Ivana Ivanović/PIXSELL
Ivana Ivanović/PIXSELL

Hajduk bez Livaje malo optimizma daje. Kada nije igrao, jedino su svladani slabašni Rudeš i niželigaš!

Vrijeme Čitanja: 3min | sri. 31.01.24. | 08:01

Najbolji igrač propustio je devet utakmica otkako nosi bijeli dres

Veliki hendikep za Hajduk je činjenica što će Marko Livaja propustiti tri-četiri utakmice zbog ozljede zgloba koju je zadobio u sudačkoj najdoknadi Jadranskog derbija, porazu od Rijeke 1-2 s kojim je momčad s Rujevice popela na prvo mjesto uz jednaki broj bodova kao i splitski Bijeli.

Odigraj na svoje favorite u širokoj ponudi na Germaniji (Igraj odgovorno, 18+)

Nije izostanak Livaje samo problem, jer zbog kartona neće biti Emira Sahitija i Nike Sigura, pa je Hajduk osim bodova protiv Rijeke izgubio trojicu važnih igrača koje sada trener Mislav Karoglan mora nadomjestiti. Radit će na pronalasku rješenja od ove srijede, jer igrači su imali slobodna dva dana i do subote mora pronaći postavu s kojom će se suprotstaviti Osijeku kako bi došao do što boljeg rezultat i ostao u utrci za prvaka.

Dobra vijest je što je Josip Brekalo spreman i može odmah uskočiti u sastav kao pojačanje, bez obzira hoće li igrati lijevo ili desno. Jer baš na desnoj strani nema Hajduk klasičnog krilnog igrača ako ne računamo Yassinea Benrahou koji je više fantazist, ali zbog lijeve noge može odigrati na toj strani.

Bit će Karoglan prislijen na brojne promjene, no sigurno mu najviše glavobolje zadaje to što nema Livaje. Sjećamo se kada je u teško izborenoj pobjedi nad Rudešom od 1-0 na Poljudu u prvom dijelu sezone nakon utakmice rekao:

„Jedino dobro je što smo napokon dobili utakmicu bez Livaje.“

Tada je Livaju zamijenio Aleksandar Trajkovski koji je odigrao na poziciji špice i zabio pobjedički gol, no u prošlom susretu trener Karoglan ga uopće nije koristio. Jasno je povratkom Nikole Kalinića komunicirano da je on joker s klupe i vjerojatna zamjena za Livaju, no to će puno promijeniti u geometriji igre koja počiva na taktici 'što prije pronaći Livaju, pa će on nešto napraviti'.

Kako Kalinić nije spreman još za čitavu utakmicu, a Filip Čuić se nije uspio nametnuti, izgledno je da će na pozciji najisturenijeg napadača zaigrati prvo povratnik Kalinić, a kada on ne bude mogao, vjerojatno će ući Trajkovski.

Problem je što Hajduk mora ići na pobjedu kako bi ostao konkurentan za naslov, a statistika bez Livaje ne ide mu nikako u prilog.

Devet utakmica Hajduk je igrao bez svog najboljeg igrača, a u prvenstvu pobijedio samo Rudeš. Ako ne računamo niželigaša Tehničara iz Cvetkovca kada Livaja nije igrao, premalo je to u devet utakmica, ali dovoljno govori koliko je bivši reprezentivac bitan za splitsku momčad.

Prije početka ljetnih priprema Livaja je zaradio kaznu na finalu Kupa, znalo se da ga neće biti u Maksimiru kada je Dinamo slavio u Superkupu, a te pripreme Ivan Leko je isprobao postavu bez njega i dobio Trabzonspor Nenada Bjelice. Činilo se da može bez njega, ali ipak nije tako bilo, jer čim se nakon odrađene kazne vratio, Hajduk je slavio u Maksimiru prvenstvenom dvoboju.

Livaje u mandatu Hajduka nije bilo u važnim utakmicama protiv Dinama dvaput, jednom protiv Rijeke, sva tri dvoboja je izgubio. Hendikep je bio kada ga nije bilo protiv Tobola, a bez njega se gubilo i u Šibeniku.

Dakle, od devet utakmice bez njega, Hajduk je dobio dvije koje bi morala dobiti i druga postava, dva puta je remizirao i doživio čak pet poraza.

Pred Karoglanom je teška zadaća, nakon što je izgubio po prvi put na klupi Hajduka, izgubio je na kraći rok i glavnog igrača te mora izvući maksimum iz ostatka kadra. Vidjet ćemo je li kadar dobiti na rasprodanoj Opus areni gdje je već jednom izvukao pobjedu, ali baš pogotkom Marka Livaje.



Tagovi

HajdukMarko LivajaNK OsijekMislav KaroglanNikola KalinićAleksandar TrajkovskiOpus ArenaHrvatska nogometna liga

Ostale Vijesti