GRAFIKA: Prije nekoliko sezona žarili i palili Football Managerom, a gdje su sada - jadna im majka?

Vrijeme Čitanja: 4min | uto. 29.11.16. | 10:41

Ovi momci su na prijelazu desetljeća, u FM 2010. bili megatalenti, ali nisu svi uspjeli...

Nismo se ni okrenuli, a Football Manager – uz klasične konzolaške nogometne simulacije najdraža videoigra svakog pravog nogometoljupca – već ima svoju novu inkarnaciju za aktualnu sezonu. I dok se već naveliko seciraju ovogodišnji anonimusi koji za male novce rade veliku razliku, red je da se prisjetimo koja su to imena bila „next big thing“ na prijelazu desetljeća, u verziji prije točno sedam godina.

1. VRATAR: Silviu Lung Jr. (Tada nastupao za Universitatea Craiovu, danas u Astri Giurgiu)

Osim što nosi poprilično osebujno ime i prezime, Lung mlađi je bio ponajbolji mladi vratar u verziji Football Managera iz 2010. godine. Simulacija ga je ocijenila kao izrazito obećavajućeg, mnogi klubovi su se u njoj otimali za njega, ali u stvarnosti ipak nije ostvario puni navedeni potencijal. Ipak, po dobrom ga neće pamtiti naš Slaven Bilić, jer je Lung Jr. itekako pomogao Astri da dvije godine zaredom izbaci njegov West Ham iz kvalifikacija Europske lige.

2. LIJEVI BEK: Davide Santon (Još uvijek nastupa za Inter)

Ocijenjen kao „novi Grosso“, Santon je bio iznimno cijenjeni 21-godišnji bek kojeg su očekivale velike stvari. Ipak, u stvarnosti stvari za Bambina nisu pošle u tom smjeru; nakon relativno mlake četiri godine u Newcastleu vratio se u svoj Inter.

3. STOPER: Ezequiel Munoz (Tada nastupao za Bocu Juniors, danas za Genou)

Južna Amerika je definitivno vječna oaza neotkrivenih megatalenata koje u FM možete privoliti na Stari kontinent za razmjerno male novce. Jedan od takvih te 2010. bio je i Ezequiel Munoz, mladi stoper Boce Juniors. On je u stvarnosti 2010. prešao u Palermo, preko kojeg je u pet godina stigao do Genoe. Još uvijek se nije pokazao kao materijal za Barcelonu kao u FM, ali tko zna – s 26 na plećima još uvijek stigne.

4. STOPER: Nicolas Otamendi (Tada u Velezu, danas u Manchester Cityju)

Bez obzira što mislili o njegovoj karijeri u Manchesteru, Otamendi je zasad prvi na ovoj listi koji je u potpunosti ostvario projiciranu karijeru iz FM. Već je te 2010. bio u sastavu argentinske nogometne reprezentacije za SP u Južnoj Africi, a u međuvremenu je preko Porta i Valencije stigao do igranja pod Pepom Guardiolom u Manchester Cityju.

5. DESNI BEK: Sebastien Corchia (Tada u Le Mansu, danas u Lilleu)

Prvoklasni desni bek u igri čitav niz godina, Corchia je u stvarnosti ipak stagnirao. Međutim, čini se da mu je ovo prijelomna godina; unatoč činjenici da nastupa za Lille koji se ove sezone muči, 26-godišnji bek jedna je od rijetkih svijetlih točaka te momčadi, a i dobio je debitantski poziv u francusku nogometnu reprezentaciju.

6. DEFANZIVNI VEZNI: Yann M'Vila (Tada u Rennesu, danas u Rubinu iz Kazana)

Ako ste tražili mladog nadolazećeg destruktivca u veznom redu, te 2010. godine niste trebali ići dalje od mladog francuskog tinejdžera Yanna M'Ville iz Rennesa. Kroz godine nije postao baš novi Patrick Vieira, ali se između ostalog pokazao solidnim rješenjem i u Premiershipu, gdje je lani proveo sezonu na posudbu u Sunderlandu.

7. KREATIVNI VEZNJAK: Martin Galvan (Tada u Cruz Azulu, danas u Reynosi)

Ovaj Meksikanac je 2010. bio jedan od onih tinejdžera kojeg je svatko htio razviti u prvoklasnog igrača za najveće domete, što bi ovaj redovito i postigao. Iako je podjednako vješt bio u ulozi kreativca u veznom redu kao i u onoj napadačkoj, Galvan nikada nije uspio u stvarnosti. Iako mu je još uvijek „tek“ 23, Galvan je trenutno u meksičkom drugoligašu, što i nije baš zapažen učinak.

8. DESNO KRILO: Sofiane Feghouli (Tada u Grenobleu, danas u West Hamu)

Iako nije bio u rangu Neymara, Kroosa i sličnih za koje se i tada moglo reći da će sto posto postati top svjetski igrači, Feghouli je 2010. kao 19-godišnjak bio onaj pravi nebrušeni dijamant, sjajne tehnike, dodavanja i driblinga kojeg ste za razmjerno razumne novce mogli angažirati i razviti u većoj sredini. Tako je nekako s njim i u stvarnosti, gdje je nakon prelaska iz Valencije još uvijek u fazi adaptacije na London park i West Ham.

9. LIJEVO KRILO: Stevan Jovetić (Tada u Fiorentini, danas u Interu)

Najbolji strijelac u mladoj povijesti crnogorske nogometne reprezentacije, Jovetić je bio megatalent Fiorentine kao 20-godišnji polivalentni ofanzivac, spreman i da trpa u samom vrhu napada. U stvarnosti je nakon odlične karijere u Firenzi okušao najviši stupanj nogometa u Manchester Cityju, ali su ga tamo ozljede i odlazak trenera Mancinija dosta unazadili. Mancini ga je doveo za sobom u Inter, gdje također nije uspio dostići razinu nekadašnjeg Stevana.

10. POLUŠPICA: Alan Džagoev (Tada i danas u CSKA Moskvi)

Pričalo se za njega svašta tad, bio je ponajbolji mladi ofanzivac u igri, ali Džagoev je očito postao jedan od onih  igrača koji nemaju namjere mijenjati dres jer im je u postojećem sasvim dobro. Već je gotovo 9 sezona profesionalnog nogometa u CSKA iz Moskve, za koji je odigrao više od 200 susreta. Ne izgleda kao da ima potencijal ostvariti zapaženiji transfer na zapad.

11. NAPADAČ: Federico Macheda (Tada u Manchester Cityju, danas u Nottingham Forestu)

Sjećate se njega? Jedan od ključnih ljudi u osvajanju titule prvaka Engleske 2009. godine, Macheda je bio predodređen za velike stvari u Manchester Unitedu. Ipak, s godinama je stagnirao, većinom provodeći vrijeme u drugoligašima i na posudbama. 

(Foto: Action Images/lineupbuilder)

Germanijak pratite i na našoj Facebook stranici!


Tagovi

Football Manager

Ostale Vijesti