Davor Javorovic/PIXSELL
Davor Javorovic/PIXSELL

Gržan prelazi u klub koji je izbacio NK Zagreb iz Lige prvaka, a godinu dana kasnije primio 9 golova od Dinama

Vrijeme Čitanja: 2min | uto. 25.01.22. | 20:55

Dočekat će ga dva Hrvata.

Šime Gržan do kraja sezone provest će na posudbi u ZTE-u iz Zalaegersega u kojem su ga dočekali Zoran Lesjak, koji je u grad stigao 2018. iz Osijeka i Josip Špoljarić koji je još uvijek igrač Osijeka na posudbi u ZTE-u do kraja sezone.

Da nema nogometa, malo tko u Hrvatskoj bi čuo za mađarski grad Zalaegerseg, iliti ga Jegersek kako se čita po 'naški'. Možda poneki Varaždinac budući da je Varaždin jedan od 15 sestrinskih gradova Zalaegersega, grada iz sjeverne Mađarske s oko 60 tisuća stanovnika.

Ovaj grad je u Lijepoj našoj postao poznat 2002. kada je tadašnji prvak Hrvatske NK Zagreb u povijesnom pohodu na Ligu prvaka u kvalifikacijama izvukao prvaka Mađarske ZTE. Prva utakmica završila je 1:0 pobjedom ZTE-a, Zagreb je u uzvratu na Maksimiru (Kranjčevićeva nije dobila licencu za igranje europskih utakmica) pogocima Damira Milinovića i Krunoslava Lovreka imao prednost od 2:0 sve do 89. kada je Florian Urban zabio iz penala i odveo ZTE u iduće pretkolo u kojem ga je čekao - Manchester United. A tamo je ZTE napravio nesvakidašnji rezultat i slavio u prvoj utakmici s 1:0. U uzvratu je United zabio pet golova i prošao u Ligu prvaka, ali pobjeda nad slavnim strojem Alexa Fergusona i dalje se piše.

ZTE-u je to bio tek drugi izlet u Europu, nakon Intertoto kupa 1985. Već iduće sezone ZTE je u prvom kolu Kupa UEFA naletio na Dinamo, kojeg je netom prije preuzeo Miroslav Blažević. Dinamo je u Zagrebu slavio sa 6:0, a onda je u uzvratu još 'podebljao' ukupni rezultat s pobjedom od 3:1. Plavi su u idućem kolu zapeli od Fulhama, a ZTE je u još dva navrata igrao Europu, 2007. izgubio je u prvom kolu Intertoto kupa od ruskog Rubina, a 2010. u prvom kolu Europske lige od Tirane.

Izuzev prvenstva 2002. ZTE kroz povijest bilježi još jedan trofej - osvajanje druge lige 2019.

ZTE je tako dobio na raspolaganje još jednog igrača Osijeka koji je na Gradski vrt stigao prošlog ljeta iz Istre. U 14 nastupa u Bijelo-plavom dresu nije zabilježio konkretan učinak, a sada će se pokušati istaknuti i izboriti za mjesto u momčadi Nenada Bjelice u petoplasiranoj momčadi prvenstva Mađarske.



Tagovi

Šime GržanZTEOsijek

Ostale Vijesti