Action Images via Reuters/Jason Cairnduff
Action Images via Reuters/Jason Cairnduff

Građanski odgoj: City do naslova nakon dva gola zaostatka, Spursi u Ligi prvaka, Burnley ispao (VIDEO)

Vrijeme Čitanja: 6min | ned. 22.05.22. | 18:32

Posljednje, 38. kolo Premier lige donijelo je neviđeni triler uz filmski preokret na Etihadu.

Ono kad cijela sezona stane u devedeset minuta.

Takav osjećaj budi pogled na tablicu i potom raspored Premier lige koja je danas od 17 sati ljubiteljima nogometa ponudila neviđeni triler sa nekoliko otvorenih pitanja. Tko će biti prvak? Tko će u Europsku, a tko u Konferencijsku ligu? Ima li spasa Leedsu? Sve su to pitanja koja su nam danas poslijepodne odgovorena. Odigrano je posljednje kolo prvenstva i to simultano, a ovo je epilog.

Manchester City je prvak Engleske premda su svoj naslov teško izborili. U Ligu prvaka će očekivano Tottenham a ne Arsenal, dok je Masnchester United posljednji putnik u Europsku ligu. Finalno, iz lige ipak ispada Burnley, Newcastle je bio prejak.

Na prvi gol smo čekali ravno četiri minute. Dok su navijači Cityja još punili tribine jer je susret tek krenuo, na Anfieldu – muk. Ibrahim Konate je krivo procijenio let jedne lopte što je iskoristio Jimenez za asistenciju prema Pedru Netu. Liverpool je tano primio pogodak i tako razveselio Građane na Etihadu. Bez tri boda, Liverpoolove šanse za osvajanje naslova su mikroskopske.

Uskoro je pao gol i na Stamford Bridgeu, no susret Chelseaja i Watforda nije imao nikakvog rezultatskog značaja pa je malo tko poskočio na pogodak Kaia Havrtza u 11.minuti. Brzo je pogodio i Tottenham kojem su mnogi predviđali lak posao na Carrow Roadu. Norwich je posljednjeplasirani, a Spursima treba pobjeda kako bi ostali četvrti i otišli u Ligu prvaka. Kanarinci su izdržali 16 minuta, kombinacija Bentacur – Kuluševski je brzo donijela ploda i donijela Tottenhamu mir za nastavak utakmice.

Dok je jednima svanulo, drugima se itekako smrknulo. Dok se velikani bore za trofeje, Leeds i Burnley su danas igrali za goli život i opstanak u Premier ligi. Burnley je igrao na svom terenu protiv pojačanih Svraka, dok je Leeds imao nešto lakši posao u gostima kod neopterećenog Brentforda. Pogoci su pali gotovo simultano, prvo je Leeds pogodio nakon velikog pritiska , no sudac je Gelhardtov pogodak poništio jer je pregled VAR snimke utvrdio kako je pogodak zabijen iz zaleđa. U tim trenucima Newcastle je izborio jedanaesterac i poveo preko Calluma Wilsona.

S ovakvim raspletom, bez obzira na poništeni pogodak Leedsu, Burnley ispada iz lige zbog manjeg broja bodova u ovom trenu. Odmah zatim napokon uzbuđenje na Anfieldu. U 24.minuti Mane bježi obrani Vukova ravna rezultat na 1:1. I dalje je to daleko od naslova, no City nije baš šetao do gola Ville pa je nada u osvajanje naslova i dalje ostala živa.

Uskoro je poveo i Arsenal. Iako im pobjeda ne znači puno ako Spursi upišu sva tri boda kod Norwicha, Gunnersi su svoj dio posla dobro odradili u prvih pola sata i preko jedanaesterca stigli do vodstvo. Odgovornost je preuzeo Brazilac Martinelli. Everton je u London stigao neopterećen jer je osigurao ostanak u ligi još u prošlom kolu sjajnim preokretom protiv Palacea na svom terenu. Da će Spursi sačuvati osvojeno, postalo je jasno oko 35.minute kada su Pijetlovi povećali na 0:2 simultano s Arsenalom koji je brzo slomio otpor Evertona i povećao vodstvo preko Nketiaha.

A onda šok. Građani Pepa Guardiole su kroz cijelo poluvrijeme, premda su imali puno više loptu u nogama, izgledali pomalo nesigurno a ta im se nesigurnost u 35.minuti obila o glavu. Mlaka reakcija na sredini terena, odličan pas na Dignea koji fantastično ubacuje na Casha a on glavom vodi VIllu u vodstvo. Stadion je utihnuo ali prvenstvo je i dalje ostalo u njihovim rukama zbog bolje gol razlike. Svejedno, samo jedan pogodak Liverpoola i stvari se mijenjaju.

Dugo smo čekali na uzbuđenja u borbi za posljednja europska mjesta a onda su nas nogometaši West Hama i Manchester Uniteda simultano počastili pogocima. Prvo je Zaha zabio za Palace i tako gurnuo Masnchester United prema sedmom mjestu, a uskoro je takav razvoj događanja potvrdio i West Ham pogotkom u gostima protiv Brightona. Ako ovako ostane do kraja susreta, United čeka skupina Konferencijske lige.

S njima je završilo u prvom, ali i započelo u drugom dijelu. Tek što je započelo drugo poluvrijeme, Brighton je izjednačio na svom Amexu protiv West Hama i tako raveselio navijače Manchester Uniteda. Veltmanov gol vratio je Crvene Vragove u Europsku ligu, barem privremeno.

U isto vrijeme, velika opsada gola Aston Ville. Guardiola je napravio zamjene, gurnuo u vatru Zinchenhka i djelomično pogodio. City je zaigrao bolje, opasnije i okomitije, ali je problem ostao u realizaciji. Već smo u prvih pet minuta nastavka vidjeli golemu šansu za Jesusa koja je otišla preko gola, a u isto vrijeme smo poskočili na pogodak Manea na Anfieldu, ali ovog puta City ostaje u vodstvu na tablici jer je VAR ispravno procijenio kako je Senegalac bio u zaleđu.

Mogla je Villa i do drugog gola. Olsen je ispucao loptu, Watkins ostao ispred svog čuvara ali su mu noge ostale na vlastitoj polovici pa zaleđa nije bilo, Brzanac je dotrčao s loptom do Edersona, ali Brazilac brani možda i ključnu loptu za naslov. Da je ovo ušlo u gol, teško bi se Građani oporavili.

Uskoro smo skočili i do Londona gdje je Arsenal povećao svoju prednost nad Evertonom na 3:1, dok je Leeds kod Pčelica napokon poveo i tako preko sjajnog Rafinhe malo smirio navijače ovog kultnog kluba. Ništa nije bilo gotovo, ali ovaj gol je donio prijeko potrebni mir u redove momčadi Jesseja Marscha.

Odmah zatim je i Burnley opet kapitulirao protiv Newcastle i otišao na dva gol zaostatka što je značilo da se Clarinetsi sele u Championship. Pomalo očekivani rasplet. Kako smo polako klizili prema posljednjih dvadesetak minuta nogometa, tako je i rasla nervoza. City je bezuspješno pokušavao, nije ni Liverpool bio puno uspješniji pa je pitanje prvaka ostalo otvoreno. Drama je rasla iz minute u minutu, navijači su sa strepnjom čekali što će se dogodili na Anfieldu. Samo jedan gol i City bi ostao bez svega.

Vrlo brzo, noćna mora na Etihadu. Phillipe Coutinho je iskoristio grogiranu i isfurstriranu obranu Cityja, prevario Edersona udarcem i povećao na 0:2. I dalje je to nedovoljno za Liverpoolov naslov, ali uz ovaj gol, drama je porasla do maksimuma. I baš kad se učinilo da je Liverpool stigao do naslova, i da će ovih 0:2 nedostižno, brzi i efikasni blitzkrieg Građana koji je prevrnuo stanje naglavačke. Naime, u osamdesetoj minuti je postalo posve nebitno što se događa na Anfieldu.

Prvo je zabio Gundogan u 76., potom i Rodri prekrasno dvije minute kasnije s ruba šesnaesterca a onda se opet ukazao čudesni Nijemac i odveo stadion u delirij. Nakon sto muka, Građani su se vratili poput Feniksa i uzeli sva tri boda pred svojim navijačima. Nevjerojatno, ali istinito. I to nakon onakvog ispadanja od Real prije nekoliko tjedana.

Da se okrugla lopta još malo brutalno poigra s Liverpoolom, Redsi su došli do gola svega minutu od filmskog preokreta i tako ostali kratki za taj jedan bod koji se Građanima pokazao dovoljnim na obrane naslov prvaka Engleske. Mnogi su htjeli vidjeti Redse u borbi za četverostruki naslov, ali od toga neće biti ništa.

Od ostalih utakmica, spomenimo kako je i Leeds teško živio pred kraj susreta. Prvo je Brentford izjednačio na 1:1, a onda je i Burnley smanjio zaostatak na 1:2. Clarinetsi su naposlijetku ostali kratki i uz poraz se opraštaju od Premier lige. Kako je utakmica išla prema svom kraju na Turf Mooru tako je i Liverpool podebljao svoju prednost a City lagano krao vrijeme da utakmica na Etihadu što prije završi. Leeds je nekako na kraju zabio drugi gol i potom dočekao sudačku nadoknadu u miru.

Isto tako, izvukao se i United. Premda su poraženi na gostovanju kod Crystal Palacea, Brighton je pobjedom rezultatom 3:1 poslao West Ham u Konferencijsku ligu. Namon posljednjeg sučevog zvižduka na svim terenima, igrači su se povukli u svlačionice dok su Cityjevi Građani ostali slaviti naslov prvaka.

Moglo je završiti kudikamo drugačije, ali Pepu se kockanje isplatilo.

Premier liga, 38.kolo

Arsenal – Everton 5:1

Brentford – Leeds 1:2

Brighton – West Ham 3:1

Burnley – Newcastle 1:2

Chelsea – Watford 2:1

Crystal Palace – Manchester United 1:0

Leicester – Southampton 4:1

Liverpool – Wolverhampton 3:1

Manchester City – Aaton Villa 3:2

Norwich - Tottenham 0:5



Tagovi

Premier ligaManchester CityLiverpool

Ostale Vijesti