Goran Kovacic/PIXSELL
Goran Kovacic/PIXSELL

Hajdučka rapsodija na Rujevici, Livaja još jednom pokazao da je najbolji, isfrustrirani Drmić pocrvenio (VIDEO)

Vrijeme Čitanja: 6min | ned. 08.05.22. | 18:49

Fenomenalnom utakmicom Hajduk je ostao u borbi za naslovom prvaka, dok očajni Riječani svojoj Armadi nisu uspjeli darovati ono što su najviše htjeli za svoj 35. rođendan - slavlje protiv najvećeg rivala.

S Rujevice: Ižak Ante Sučić

Vjerojatno najboljih 45 minuta Hajduka u ovoj sezoni bilo je dovoljno gostima da već nakon prvog poluvremena odluče pitanje pitanje pobjednika u 102. jadranskom derbiju. Splitski Bijeli pomeli su Tomićevu momčad, konačan rezultat bio je 0:3, s tim da je domaći sastav može biti sretan da još pokoja lopta nije završila u njihovoj mreži. Zabijali su Livaja (13’, 37’) te Mikanović (42’), Rijeke kao da nije bilo danas na Rujevici, ali Hajduk je igrao toliko dobro da je potpuno nebitno tko je iz HNL-a stajao na suprotnoj strani terena budući da ih nitko ne bi mogao zaustaviti ovako goropadne. Naplatili su gosti, i to poprilično skupo, poraz otprije tri mjeseca, a ovom pobjedom ostali su u igri za naslovom prvaka kojeg se u Splitu čeka već 17 godina.

Prvi put Rijeka je ozbiljnije zaprijetila u četvrtoj minuti kad je udarac Gnezde-Čerina s 20-ak metara od bloka završio u korneru, iako je slovenski veznjak imao idealnu priliku da kratkim dodavanjem uposli Harisa Vučkića koji je, barem iz naše perspektive, bio u boljoj poziciji da postigne pogodak, iako je nama neizmjerno lakše nego nego igračima to procijeniti.

U 12. minuti doduše nije bilo teško procijeniti da je Anton Krešić igrao rukom nakon jednog udarca Filipa Krovinovića, ali je bilo dosta rubno gdje se stoper Rijeke nalazio. Bel je pričekao intervenciju iz VAR sobe, otišao sam pogledati situaciju, a onda odlučio da će gosti imati priliku doći do vodstva s bijele točke.

Livaja je preuzeo odgovornost. Prepun samopouzdanja kratkim je zaletom dao naslutiti da neće potegnuti punom snagom, a to se na kraju i dogodilo, te je Labrovića poslao u jednu, a loptu u drugu stranu – 0:1

Livaja je proslavio pogodak provociravši pritom gledatelje, mahao je rukama kao da je htio reći da nisu dovoljno zviždali, a taj animozitet traje još otkako je Livaja prvi put na sebe navukao dres Hajduka.

Rijeka je u prvom poluvremenu imala nekoliko poluprilika, Vučkić je bio najbliži pogotku, ali sve što su pokušavali, naprosto im nije polazilo za rukom, odnosno nogom. S druge strane, Hajduk je bio dominantan, naoko neprimjetno, ali dovoljno da se postavi na terenu kao bolji takmac.

 

Igrala se 34. minuta kad je dašak magije pokazao Filip Korivnović. Stajao je s loptom u nogama, Čolina je krenuo s trkom u prazan prostor, a veznjak Hajduk fenomenalno kroz noge svojeg čuvara gura lijevog beka, a odnedavno veznjaka Hajduka, u stopostotnu priliku, ali je Labrović na vrijeme izašao, skratio kut i samim time odbio udarac Čoline u korner.

Svega tri minute kasnije, Hajduk je svoju bolju igru okrunio još jednim pogotkom. Melnjak je ubacio s lijeve strane, lopta prvo bježi Livaji, ali mu se onda uz pomoć Grgića vraća, a za najboljeg strijelca 1. HNL to su pokloni kakve on ne propušta realizirati. Sjajan potez najboljeg igrača Hajduka i HNL-a – 0:2

Rijeka je bila izgubljena, trkački slaba, indisponirana, dok je Hajduk bio goropadan, konkretan, siguran i prije svega iznimno motiviran. Mikanović je u 42. minuti zabio za 0:3, a Riječani su se međusobno pogledavali bez da su pritom išta pričali s tim da je sve bilo jasno. Senzacija! – 0:3

 

Neposredno prije nego li je Bel poslao momčadi u svlačionice, Rijeka je iz jedne uigrane akcije iz kornera umalo došla do pogotka, ali nakon kombinacije Murića, Vučkića i Drmića lopta ipak nije završila u mreži, već je prošla svega nekoliko centimetara od gola Lovre Kalinića.

Hajduk je odigrao jedno od najboljih poluvremena ove sezone. Svako dodavanje, svako kretanje i svaki udarac imao je smisla, Rijeka je bila na konopcima, a kad bi kojim slučajem promijenio ‘mindest’ svoje momčadi nakon ovakvih 45 minuta, osim što je nogometni trener postao bi i mađioničar.

Tomić je na poluvremenu napravio trostruku izmjenu, promijenio je i sustav, ali malotko je u tom trenutku vjerovao da se nešto značajnije može promijeniti. Ako je bilo takvih, sve te nade pale su u vodu kad je Josip Drmić u 56. minuti dobio crveni karton zbog namjernog udaranja, odnosno šamaranja Simića. Bel mu je prvo pokazao žuti karton, Jović ga je pozvao da još jednom ‘baci oko’ na situaciju nakon čega je opravdano promijenio svoju odluku te prijevremeno poslao Drmića na tuširanje.


U tom trenutku svi na stadionu čekali su samo jedno – kraj utakmice. Iako je na semaforu ostalo više od pola sata igre, pitanje pobjednika bilo je riješeno. Armada se ugasila, bubanj Torcide postajao sve glasniji, a gosti su ovim rezultatom odlučili kako prvenstvo ipak neće biti danas odlučeno. Nada i dalje tinja, a da je Hajduk ovako igrao tijekom cijele sezone, možda bi i na prvenstvenoj ljestvici bio nešto drugačiji poredak.

Na 35. rođendan Armade Hajduk je prekinuo ‘stogodišnju dominaciju’ Riječana. Marko Livaja odigrao je još jednu fenomenalnu utakmicu, a ne bi bilo nikakvo iznenađenje da ovog ljeta za njega na Poljudu osvane ponuda kojoj jednostavno neće moći reći ne. Livaja se po tko zna koji put igrao nogometa na Rujevici, otkako je stigao u Hajduk – maknemo li Poljud na stranu - baš na ovom stadionu pružao je najbolje partije. Danas je nastavio u istom ritmu.

Zanimljivo, nakon tog crvenog kartona Josipa Drmića, Rijeka je narednih 20 minuta igrala bolje. Doduše, Hajduk je iz pete prebacio u treću brzinu, kontrolirali su tijek događaja na terenu iako nisu prema naprijed puno toga napravili. Nisu ni morali, sve su odradili u prvoj dionici utakmice.

Do kraja utakmice gosti su mogli povećati nakon što se Stipe Biuk našao u situaciji jedan na jedan s Nediljkom Labrovićem, ali njegov udarac sjajno je obranio stasiti Sinjanjin. Biuk od prošle sezone i ovaj Biuk nisu ista dva igrača…

No, neovisno o tome, Hajduk je na kraju rutinski slavio. Ostali su u igri za osvajanjem naslova te su ovom pobjedom dobili puno na psihološkom aspektu uoči finala Kupa koje je na rasporedu za 18 dana.

Istaknimo kako Rijeka u sljedećem kolu gostuje kod Slaven Belupa , dok Hajduk na Poljudu dočekuje Istru 1961.

Tijek utakmice pronađite OVDJE.

Rijeka – Hajduk 0:3

Stadion: Rujevica

Sudac: Dario Bel (Osijek), VAR: Fran Jović (VAR)

Gledatelja: 7485

Strijelci: 0:1 Marko Livaja (13’, kazneni udarac), 0:2 Marko Livaja (37’), 0:3 Mikanović (41')

Žuti kartoni: Krešić, Smolčić (Rijeka) Lovrencsics (Hajduk)

Crveni karton: Drmić (Rijeka, 56. udaranje suparnika)

Rijeka (4-2-3-1): Labrović – Solano (46’ Ampem), Velkovski, Krešić, Vukčević – Pavičić (60’ Obregon), Selahi (83’ Vuk) – Murić (46’ Smolčić), Vučkić (46’ Lepinjica), Gnezda-Čerin – Drmić

Hajduk (4-1-3-2): L.Kalinić – Mikanović (67’ Lovrencsics), Elez, Ferro, Melnjak – Fossati – Grgić (68’ Sahiti), Krovinović, Čolina (81’ Biuk) – N.Kalinić (68’ Ljubičić), Livaja

1.HNL, 34. kolo:

Petak, 6. svibnja

Hrvatski dragovoljac - Slaven Belupo 1:1

Subota, 7. svibnja

Gorica - Lokomotiva 3:3

Istra 1961 - Šibenik 1:2

Nedjelja, 8. svibnja

Rijeka - Hajduk 0:3

Dinamo - Osijek, 20.00

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. Igraj odgovorno 18+


Tagovi

HNK RijekaRijekaHajdukMarko LivajaJadranski derbi

Ostale Vijesti