Miroslav Lelas/PIXSELL
Miroslav Lelas/PIXSELL

Hajduk izdominirao Portuglce, poljudski stroj nije omelo ni vodstvo Vitorije

Vrijeme Čitanja: 4min | čet. 04.08.22. | 22:58

Gosti su jednom praktički prešli centar i zabili, ali onda se probudio dišpet zbog kojeg kući idu s tri komada u mreži. Bili su bolji hajdukovci cijeli susret, a to su na kraju i pokazali...

Hajduk je na Poljudu slavio u prvoj utakmici 3. pretkola Konferencijske lige protiv portugalske Vitorije s 3:1.

Tijekom cijelog susreta Hajduk je bio bolja momčad. Pritisnuli su Portugalce na njihovu polovicu i vršili opsadu gola. Bila je to jako dobra igra koju je samo trebalo okruniti golom u prvom dijelu. Samo u tom periodu Hajduk je imao tri od tri udarce na gol, ali lopta jednostavno nije ulazila iza leđa Varele. Tu je i igranje rukom Portugalaca u prvom poluvremenu koje švedski sudac nije prepoznao kao jedanaesterac. Portugalci nisu mogli prijeći centar veći dio utakmice, a onaj jedan što su prošli nije legao nikome na Poljudu.

Od početka je vezni red defenzivno bio bolji nego što je to primjerice bilo protiv Varaždina. Presijecali su lopte i pokušavali krenuti u brzu tranziciju kojoj su igrači Vitorije uspijevali zaustaviti. Posebno se tu na početku isticao Krovinović koji je stizao sve pokriti. Vrijedi istaknuti i dvije bolje prilike iz prvog dijela, a to su ona Sahitija s ruba kaznenog prostora što je Varela obranio te jedan na jedan Livaje s vratarom gostiju koji je uspio obraniti pokušaj Hajdukovog napadača.

U drugo poluvrijeme Hajduk je krenuo još odlučnije, a trener gostiju je morao izvaditi najboljeg igrača Almeidu koji nije došao sto posto spreman u Split. Nizali su hajdukovci prilike jednu za drugom, a goste je spašavao blok u kaznenom prostoru i oko njega, stative i vratar Varela.

Dok je Hajduk pokušavao zabiti, Vitoria je pokušavala izaći na polovicu Bijelih i uspjela u 61. minuti. Brzo su se tad otvorili na desnu stranu gdje je protrčao Miguel i sjajnim udarcem s ruba šesnaesterca pogodio u rašlje Kalinića koji se ispružio koliko je mogao, no lopta je našla put do mreže za 0:1.

Nisu tu Hajdukovci potonuli, a da postaju rutinerska momčad ova utakmica je bila idealna za pokazati. Tako je prošlo samo šest minuta dok lopta nije pronašla put u mrežu s druge strane. Ponovno je bila opsada gola, a Livaja je leđima primio loptu na 12 metara s dva čuvara na leđima, pronašao prostor za udarac i pogodio stativu. No, ovaj put se osmjehnula sreća jer je na drugoj strani bio Sahiti koji je iz blizine pospremio loptu u mrežu za 1:1.

Ono što je forte Dambrauskasove taktike je plutajuća pozicija Melnjaka koji se s lijevog beka priključuje napadu i postaje opasna špica, često efikasna. Vidjeli smo to više puta prošle sezone, pogotovo u finalu Kupa, a i danas. Praktički je zbunjivao obranu Vitorije, a u 75. minuti ispratio je do kraja jedno dugo dodavanje i dočekao pogrešku braniča gostiju. Izašao je sam pred vratara i snažnim udarcem probuši Varelu za 2:1 i eksploziju oduševljenja na Poljudu.

Ako je tko mislio da je tu kraj, prevario se. Odčepilo je Hajduk nakon tog primljenog gola, a ni Varela više nije bio tako strašan. Ono što je Krovinović izveo u 86. minuti diglo je 32 i pol tisuće ljudi na Poljudu. Iskoristili su tad hajdukovci još jednu pogrešku Portugalaca u sredini, lopta je došla do Korvinovića koji je povukao do 16 metara i zatim lijevom nogom zabio golčinu u gornji desni kut. Varela je kod ovog gola za 3:1 ostao apsolutno nemoćan.

Hajduk tako putuje u Guimaraes sa značajnom prednošću na uzvrat koji se igra u srijedu 10. kolovoza od 18 sati.

Live utakmice pronađite OVDJE.

Hajduk – Vitoria Guimaraes 3:1

Stadion: Poljud, Split. Gledatelja: 32 500

Sudac: Mohammed Al-Hakim (Švedska); pomoćni sudi: Fredrik Klyver(Švedska), Robin Wilde(Švedska), Bojan Pandžić (Švedska)

Strijelci: Emir Sahiti (67'), Dario Melnjak (75'), Filip Krovinović (87') / Miguel Maga (61')

Žuti kartoni: Filip Krovinović (Hajduk); Tiago Silva, Semedo (Vitoria)

Crveni karton: /

Hajduk (4-3-3): L. Kalinić – Mikanović(od 77' Lovrencsics), Simić, Elez(od 82' Awaziem), Melnjak – Vuković(0d 69' Atanasov), Grgić, Krovinović – Sahiti(od 77' Čolina), Livaja, Biuk

Vitoria Guimaraes (4-3-3): Varela – Miguel, Mumin, Villanueva, Ogawa –Almeida(od 46' D. Silva), Samedo, T. Silva – Lamerias, A. Silva(od 62' Anderson), Da Luz(od 62' Jota II)

Konferencijska liga, 3. pretkolo

Srijeda, 3. kolovoza

Riga – Gil Vicente 1:1

Viborg – N36 Torshavn 3:0

Wolfsberger – Gzira 0:0

Dunajska Streda – FCSB 0:1

Četvrtak, 4. kolovoza

KuPS – Young Boys 0:2

RFS – Hibernians 1:1

Spartak Trnava – Rakow 0:2

Paide – Anderlecht 0:2

AIK Stockholm – Shkendija 1:1

APOEL – Kyzylzhar 1:0

CSKA Sofia – St. Patricks 0:1

Lillestrom – Antwerp 1:3

Maccabi Tel Aviv – Aris 2:0

Molde – Kisvarda 3:0

Nefči Baku – Rapid Beč 2:0

Slavia Prag – Panathinaikos 2:0

Soligorsk – CFR Cluj 0:0

Viking – Sligo Rovers 5:1

Hamrun – Levski 0:1

Zorja – Craiova 1:0

Čukarički – Twente 1:3

Ballkani – Klaksvik 3:2

Lugano – Hapeol Beer Sheva 0:2

Sepsi Sf. Gheorghe – Djurgarden 1:3

Vaduz – Konyaspor 1:1

Brondby – Basel 1:0

Breidablik – Basaksehir 1:3

Vikingur Reykjavik – Lech 1:0

MOL Fehervar – Petrocub 5:0

Dunde United – AZ Alkmaar 1:0

Zrinjski – Tobol 1:0

Hajduk – Vitoria Guimaraes 3:1

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. Igraj odgovorno 18+

 


Tagovi

HajdukKonferencijska liga

Ostale Vijesti