Godinama dominiraju u Europskoj ligi, a ne mogu ni na Euro

Vrijeme Čitanja: 1min | pet. 20.05.16. | 12:51

Klub iz Andaluzije posložen je nevjerojatno dobro, a dokaz su tri uzastopna osvajanja Europske lige, čime se Sevilla upisala u povijest.

Klub nogometnih anonimaca, društvo čija imena ste, možda, tek načuli, čija prezimena nekima samo zvone u magli – Soria, Rami, Mariano, Coke, N’Zonzi..., a nekima su – prvi glas. A to spomenuto društvo pobjedom nad Liverpoolom (3:1) u Baselu napravilo je hat-trick s titulama Europske lige! Svake godine osvoje drugu po vrijednosti europsku titulu, što ne može biti slučajnost. Jednom se još i ‘omakne’, ali baš takva dominacija anonimaca? Pa u čemu je tajna?

Da povučemo paralelu, pronađemo takvo društvo, moramo otići daleko u povijest, u pedesete i sedamdesete godine prošlog stoljeća kada su u Ligi prvaka, tadašnjem Europskom kupu, dominirali Real Madrid (pet puta zaredom LP) s Alfredom Di Stéfanom, Ajax (3) s Johanom Cruijffom i Bayern (3) s Franzom Beckenbauereom i Gerdom Müllerom. No to su bili nogometaši koji su ‘frontmeni’ najpopularnijeg sporta.

A Sevilla? Njezinih aktualnih igrača nema na španjolskom popisu za Euro u Francuskoj. A Vincente del Bosque je, štoviše, i slagao španjolsku momčad bez velikih imena, nije zvao Costu, Matu, Martineza, Torresa... OK, na Euro ide njihov treći vratar vratar Sergio Rico, a bit će zadužen skupljati lopte iza De Gee i Casillasa.

U čemu je tajna? Odgovor na to pitanje i još mnoge detalje nudi Alen Peternac (44), stručnjak za španjolska nogometna pitanja, čovjek koji je dao pet (!) golova na jednom susretu u Primeri i bio četvrti strijelac lige. Cijeli tekst pročitajte ovdje!

(Foto: Action Images)


Tagovi

SevillaAlen Peternac

Ostale Vijesti