Marko Lukunić/Pixsell
Marko Lukunić/Pixsell

Germanijak doznaje: Igrači i klupski čelnici čvrsto stali uz trenera, Jakirović blizu ostanka na klupi! Ceh bi mogao platiti Dario Šimić!

Vrijeme Čitanja: 5min | pet. 06.10.23. | 06:26

Još u Prištini nakon utakmice, potom i na putu prema Zagrebu, Jakirović je dobio punu podršku svih u klubu, od svlačionice do kancelarija. No, ostaje pitanje hoće li odgovarati oni, koji su odgovorni za ovaj kaos

"Ne znam je li ovo moja zadnja utakmica na Dinamovoj klupi, prespavat ću pa ćemo vidjeti što će biti", rekao je Sergej Jakirović nakon teškog, sramotnog (2-0) poraza u Prištini od Ballkanija u drugom kolu Konferencijske lige. Izjava, koja je imala veliki odjek, mnoge i dodatno šokirala, Dinamov trener najavio je svoj odlazak iz Maksimira, preuzeo je odgovornost za poraz (ili nekoliko poraza) na sebe.

Prouči cjelokupnu ponudu na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

No, kako doznajemo, Jakirović je već nekoliko sati kasnije ipak bio mnogo bliže ostanku, nego odlasku i kako sad stvari stoje ipak će i dalje biti Dinamov trener. Naime, priča o mogućoj ostavci, vrlo brzo došla je još u Prištini vrlo brzo do svih u klubu, odmah se proširila eterom i još prije polaska za Zagreb krenula je 'misija' nagovoranja Jakirovića da ne povuče taj dramatičan potez. Prvo su iza Jakirovića čvrsto stali igrači, pogotovo senatori, najstariji u Dinamovoj svlačionici i rekli mu otvoreno da on nije krivac za ovo što se događa, da ga svlačionica slijedi i da ima njezinu podršku. Bez obzira što to tako nije izgledalo na travnjaku stadiona 'Fadil Vokrri', kao i u još nekim utakmicama u zadnje vrijeme.

'Mi želimo da ostanete na klupi, nemojte otići.', poručili su Jakiroviću igrači, a onda je obavio razgovore i s klupskim čelnicima, pogotovo Mirkom Barišićem i Darijem Šimićem i njihov je stav bio isti! Jakirović nije taj koji sad mora otići, situacija nije ni izbliza dobra i pozitivna, ali smjena trenera ništa ne bi promijenila, štoviše, dodatno bi produbila krizu i on još uvijek ima veliko povjerenje svih. Najvažnije je, dakako, da je svlačionica uz njega, da su igrači na sebe preuzeli krivnju za ružnu noć u Prištini i da ne žele da ih napusti aktualni trener. Jednom rečenicom, svi su mu pružili podršku i rekli mu: 'Nemoj ići od nas!'. Vjerojatno, sve to što je čuo odmah poslije utakmice, stav igrača i klupskih čelnika, promijenit će Jakirovićevo razmišljanje, neće se odlučiti za ostavku i on je u ovom trenu ipak bliži ostanku na Dinamovoj klupi. Naravno, uvijek je moguće da odluči i drugačije, da ujutro hladnije glave ipak zaključi kako 'ovo nema smisla' i povuće se s klupe, međutim, prema svemu onome što smo čuli i doznali, Jakirović bi ipak trebao ostati Dinamov trener. Njegov će zadatak biti nekako dovući Dinamo do zime, sa što manje novih posljedica, proći skupinu Konferencijske lige, ne zaostati puno u prvenstvu. A onda će u siječnju dobiti odriješene ruke za čistku u svlačionici, klub će mu omogućiti pojačanja koja traži, u svim linijama! To je i obećanje, koje je već ranije dobio od odgovornih u klubu, istih onih koji su svojim potezima i doveli Dinamo do ovog kaosa u kojem se nalazi. I pitanje je može li se njima vjerovati da su sposobni okrenuti Dinamov brod u mirnije vode. Ako ništa, barem bi se trebali oglasiti, reći nešto, pokazati da su svjesni svoje odgovornosti!

Oglas

Zaigraj odmah, Germania!


Igre na sreću mogu dovesti do ovisnosti. Igraj odgovorno.

Dakle, kao što smo već pisali, Jakirovićeva odgovornost za poraz sigurno postoji, trener je taj koji vodi momčad, koji je priprema, fizički i psihološki, koji vuče poteze s klupe. I nema sumnje da nakon ispadanja od Sparte, neugodnog poraza i Splitu i sramotnog u Prištinu uvijek u Dinamu treba postavljati pitanja, vidjeti, kolika je trenerova krivnja. No, treba isto tako, prije svih, uprijeti prstom u one koji su tvorci ove momčadi, koji su Jakiroviću složili ovakvu momčad i ostavili trenera na brisanom prostoru. Hoće li nakon svega ipak netko preuzeti odgovornost, predsjednik Mirko Barišić, koji ipak drži glavne uzde vlasti u Maksimiru, Uprava na čelu s Vlatkom Peras i glavnim kreatorom sportske politike Darijem Šimićem, oni su 'najzaslužniji' što je Dinamo u zadnjih šest mjeseci potonuo od momčadi iz Lige prvaka do prosječne momčadi Konferencijske lige. Kako smo još doznali, najviše u ovom trenutku visi upravo Dario Šimić! Opće je nezadovoljstvo njegovim radom u Dinamu, on je označen kao glavni kreator sportske politike i nije isključeno da će on platiti ceh svega ovoga što se događa u Dinamu. Sad u Dinamu postoji Izvršni odbor, koji može smjenjivati Upravu ili njezine pojedine članove i, kako čujemo, ne bi bilo iznenađenje da Šimić uskoro bude smijenjen!

Recimo i ovo, 5.listopada 2022. Dinamo je izgubio 1-0 u Salzburgu u Ligi prvaka, a nakon utakmice dojam većine bio je da su Modri mogli izvući više, Drmić je promašio čisti zicer, poništen mu je gol zbog milimetarskog zaleđa, a Red Bull je zabio iz jedanaesterca, nakon jedne nesmotrene reakcije Moharramija. Dakle, tada se pričalo o tome je li trener Ante Čačić mogao povući neki potez da Dinamo bude hrabriji, da uhvati barem bod, koji se nudio na pladnju, jer Salzburg nije bio bolji od Dinama! Točno godinu dana kasnije pričamo o sramoti u Prištini, daleko do konkurencije Red Bulla, Milana i Chelseaja, Dinamo se spustio nekoliko stepenica niže. Ista je ostala jedino reakcija Moharramija kod prvog gola suparnika, na isti mu je način igrač pobjegao! Upravo je sve to najbolji primjer Dinamova posrnuća u samo godinu dana na europskoj razini.

Jakirović će, dakle, ostati na klupi, ako se doista nešto drastično ne promijeni, iz njega će se, vjerojatno, opet sakriti svi neki drugi krivci iz Dinamovih ureda, možda će otići Dario Šimić, ali problemi do zime ipak ostaju. Valjda krenuti 'rezanje' igračkog kadra, sigurni smo da će trener, bez obzira što nema previše kvalitete u svlačionici, nekima pokazati žuti čak i crveni karton. Mnogi su izgubili kredite, nemaju više povjerenje, oni koji su dobili šansu, a nisu je iskoristili, teško će je opet dobiti. Hoće li taj zaokret, sad kad su svjesni da je voda došla do grla, nešto donijeti, hoće li Dinamo na taj način izaći iz krize, pokazat će iduće utakmice. Sad je bitno jedino pobijediti Istru, dočekati reprezentativnu stanku pobjedom i onda se pripremiti za reset! Dinamo sad više stvarno nema prostora za nove kikseve, niti u HNL-u niti u Konferencijskoj ligi.



Tagovi

GNK DinamoSergej JakirovićMirko BarišićDario ŠimićKonferencijska ligaFK Ballkani

Ostale Vijesti