REUTERS/Bernadett Szabo
REUTERS/Bernadett Szabo

Guardianovih 100 najboljih u 2022.: Luka peti, Joško ispred Ronalda i Kimmicha, Livaković bolji od Neuera!

Vrijeme Čitanja: 2min | pet. 27.01.23. | 11:09

Četvorica hrvatskih nogometaša među 'elitom'!

Engleski Guardian objavio je listu 100 najboljih nogometaša svijeta u 2022. godini. U stručnom žiriju, izuzev brojnih novinara diljem svijeta, bili su i neke poznate 'face' poput Fatiha Terima, Avrama Granta, Maicona, Juninha Pernanbucana, Patrika Anderssona i drugih. Svi oni očigledno itekako cijene Hrvate, jer među 100 najboljih nogometaša svijeta u 2022. našla su se njih četvorica!

Stručni žiri odredio je Lionela Messija kao najboljeg nogometaša svijeta, iza njega je ostao Kylian Mbappe, dok je na trećem mjestu osvajač Zlatne lopte Karim Benzema. Drvenom medaljom se okitio 'Građanin opasnih namjera' Erling Braut Haaland, dok je na fenomenalnom petom mjestu, naročito kad se u obzir uzme 'godina proizvodnje', Maestro Luka Modrić!

Kapetan Hrvatske i desetka madridskog Reala već je godinama na samom vrhu hranidbenog lanca, njegovo se ime izgovara s velikim poštovanjem u nogometnom svijetu, a iako će ove godine proslaviti 38. rođendan, Luka je i dalje među pet najboljih. Kapa do poda, Maestro!

Na šestom mjestu je Kevin De Bruyne, iza njega je Robert Lewandowski, dok su na osmom i devetom mjestu Realov dvojac Vinicius Junior te Thibaut Courtois. Top 10 zaključio je Mohamed Salah.

Osim Luke Modrića, na Guardianovoj listi našla su se još trojica Hrvata.

Joško Gvardiol, koji je po mnogima na SP-u trebao dobiti nagradu na najboljeg mladog igrača turnira i koji je odnedavno zajedno s Rubenom Diasom najskuplji stoper svijeta prema TM-u, našao se na 31. mjestu, što u prijevodu znači da je iza sebe ostavio Alissona (34.), Odegaarda (35.), Cancela (36.), Gavija (37.), Kvaracheliju (40.), Kimmicha (41.) te ranije navedenog Diasa (44.).

Zanimljivo, Cristiano Ronaldo više nije ni među 50 najboljih igrača svijeta te se on po Guardianu nalazi na 51. mjestu. Ispred njega su tako De Paul (48.), Amrabat (49.) i Gakpo (50.), dok su iza Ronalda ostali Osimhen (52.), Rodri (53.) i Ederson (54.).

Prvi sljedeći hrvatski nogometaš je Marcelo Brozović (68.), koji je iza sebe ostavio O.Dembelea i L.Martineza, da bi onda, na sjajnom 71.mjestu bio Dominik Livaković!

Iza 'jedinice' Dinama i Vatrenih ostali su igrači poput Barelle, T.Silve, Nuneza, Mitrovića, Walkera, Varanea, Jamesa, De Jonga, Immobilea, Robertsona, Sanea i Rodryga, ali i vratari poput Maignana (74.), Llorisa (76.) i Neuera (91.).

Guardian smatra Livakovića petim najboljim vratarom svijeta u 2022., a ispred njega su tek Martinez (20.), Alisson (34.), Bono (43.), Ederson (54.).

Cijelu Guardianovu listu 100 najboljih igrača pogledajte OVDJE

 


Tagovi

GuardianLionel MessiKylian MbappéKarim BenzemaErling HaalandLuka ModrićDominik LivakovićJoško GvardiolMarcelo Brozović

Ostale Vijesti