Slavko Midzor/PIXSELL
Slavko Midzor/PIXSELL

Hajduk ima ključeve Europe, a Lokomotiva im može blokirati bravu

Vrijeme Čitanja: 4min | sub. 22.05.21. | 09:36

Teških 90 minuta nas čeka na Poljudu

Prošlu godinu bi vjerojatno iz sjećanja htio izbrisati svaki navijač Hajduka. Sezonu su završili na petom mjestu na koje su pali s drugog koje je bilo cilj jer je vodilo u kvalifikacije za Ligu prvaka. To mjesto na kraju je osvojila Lokomotiva, njihov današnji protivnik s kojim igra od 17 sati jednu od odlučujućih utakmica posljednjeg kola HNL-a.

Loša igra Hajduka pretočila se i na početak nove sezone, a prvi dio prvenstva završili su s 15 bodova zaostatka za trećim mjestom, a za drugim čak i 20. Bio je to alarm na Poljudu da se nešto treba mijenjati pa je novi predsjednik Lukša Jakobušić prvo doveo sportskog direktora Mindaugasa Nikoličiusa koji je u zimskom prijelaznom roku doveo novog trenera Paola Tramezzanija te najveće pojačanje Marka Livaju.

Od prvog kola drugog dijela, točnije 23. kola HNL gledali smo drugačiji Hajduk. Bilo je tu loših izdanja i kikseva poput onih protiv Lokomotive i Slaven Belupa, ali u konačnici su došli u poziciju da odlučuju sami o svojoj sudbini. Hoće li iduće sezone igrati Europu ovisi samo o tome hoće slaviti danas protiv Lokomotive i pogurati je prema 2. HNL.

„Važna utakmica, odlučujuća. Uvijek razmišljamo svojom glavom i znamo da sutra mnogo ovisi o nama. Dao nam je dosta snage na psihološkom planu ovaj posljednji period. Znamo koliko su se igrači žrtvovali sve do sada, a to moraju nastaviti i sutra. Moramo biti pravi i pokazati na terenu sve ono najbolje što imamo. Trebat će pokazati srce, ali srce neće biti dovoljno da bismo odigrali dobro kao u zadnjim utakmicama. Trebat će nam intenzitet, strpljenje, mirnoća … Sutra nas čeka 90 dugih minuta. Teških i intenzivnih, u kojima moramo biti vrlo dobri u čitanju svih situacija. Mislim da je momčad u tom smislu mnogo napredovala i postala svjesna svojih mogućnosti. Mnogo smo truda uložili da bismo danas bili tu gdje se nalazimo. Neće nas zaustaviti niti umor, zaustavit ćemo se kad dođemo do kraja. Znamo da želimo doći do cilja i sutra jedva čekamo pet sati popodne kako bi istrčali na teren“, izjavio je Tramezzani uoči utakmice.


Za ovaj susret Tramezzani ne može računati na Darka Todorovića i Marca Fossatija zbog kartona, dok Samir Toplak iz istog razloga ne može računati na Cokaja i Leškovića. Prije susreta probleme s ozljedama prijavili su Livaja i Kačaniklić, ali prema zadnjim informacijama obojica bi trebali zaigrati od prve minute na Poljudu danas.

„Ostajemo prvoligaši! Rekao sam to prije deset kola, tako će na kraju i biti! I to je moj konačni odgovor na sve upite o tome tko će ispasti! Ponosan sam na svoju momčad, dečki su, unatoč golemom stresu i pritisku, sjajno reagirali u posljednjim utakmicama. U najboljoj smo formi od svih 'davljenika', imamo bod više od Istre, dva boda više od Varaždina, sami odlučujemo o svojoj sudbini i to nam daje pravo na optimizam, na kudikamo veći optimizam nego što ga mogu imati Puljani i Varaždinci. A sve te kalkulacije koje ovih dana kruže po birtijama, uopće me ne zanimaju, niti 'piju vodu'. Pa nije li suludo da su nas svi otpisali, a zapravo mi jedini odlučujemo sami o sebi!? I to me stvarno srdi, odigrano je 35 kola najuzbudljivijeg i najjačeg prvenstva otkad je Prve HNL, a onda se odjednom, uoči zadnjeg kola, pojave kalkulacije tipa 'ovi će pobijediti u Koprivnici, a oni drugi uzet će bod u Osijeku'... Ma je, možeš si mislit'! Da je to baš tak', čemu onda uopće igramo? K tome, nikad nisam, ni s jednim klubom, ispao iz lige, pa neću ni u subotu, sretni ćemo se vratiti u Zagreb! Nikad neću sa svojim klubom ispasti iz lige“, izjavio je Toplak uoči gostovanja na Poljudu.

Hajduku sigurno neće biti lako jer današnja Lokomotiva nije ono što smo gledali uglavnom veći dio sezone. Toplak je posložio ekipu i dao veću minutažu mladim talentima Šimiću i Kačavendi. Zasigurno će im nedostajati Lešković koji uz Pivarića i Maleša svojim iskustvom spajaju mladost Lokomotive.

Međutim, pristupi li Hajduk ovoj utakmici kao protiv Gorice prije dva kola na Poljudu, teško će Lokomotiva tome uspjeti parirati. U slučaju poraza na Poljudu Lokomotiva će se nadati da Varaždin prođe jednako u Koprivnici, kao i Istra u Osijeku.

Hajduk ima ključeve za Europu i teško će ih ovog puta izgubiti.


Tagovi

HajdukLokomotiva ZagrebHNLnajava 1.HNL

Ostale Vijesti