Glasgow pada, Edinburgh kolo vodi

Vrijeme Čitanja: 3min | pon. 08.10.18. | 10:52

Serija klubova iz Glasgowa traje 34 godine.

Rangers 54 naslova, Celtic 49, Heart of Midlothian, Hibernian i Aberdeen četiri, ostali klubovi sedam. U 121 godinu postojanja škotskog prvenstva samo je 11 klubova osvajalo naslov prvaka, a čak 104 naslova otišla su u Glasgow (jedan naslov, onaj u sezoni 1903./04. osvojio je Third Lanark, klub iz Glasgowa koji je djelovao od 1872. do 1967.).

Ostalim klubovima i gradovima pripale su mrvice, a zadnji klub koji je osvojio naslov, a ne zove se Celtic ili Rangers, bio je Aberdeen 1985., kada je Sir Alex Ferguson osvojio svoj treći naslov na klupi “Redsa”, nakon čega je, dakako, prešao u Manchester United.

Rangers i Celtic, djelomično i zbog svojeg religijsko-etničko-političkog utjecaja, kroz povijest jednostavno nisu imali rivale izvan Glasgowa. Jedini grad koji se, eventualno, mogao suprotstaviti Glasgowu, i to svega do početka 60-tih godina prošlog stoljeća, bio je političko i kulturno središte Škotske, glavni grad Edinburgh koji ukupno ima osam naslova.

No, Hearts je svoj posljednji (četvrti) naslov osvojio 1960., a Hibernian 1952. Klubovi osnovani u razmaku od jedne godine (Hearts je osnovan 1874., a Hibsi godinu kasnije), sa svojih više od 135 godina na leđima, već više od pola stoljeća (i to podosta više) čekaju naslov prvaka.

Posljednjih godina škotski nogomet je daleko od svojih zlatnih dana. Pad je započeo bankrotom Rangersa 2012. i osnivanjem novog kluba koji je krenuo iz četvrtog ranga, ali je preuzeo tradiciju škotskog velikana. Negdje u tom razdoblju Hearts i Hibernian bili su suočeni s teškom financijskom situacijom, s nagomilanim dugovima, da bi baš u trenutku kada je Rangers izborio plasman u drugu ligu, Hibsi i Heartsi ispali iz Premiershipa. U tom trenutku, u sezoni 2014./15, u drugoj škotskoj ligi ta tri kluba imala su više naslova prvaka od svih klubova u prvoj ligi zajedno.  

Od likvidacije originalnog Rangersa Celtic je bio suvereni vladar škotskog nogometa. Nitko mu nije mogao doći niti blizu i Kelti su osvojili - i to prilično premoćno - sedam naslova prvaka u nizu. Samo jednom su osvojili naslov s manje od 10 bodova prednosti i to prošle sezone kada je drugoplasirani Aberdeen osvojio devet bodova manje.

 No, izostanak najvećeg rivala utjecao je i na kvalitetu škotskog prvaka. Celtic nije niti sjena momčadi koja je igrala finale Kupa UEFA 2003., pobijedila Barcelonu 2012. i igrala nokaut fazu Lige prvaka, da ne pričamo o Celticu iz 60-tih, koji je tada bio jedna od najjačih momčadi svijeta.

No, da bi se vladavina Celtica koja traje sedam godina, ili pak vladavina klubova iz Glasgowa koja traje 34 godine, mogla prekinuti pokazao je početak aktualne sezone. Celtic i Rangers ostvarili su nekoliko kikseva, a to su iskoristili Heartsi i Hibsi koji nakon osam kola predvode ljestvicu prvenstva Škotske.

Zanimljivo, oba edinburška kluba od propasti su spasili navijači. Heartse je preuzela fundacija navijača, dok navijači Hiberniana trenutno drže 34 posto dionica kluba, a cilj im je doći do 51 posto i većinskog udjela u vlasničkoj strukturi.

Hearts u ovom trenutku ima dva boda više od Hiberniana i tri više od Celtica i Kilmarnocka, dok je Rangers šesti s pet bodova manje. Dakako, sezona je još tek u začetku, Rangers je za vikend svladao vodeći Hearts s 3:1 i nanio mu prvi poraz u sezoni, a Celtic je razbio St. Johnstone u gostima sa 6:0 i dalje je najjača momčad lige te će na kraju, vjerojatno, dignuti osmi naslov prvaka u nizu.

No, sama činjenica da su edinburški klubovi nakon gotovo četvrtine prvenstva na vrhu daje posebnu draž natjecanju koje ima ogromnu tradiciju, ali je posljednjih godina lišeno bilo kakve zanimljivosti i nepredvidljivosti.

(Foto: Reuters)


Tagovi

CelticGlasgow RangersHibernianHeartsAberdeenizdvajamo

Ostale Vijesti