk čiji je udarac blokirao Tepšić i odbio u korner.

I onda po onom starom nogometnom pravilu pao je gol na drugoj strani. Gol je pao nakon greške Awaziema koji je izgubio skok s Krstanovićem. Iskusni napadač prebacio je jednu visoku loptu za Hoxhu koji je pobjegao Lovrencsicsu i Elezu te pogodio za 0:1 na Poljudu. Provjeravao je VAR zgoditak zbog potencijalnog zaleđa Hoxhe nekoliko minuta, a na koncu je sudac Jović pokazao na centar.

Tako je Slaven kaznio promašaje domaćih i otišao na odmor s minimalnim vodstvo iz dva udarca u poluvremenu. Hajduk sebi nije mogao priuštiti još jedan poraz s obzirom na ambicije koje još gaje. Krenuli su odmah na startu drugog dijela isto kao i ranije, ali ovog puta je bila jedna razlika – počeli su i zabijati. Valdas Dambrauskas je na poluvremenu odlučio i ostaviti Lovrencsicsa na klupi, a na njegovo mjesto poslao je Čolinu što će se kasnije pokazati pogotkom.

Prvo je pogodio Mlakar u 51. minuti za izjednačenje 1:1 nakon prizemnog ubačaja Melnjaka s lijeve strane. Mlakar je uletio na prvu stativu i zabio iza leđa Markovića svoj prvi zgoditak na Poljudu otkako je u Hajduku.

Imao je Slaven još jednu priliku u međuvremenu, a onda su u 56. minuti drastično smanjili sebi šanse da se s Poljuda vrate u Koprivnicu s bodovima. Hoxha je na sredini terena napravio grub prekršaj na Sahitiju kojeg je doslovno pomeo, a Jović mu je bez razmišljanja pokazao drugi žuti karton. Slaven je ostao s igračem manje, što je Hajduk brzo kapitalizirao.

Igrala se 60. minuta kad je Elez poslao jednu svoju teledirigiranu loptu iza leđa Slavenovih braniča, utrčao je Čolina u prazan prostor na nju i pogodio iza leđa Markovića za 2:1.

Isključenje Hoxhe i gol za vodstvo ponukalo je Dambrauskasa na totalnu ofenzivu pa je u 62. minuti na travnjak umjesto Sahitija poslao Nikolu Kalinića. Sahitijevo mjesto na desnoj strani popunio je Mlakar, a Kalinić se usidrio u napadu Bijelih.

U 74. minuti poslao je u igru Dambrauskas još Grgića i Atanasova, umjesto Fossatija i strijelca Mlakara. Samo tri minute kasnije Atanasov će se upisati u strijelce i to iz slobodnjaka koji je sam izborio. Makedonski veznjak pokazao je već nekoliko puta koliko je opasan kad šutira izvan 16 metara, a danas je to i ponovio.

Marina ga je srušio na rubu kaznenog prostora, Jović dosudio prekršaj, a Atanasov šutirao iz slobodnog udarca. Pomogao mu je i Hlevnjak od kojeg se odbila lopta na putu do mreže te prevarila Markovića koji nije mogao puno kod gola za 3:1.

Da danas ide one koji su ušli s klupe pokazao je i Kalinić u 81. minuti. Lijepo ga je proigrao Livaja u prostor, a Kalinić izašao sam pred Markovića i matirao ga za 4:1.

Kod ovakvog rezultata priliku za debi dobio je i mladi Ivan Krolo. Talentirani veznjak ušao je u igru umjesto Krovinovića u 82. minuti. Od njega je i krenula akcija u kojoj je Livaja mogao povisiti vodstvo. Sjajan ubačaj s osam metara Livaja je poslao prema vratima isprve, ali je pogodio direktno u Markovića. Mogao je Livaja matirati Slaven i u sudačkoj nadoknadi, ali je prebacio vrata nakon što je sjajnim driblingom zaljuljao obranu na deset metara. No kad nije išlo Livaju u posljednjim minutama je Kalinića. Ponovno je Livaja šutirao, ovog puta s ruba kaznenog prostora, Marković je obranio, a Kalinić naletio na odbijanac kojeg s lakoćom posprema za 5:1.

Tako je Hajduk ispratio Farmaceute s Poljuda petardom. Poništio se onaj strah od možebitnog nastavka crnog niza koji u niti jednoj varijanti za Bijele danas nije dolazio u obzir. To su i pokazali igrom tijekom cijelog susreta koju su kapitalizirali u drugom dijelu.

Hajduk – Slaven Belupo 4:1

Stadion: Poljud, Split. Gledatelja: 17 000

Glavni sudac: Fran Jović; pomoćnici: Anto Marić, Ivan Janić; četvrti sudac: Dario Kulušić

VAR: Partik Kolarić, AVAR: Kruno Šarić

Strijelci: Arber Hoxha (43') 0:1, Jan Mlakar (51') 1:1, David Čolina (60') 2:1, Jani Atanasov (77') 3:1, Nikola Kalinić (81') 4:1, Nikola Kalinić (92') 5:1

Žuti kartoni: Chidozie Awaziem, Emir Sahiti (Hajduk); Arber Hoxha (Slaven Belupo)

Crveni karton: Arber Hoxha (Slaven Belupo)

Hajduk (4-1-3-2): Sentić – Lovrencsics(od 46' Čolina), Awaziem, Elez, Melnjak – Fossati(od 74' Grgić) – Sahiti(od 62' Kalinić), Krovinović, Biuk – Mlakar(od 74' Atanasov), Livaja

Slaven Belupo (4-4-2): Marković - Bosec, Tepšić, Hlevnjak Martinaga(od 78' Talys) - Marina, Bašić(od 61' Kvržić), Kocijan(od 78' Fanimo), Jambor(od 17' Krstanović) – Crnac(od 61'Žuljević), Hoxha

HNL, 8.kolo

Petak, 2.rujna

Dinamo – Rijeka 3:1

Subota, 3. rujna

Varaždin – Gorica 2:1

Osijek – Šibenik 1:1

Nedjelja, 4. rujna

Istra 1961 – Lokomotiva 1:2

Hajduk – Slaven Belupo 5:1


Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. Igraj odgovorno 18+


Tagovi

HajdukSlaven BelupoHNL

Ostale Vijesti