Hajduk.hr/Davor Javorovic/PIXSELL
Hajduk.hr/Davor Javorovic/PIXSELL

Gustafssonov napad ili Bjeličina obrana, tko će se veseliti na kraju derbija?

Vrijeme Čitanja: 3min | ned. 25.07.21. | 08:00

Na Poljudu večeras od 21 sat igraju Hajduk i Osijek

Nogometna sezona krenula je u žestokom ritmu, naročito za hrvatske predstavnike u europskim natjecanjima. Već u drugom kolu HNL-a imamo prvi derbi, Hajduk na Poljudu dočekuje Osijek večeras u 21 sat. Iza oba kluba su dvije službene utakmice u kojima su upisali po pobjedu i remi, Hajduk je u prvom kolu prvenstva odigrao 2:2 kod Lokomotive pa u četvrtak pobijedio Tobol iz Kostanaya s 2:0 dok je Osijek najprije slavio protiv Šibenika s 3:0 pa odigrao 0:0 kod Pogona u Sceczcinu.

U uvodnih 180 minuta vidjeli smo dosta vrlina i nešto mana kod Splićana i Osječana, ali sve je to manje važno za večerašnji dvoboj. Derbi je uvijek posebna utakmica, izgledi za pobjedu su podjednaki, a velikih tajni između protivnika baš i nema.

„Očekujem tešku, fizički zahtjevnu utakmicu. Osijek ima kvalitetu i karakter, moramo im nametnuti naš stil igre. Biti će Osijek težak protivnik, moramo se dobro pripremiti“, istaknuo je u najavi Hajdukov trener Jens Gustafsson.


Protiv Tobola je njegova momčad izgledala dobro, sigurno u obrani i dosta opasno u napadu gdje sve konce vuče Marko Livaja. Uz vrlo dobrog Sahitija, odgovornog Mlakara i golova gladnog Ljubičića. Ista napadačka postava će vjerojatno zaigrati i večeras, Stipe Biuk nije sasvim spreman zbog lakše ozljede, ali biti će na klupi. Trener Gustafsson je najavio neke promjene, ali dojma smo da ih neće biti puno jer to nije potrebno. Možda tek bude zamjene figure u obrani, da Vušković uđe umjesto Eleza, dobije minute koje je zaslužio na pripremama i treninzima. Očekujemo u početnoj postavi i Krovinovića, može sigurno odigrati 60 minuta, a doveden je upravo da bi Hajduk bio konkurentniji u jakim utakmicama.

Ako Hajduk ima dobar napad što tek reći o obrani Osijeka. Vratar Ivušić rijetko ide po loptu u mrežu, lani je Bjeličina momčad primila najmanje golova u ligi, a čistu mrežu sačuvala je obje ovosezonske utakmice. Kvalitetni su Osječani u sredini i užoj obrani, neće dati Splićanima ni prostora ni vremena koliko su ga imali protiv Tobola. Nema Bjelica problema s odabirom igrača, kadar Osijeka je prilično brojan i kvalitetan. Ne bi Bijelo-plavi trebali imati brige oko umora, u Split su došli još u petak, izravno iz Poljske.

„Imamo dovoljno kvalitete i širok kadar da se potučemo i igramo sa svakim. Hajduk je pokazao kvalitetu protiv Tobola, ali vjerujem da ćemo na Poljudu biti na visokoj razini te se u Osijek vratiti s tri boda“, rekao je u najavi Nenad Bjelica.

Neće Osijekov trener puno mijenjati u odnosu na četvrtak, možda pruži prigodu Petru Bočkaju koji u Poljskoj nije dobio ni minute. Velik je izbor na raspolaganju Bjelici, može mijenjati igrače i sustave igre, sve u službi rezultata.

Sigurno ćemo gledati utakmicu s dosta taktičkog nadmudrivanja, derbije često odlučuje inspiracija pojedinca, pojedinačna kvaliteta. S jedne strane Livaja, Sahiti ili Krovinović, s druge Mierez, Bohar ili Kleinheisler, mnogo je igrača koji mogu presuditi derbi. U svakom slučaju imamo se pravo nadati dobroj utakmici.

Očekivana postava Hajduka:


Očekivana postava Osijeka:


Piše: Vedran Pavičić


Tagovi

HajdukJens GustafssonNenad BjelicaOsijekHNLnajava 1.HNL

Ostale Vijesti