Gdje smo stali? Revierderby!

Vrijeme Čitanja: 5min | sub. 16.05.20. | 10:29

Konačno smo dočekali povratak jedne od liga petice.

Sve su oči danas uperene u Njemačku gdje se prva „veća“ liga, jedna od onih takozvane „petice“, vraća na velika vrata. Izuzmemo li Bjeloruse i još država kontroverznih vođa koje su dozvolile normalno odigravanje nogometnog prvenstva unatoč pandemiji koronavirusa, Nijemci su prva europska država koja se vraća na zelene travnjake.

Posljednja utakmica koja je odigrana u Bundesligi bila je 11. ožujka, u Gladbachu gdje je domaća Borussia slavila protiv Koelna rezultatom 2:1. Nakon toga svijet je, pa tako i onaj nogometni, u potpunosti stao, a nakon više od dva mjeseca dočekali smo povratak.

U pomalo paranoičnijem izdanju, doduše. Svi promatraju kako će sa sigurnosne strane sve proteći, a tamošnji Savez je dopustio između 200 i 300 ljudi nužnih za održavanje utakmica na stadionu, a prazne tribine Signal Iduna Parka vidjet ćemo vjerojatno po prvi put ikada, kada se odigrava nogometna utakmica.

Da stvar po domaće navijače bude gora, prva utakmica koja će se odigrati pred praznim tribinam je famozni Revierderby, najveći njemački derbi između Borussije i Schalkea.

NOGOMETNI TIP 15:30 BORUSSIA DORTMUND – SCHALKE

Poraz od PSG-a u Parizu bio je posljednja utakmica za Dortmund prije izbijanja pandemije. Prethodno su bili u seriji od pet uzastopnih pobjeda u svim natjecanjima a pošto su savladali Gladbach u posljednjem prvenstvenom susretu, smanjili su zaostatak za Bayernom na četiri boda. Na Signal Iduna Parku neporaženi su sa devet pobjeda i tri remija ove sezone. S druge strane, Schalke je bio odličan u prvom dijelu sezone, međutim od polovice siječnja do prekida, nisu upisali niti jednu pobjedu. Pored toga, jedan su od najgorih klubova kada su gostovanja u pitanju. Njihov susret u listopadu u Gelsenkirchenu završen je berz golova, a četiri prije toga uglavnom su završava sa GG3+.

Što se mladih talenata tiče, sa 'Žuto-crnima' su više-manje svi upoznati. Od Jadona Sancha preko Erlinga Brauta Haalanda do Achrafa Hakimija kao glavnih mladih zvijezda, vrijedi svakako još izdvojiti 17-godišnjeg Giovannija Reynu koji bi mogao ući kao „joker s klupe“, dok odličnu sezonu igra Julian Brandt.

S druge strane, najzanimljiviji imena u redovima 'Rudara' definitivno je mladi veznjak Weston McKennie, 21-godišnji Amerikanac koji bi vrlo skoro mogao i napustiti klub. Izgledno je da će se zadržati u Gelsenkirchenu još sezonu, kao i Amine Harit, godinu stariji Marokanac koji igra ofenzivniju rolu u sredini terena i najkreativniji je igrač 'plavih'. Na posudbi je u Schalkeu u Jean-Clair Todibo,koji je stigao ove zime iz Barcelone i odmah zauzeo mjesto u udarnom sastavu.

Što se samih postava za danas tiče, trener domaćih Lucien Favre, ne može računati na ozlijeđenih nekoliko važnih igrača. U prvom redu tu su Marco Reus i Axel Witsel, a vrlo vjerojatno neće biti ni Emrea Cana, kao ni Dan-Axel Zagadoua.

S druge strane, gostima je ozlijeđen fantastični 20-godišnji stoper Ozan Kabak te iskusni dvojac Omar Mascarell i Benjamin Stambouli.

NOGOMETNI TIP 15:30 RB LEIPZIG – FREIBURG

Leipzig je prekid sezone zatekao poslije fantastične pobjede nad Tottenhammom u Ligi prvaka, međutim stvari za njih nisu bile baš sjajne kada je prvenstvo u pitanju. Poslije dva uzastopna remija koja su upisali, Dortmund ih je skinuo s drugog mjesta ljestvice. Nad Red Bull Areni nisu gubili od rujna, dok je Freiburg upisao pobjedu nad Union Berlinom u posljednjoj utakmici prije prekida, a dva susreta prije toga je izgubio i sada je na osmom mjestu ljestvice. Njihov učinak na gostovanjima je prilično loš. Od rujna su dobili samo jednu utakmicu u gostima, uz pet poraza i četiriremija. Ipak, u listopadu su uspjeli svladati Leipzig s 2-1 kod kuće, dok su istim rezultatom poraženi prije nešto više od godinu dana na ovom terenu.

NOGOMETNI TIP 18:30 EINTRACHT – GLADBACH

Eintracht je prije izbijanja pandemije bio u prilično nezgodnoj situaciji s obzirom da je vezao tri poraza i primio pri tom deset golova te postigao samo jedan. Sada je na 12. mjestu ljestvice s malim šansama da se izbori za mjesto koje vodi u Europsku ligu. Stvari za Orlove nisu puno bolje ni kada je europsko natejcanje u pitanju pošto su izgubili od Basela u Frankfurtu sa 3-0. Gladbach s druge strane je u posljednjem susretu u ožujku bio bolji od Koelna sa 2-1, a iako je ih je prethodno svladao imenjak iz Dortmunda i poslao na četvrto mjesto ljestvice i dalje su u utrci za mjesto u Ligi prvaka. Protiv Eintractha su bili više nego uvjerljivi u listopadu kada su pred svojim navijačima slavili sa 4-2, a nisu izgubili ni dva susreta prije toga.

NOGOMETNI TIP 15:30 AUGSBURG – WOLFSBURG

Pred iznuđenu pauzu, Augsburg je bio u neugodnoj poziciji, srljali su iz poraza u poraz, a najvujerljiviji debakl doživjeli su od Eintrachta od kojega su u gostima primili pet komada. Wolfsburg se dobro držao, konkurirali su za mjesto u Europi pa je jasno da će se i danas naći u poziciji koja zahtijeva napad u gostima. Međutim, ovaj sastav trenutno ima tri ozlijeđena igrača, plus jednog pod žutim kartonom, pa će se vidjeti što može napraviti današnjem domaćinu, uz opasku da je prije godinu dana u ogledu ovog para Wolsfburg dklasirao Augsburg rezultatom 8-1, da bi u listopadu potom gledali utakmicu bez golova.

NOGOMETNI TIP 15:30 HOFFENHEIM – HERTHA

Kako im je legla pauza, to ćemo tek vidjeti, ali da je Hoffenheim uoči nje bio vrlo 'tanak', to svakako stoji. Zapravo, remi sa Schačleom u ožujku djeluje za ovu momčad kao uspjeh ukoliko znamo da ih je prije toga Bayern lako pregazio. Ni za Herthu ne možemo reći da je puno bolja, prije svega zbog petice u mreži dobivene od Koelna, nakon kojih su uslijedile dvije golovima krcate remi utakmice s Fortunom i Werderom. Sve u svemu, na njih su u tom periodu palile igre s puno golova, a Hoffenheim je u listopadu bio bolji od Herthe na utakmici okončanoj s konačnih 3-2. Recimo samo na kraju da očekujemo egal okršaj.

(Foto: Reuters)


Tagovi

Jean-Clair TodiboAmine HaritWeston McKennieAchraf HakimiErling HaalandJadon Sancho

Ostale Vijesti