Milan Sabic/Pixsell
Milan Sabic/Pixsell

Hajduk nadigrao Farmaceute, Grgić zabio prvijenac, Kalinić debitirao asistencijom

Vrijeme Čitanja: 5min | ned. 13.02.22. | 16:57

Uputili su Splićani preko 20 udaraca prema vratima gostiju iz Koprivnice koji su zadnjih pola sata igrali s igračem manje

Hajduk je 111. rođendan proslavio pobjedom 3:1 nad Slaven Belupom, u sjajnoj atmosferi na Poljudu. Prvijenac u bijelom dresu upisao je Lukas Grgić, a Nikola Kalinić je debitirao asistencijom za vodeći pogodak Emira Sahitija. Još je i Marko Livaja zatresao mrežu s bijele točke i nastavio niz pogodaka u nastavku sezone.

Odigrali su Splićani odličnih prvih pola sata, postigli dva gola i imali još nekoliko dobrih prilika. Slaven Belupo se trgnuo početkom drugom poluvremena, smanjio rezultat i pokušao iznenaditi Bijele, ali nade su im nestale s isključenjem Boseca u 62. minuti.

Neplanirane promjene morao je u zadnji čas napraviti Valdas Dambrauskas, kapetan Lovre Kalinić te Filip Krovinović su morali preskočiti utakmicu zbog povišene temperature. Na vrata je tako stao veteran Danijel Subašić, a u vezni red ušao je Emir Sahiti. Na lijevom boku od prve je minute zaigrao Čolina, Melnjak je preselio na klupu na kojoj se nakon dugo vremena našao vratar Josip Posavec.

Trener gostiju Zoran Zekić je u početnu postavu uvrstio iskusnog Kvržića te Kolumbijca Zapatu, na klupi su ostali Brković i Laušić.

Svečarsku atmosferu na Poljudu zagrijao je pjevač Alen Nižetić sa svojom poznatom pjesmom „Dalmacijo“. Svi na stadionu ustali su na noge, a izlazak na teren momčadi Hajduka u modrim retro trenirkama pozdravljen je ovacijama. Zbog zatvorene sjeverne tribine najglasniji dio Torcide smjestio se na zapadnu tribinu, jasno da je od prve sekunda krenula pjesma podrške Bijelima.

Očekivano, Hajduk je odmah jurnuo u napad s Kalinićem i i Livajom u tandemu, a Sahitijem i Grgićem iza njih. Prvi pokušaj prema vratima gostiju vidjeli smo u osmoj minuti, ubačaj Lovrencsicsa pretvorio se u neugodan udarac, vratar Šušak je loptu odbio u korner. Iz kuta je potom opasno ubacio Sahiti, opet je Šušak morao vaditi loptu ispod grede.

Obrana gostiju popustila je već u 13. minuti, visoko su Koprivničani izašli prema naprijed pa su naizgled jednostavno izigrani. Livaja je ostavio loptu za Kalinića koji odmah produžuje za Emira Sahitija čiji ulazak iz drugog plana gosti nisu pratili. Kosovski veznjak je krenuo sam prema vratima te mirno plasirao loptu pored vratara Šuška za veliko slavlje na terenu i tribinama.

U 21. minuti moglo je biti 2:0, nakon ubačaja Livaje iz slobodnog udarca obrana gostiju odbila je loptu na volej Lovrencsicsa. Mađarev pokušaj zapeo je u bloku, lopta se odbila točno do Nikole Katića koji je ostao sam na 10 metara, tukao lijevom nogom, a Ivan Šušak odličnom obranom sačuvao mrežu.

Zaposlen je vratar Slaven Belupa bio i na početku 24. minute, Nikola Kalinić je pokazao koliko mu malo vremena i prostora treba nakon kratkog dodavanja Livaje. Prizeman udarac Šušak je odbio, Livaja je došao do lopte, ali bio je u zaleđu. 

Žestok pritisak nije Hajduka nije popuštao pa su u 26. minuti povećali prednost. Nakon dva uzastopna kornera Sahitija lopta se našla u velikoj gužvi pred vratima, na koncu ju je Lukas Grgić iz voleja poslao u mrežu. Slavio je Austrijanac hrvatskog porijekla prvijenac pred Torcidom, ali trebalo je pričekati da se u VAR sobi pregleda ta situacija. Sve je potrajalo više od tri minute da bi Čuljak pokazao na centar.

Apsolutno dominantni bili su hajdukovci u prvih pola sata, Slaven Belupo nije uopće dolazio na polovicu domaćih pa je Zoran Zekić shvatio da nešto mora mijenjati. Promijenio je formaciju, odustao od igre s trojicom u obrani pa je van Bruggena pomaknuo u vezni red. Bila je to dobra odluka u smislu zaustavljanja Hajdukovog pritiska, došli su Koprivničani malo do prostora i posjeda, pokušali pritisnuti zadnju liniju domaćih te vratara Subašića. Nisu napravili ništa konkretno, do odmora smo vidjeli još samo atraktivan volej Livaje u 43. minuti nakon što mu je loptu glavom proslijedio Kalinić. Najbolji strijelac lige je iz teške pozicije prebacio vrata.

Na poluvremenu je Zekić u svlačionici ostavio van Bruggena i Kvržića, dao priliku mladima Brkoviću i Laušiću da pokušaju promijeniti rezultatsko stanje.

I promijenili su ga vrlo brzo, već u 52. minuti. Najprije je Hajduk imao dobru priliku preko Čoline do kojeg je lopta došla uz dosta sreće. Lijevi bek je uputio snažan udarac kojeg je Šušak odbio do svog suigrača Marine, a iskusni veznjak odmah je pokrenuo brzu kontru Slaven Belupa. Dao je loptu Laušiću koji je krenuo u situaciju tri na tri s obranom Hajduka, nakon dugog sprinta poslao loptu u prostor za Zapatu kojeg je loše pokrio Elez. Kolumbijac je izašao sam pred Subašića i preciznim udarcem pogodio malu mrežicu za smanjenje na 2:1, iskusni vratar se nije ni pomaknuo.

Dobili smo odjednom neizvjesnu utakmicu, Koprivničani su igrali znatno boje nego u prvom poluvremenu, s jasnom namjerom da izjednače. U otvorenoj igri u 61. minuti Hajduk je zaprijetio nakon akcije Livaje koji je dodao loptu na desno za Lovrencsicsa čiji udarac nogom odbija Šušak. U nastavku akcije lopta je opet došla do Livaje koji je driblinzima varao obranu, ali na povratnoj lopti nije bilo nikoga.

Nade gostiju da će zakomplicirati utakmicu ugašene su u 62. minuti, Antonio Bosec je u razmaku od četiri minute zaradio dvije javne opomene pa je Slaven Belupo ostao s igračem manje. Ljutit je bio Zekić na tu odluku suca Čuljka, ali uzalud, gostujući bek neoprezno je skrivio dva prekršaja.

Uskoro je situacija postala još lošija za Koprivničane, vrlo dobri Čolina je u 68. minuti s lijeve strane ušao u kazneni prostor i vratio loptu na peterac prije nego ga je srušio Šušak. Obrana gostiju blokirala je udarac Lovrencsicsa, ali sudac Čuljak je pokazao na bijelu točku zbog kontakta vratara gostiju s Čolinom. Kazneni udarac sigurno je izveo Marko Livaja, Hajduk je imao 3:1 i igrača više pa pobjeda u rođendanskoj utakmici nije bila upitna.

Trener Dambrauskas je potom napravio nekoliko zamjena, u 75. minuti iz igre je uz velike ovacije i gromoglasan pljesak izašao Nikola Kalinić. Novu prigodu Bijeli su imali tri minute kasnije, Mikanović je s desne strane testirao vratara gostiju koji je opet bio dobro postavljen. Zaprijetio je desni bek Hajduka i u 85. minuti iskosa, opet je Šušak odbio loptu u korner. U istoj minuti Grgić je s 15 metara gađao kut, ali Šušak je zaslužan što Slaven Belupo nije teže nastradao na Poljudu.

U sljedećem kolu Hajduk gostuje kod Hrvatskog dragovoljca dok će Slaven Belupo u goste Gorici.

HAJDUK – SLAVEN BELUPO

Split, stadion Poljud.

Gledatelja: 10000

Sudac: Ante Čuljak (Zagreb) VAR: Marin Vidulin (Kanfanar)

Strijelci: 1:0 Sahiti (13') 2:0 Grgić (26') 2:1 Zapata (52') 3:1 Livaja (71'-11m)

Žuti kartoni: Bosec (Slaven Belupo)

Crveni karton: Bosec 62' (Slaven Belupo)

HAJDUK (3-1-4-2): Subašić – Katić, Elez (Simić 83'), Ferro – Vuković – Lovrencsics (Mikanović 69'), Grgić, Sahiti (Ljubičić 69'), Čolina (Melnjak 75') – Livaja , N. Kalinić (Fossati 75')

SLAVEN BELUPO (3-5-2): Šušak – Božić, van Bruggen (Brković 46'), Soldo – Bosec, Kvržić (Laušić 46'), Marina (Mlinarić 86'), Zvonarek (Crnac 72'), Goda – Grgić (Bogojević 86'), Zapata

1. HNL, 23. kolo

Petak, 11. veljače

Šibenik – Hrvatski dragovoljac 0:5

Subota, 12. veljače

Lokomotiva – Istra 1961 1:1

Dinamo – Gorica 2:1

Nedelja, 13.veljače

Hajduk – Slaven Belupo 3:1

Osijek – Rijeka 17:30



Tagovi

HajdukHNLSlaven Belupo

Ostale Vijesti