Miroslav Lelas/Pixsell
Miroslav Lelas/Pixsell

Germanijak doznaje: Olić nije siguran, više je kandidata za Bišćanova nasljednika. Još bi jedan izbornik mogao ostati bez posla!

Vrijeme Čitanja: 4min | pet. 07.04.23. | 10:57

Ivica Olić se, izgleda, predomišlja oko preuzimanja klupe U21 reprezentacije, a HNS će novog izbornika opet tražiti iz redova mladih, perspektivnih trenera. Iako, pojavilo se i jedno staro ime

Tko će biti nasljednik Igora Bišćana na klupi U21 reprezentacije? Nije nevažno pitanje, jer ta će generacija u lipnju na Euro, s kojega, pak, može i na Olimpijske igre, nakon A reprezentacije U21 je apsolutno najvažnija selekcija hrvatskog nogometa.

Nakon što je Igor Bišćan u četvrtak pristao odmah doći u Dinamo i dati ostavku na mjesto izbornika U21 reprezentacije, pojavila se informacija da bi tu momčad trebao preuzeti Ivica Olić. Međutim, nešto se tu očito promijenilo u jednom danu, kako Germanijak doznaje, Olić se iz nekog razloga predomišlja i možda ipak neće sjesti na klupu U21 reprezentacije. Zaustavlja li Olića Zlatko Dalić, kojemu je bivši napadač važan dio stožera, ili Olić ima neke samostalne trenerske ambicije u klupskom nogometu, vidjet ćemo uskoro, nije još ispao iz konkurencije, ali nije jedini kandidat.

Tko bi onda mogao biti Bišćanov nasljednik? u nogometnim krugovima priča se da će to u svakom slučaju biti netko od bivših Vatrenih, u HNS-u žele nastaviti s tom praksom, razvijati i kroz svoje selekcije bivše reprezentativce u kvalitetne trenere. I tu se već neko vrijeme spominje nekoliko imena, poput Jerka Leke, Nike Kranjčara, Danijela Pranjića čak i Nikice Jelavića.

Pranjić je nedavno preuzeo Slobodu iz Tuzle, Niko Kranjčar nema zasad samostalnog trenerskog iskustva, kao ni Nikica Jelavić, koji je tek odnedavno uplovio u trenerske vode, preuzevši juniore Lokomotive. Stoga velikim favoritom za Bišćanovo mjesto slovi Jerko Leko, aktualni trener Jaruna, kluba iz Prve NL. Ne samo da Leko ima najviše iskustva od nabrojanih, jer već je treću sezonu u seniorskom nogometu, a vodio je kratko i Lokomotivu u HNL-u, on je i jako dobro upoznat s kvalitetom i kadrom mladih igrača, bio je nekoliko godina trener juniora Lokomotive. Kroz njegove su ruke u formativnim godinama prošli, primjerice, Kačavenda, Stojković, Šimić..., igrači koji su danas dio U21 reprezentacije, a naravno da dobro poznaje i sve ostale igrače iz te generacije. Između ostalog, zato ga u HNS-u i razmatraju kao odlično rješenje za izbornika U21, do Eura je manje od dva mjeseca i reprezentacija treba izbornika koji će brzo moći pohvatati konce i pripremiti momčad za europsku smotru. Tu Leko, svakako, ima svoje adute.

Međutim, saznajemo i da su još dvojica kandidata ozbiljno u igri. Dosta zagovornika, pogotovo iz dalmatinskog bazena, ima Marijan Budimir, aktulani trener Hajdukovih juniora. Budimirovi rezultati su respektabilni, stvorio je Hajdukovu šampionsku generaciju i doveo je do Final foura Lige prvaka, o njegovom radu mogu se čuti samo komplimenti. No, Budimir ima otegotnu okolnost, nije još završio posao s Hajdukom, čeka ga taj veliki izazov u Ženevi, a Euro je pred vratima i, bez obzira što reprezentacija do kraja sezone nema okupljanja i treninge, ipak novog izbornika očekuju pripreme za taj posao, skautiranje, razgovori s igračima, fokusiranje na taj posao...

No, naravno, bude li izabran baš Budimir, vjerojatno bi se odmah nakon Final foura posvetio U21 selekciji. Pojavilo se na popisu i jedno staro ime, riječ je o Goranu Tomiću, koji je figurirao prije Bišćana kao potencijalni kandidat. Ali, pitanje je zanima li Tomića, koji je već duboko zagazio u seniorske i klupske trenerske vode takav povratak na U21. Jedna od ideja HNS-a je da novi izbornik U21 bude čovjek koji može u svakom trenutku ili po isteku ugovora naslijediti Zlatka Dalića, kao što se čekalo Bišćana. A tu Tomić ima argumente. U svakom slučaju, kreće licitiranje, svatko ima nekog svog kandidata, funkcija izbornika U21 reprezentacije u HNS-u se smatra vrlo bitnom i uvaženom. Olić je do jučer bio prvi kandidat, ali više nije jedini.

Inače, sve je više glasina kako neće ostati prazno samo mjesto izbornika U21, već bi HNS uskoro mogao tražiti i izbornika U19 reprezentacije. Josip Šimunić opet se nije uspio plasirati na europsku smotru, u kvalifikacijama je doživio debakl i sve je više onih koji unutar HNS-a zagovaraju njegovu smjenu. Na to bi mjesto, također, mogao sjesti netko od spomenutih, ovisno o tome koga će HNS izabrati za U21 selekciju. No, naravno, očekujemo da se tu pojavi još koje ime, uvijek je tako kad se traže izbornici i treneri, svatko ima neku svoju ideju.

Predsjednik HNS-a Marjan Kustić rekao je za Jutarnji list da će se idućeg tjedna baviti temom Bišćanova nasljednika, tada bi HNS-ova izbornička križaljka trebala postati jasnija.



Tagovi

Jerko LekoIvica OlićNiko KranjčarIgor BišćanHrvatska U21

Ostale Vijesti