REUTERS/Mike Hewitt
REUTERS/Mike Hewitt

Gavranović i ekipa protiv Turaka hvataju prolaz skupine, Talijani bi se mogli odmarati protiv Walesa

Vrijeme Čitanja: 4min | ned. 20.06.21. | 11:50

Počinju posljednje utakmice grupne faze Eura

Posljednje kolo utakmica po skupinama na Euru započinje danas, a Turska, Švicarska i Wales nadaju se pridruživanju Italiji u posljednjih 16 iz skupine A.

Italija je već osigurala svoje mjesto u sljedećem kolu nakon pobjede u obje uvodne dvije utakmice, a osigurat će prvo mjesto u skupini A ako danas budu izbjegli poraz Walesa. Bod na stadionu Olimpico u Rimu također bi bio dovoljan da neporaženoj momčadi Roba Pagea zajamči vlastito mjesto u nokaut fazi.


Talijani se nisu ni plasirali na Svjetsko prvenstvo 2018. godine, no dvije s pobjede od 3:0 nastavili su svoju seriju do 29 utakmica u svim natjecanjima bez poraza i pojačale su se priče o tome da bi se finalisti iz 2012. mogli vratiti na vrh u ove godine.

Švicarska još uvijek traži prvu pobjedu na ovogodišnjem Euru, a sve osim tri boda u Bakuu protiv Turske, koja je do sada izgubila obje utakmice, vjerojatno će ih eliminirati u grupnoj fazi. Turcima treba svemoguća sreća da bi se izvukli s dna skupine A što god se dogodilo.

Izbornik Švicaraca Vladimir Petković izložen je sve većem pritisku zbog lošeg učinka Švicarske u ovogodišnjim grupnim fazama. Na Euro 2020. ušao je kao treći trener s najdužim stažem na turniru, ali prije poraza od Italije s 3:0 nitko nije razbio tako njegovu ekipu u grupnoj fazi turnira od 2014. kad je preuzeo uzde.


Trener Dinamovog napadača Marija Gavranovića učinio je neobičan korak moleći navijače da ostanu uz svoju momčad uoči njihove posljednje grupne utakmice u Azerbajdžanu u nedjelju, u kojoj će Turci imati svakako domaćinsku atmosferu.

"Nogometaši i treneri imaju osjećaje, brige, strahove i sreću kao i svi drugi. Jednako smo tako ranjivi", napisao je Petković u otvorenom pismu objavljenom u subotu u novinama Schweiz am Wochenende. "I zato nam je potrebna podrška svih vas prije ove odlučujuće utakmice. Vaša solidarnost. Vaša pozitivnost. Učinit ćemo sve da svi zajedno slavimo u nedjelju navečer."

ITALIJA – WALES 18:00

Marco Verratti vratio se treninzima, ali s njegovim 'učenikom' Manuelom Locatellijem u formi koji je dva puta zabio Švicarskoj posljednji put, malo će biti želje da se požuri s vraćanjem na travnjak. Alessandro Florenzi propustio je pobjedu nad Švicarskom da bi se oporavio od ozljede, a ne očekuje se povratak u utakmicu Walesa.

Wales ima cijelu momčad na raspolaganju, ali možda će se odlučiti za istu postavu koja je igrala protiv Turske u Bakuu.

Niti jedan od prethodnih devet susreta Italije i Walesa nikada nije završio neriješenim rezultatom, a Italija je osvojila sedam do dvije pobjede Walesa. Ovo je njihov prvi susret na velikom turniru. Posljednje tri utakmice između Italije i Walesa odigrane na talijanskom tlu dale su 11 golova, a sve je postigla Italija.

Posljednji susret Italije i Walesa bio je prije 18 godina, u kvalifikacijama za europsko prvenstvo još u rujnu 2003. Tog je dana Filippo Inzaghi postigao svoj jedini hat-trick za Azzurre (4:0).

ŠVICARSKA – TURSKA 18:00

Obje momčadi imaju sve igrače na raspolaganju, a Švicarska vjerojatno neće odstupati od svoje uobičajene postavke 3-5-2. Turski trener mogao bi doći u iskušenje nakon dva rezultata loša rezultata.

Ovo će biti drugi susret Švicarske i Turske na velikom turniru. Njihov prvi susret bio je u grupnoj fazi Eura 2008. - Švicarci su kao su domaćini izgubili s 2-1 od Turaka.

Turska je pobijedila u svakom od svoja posljednja dva susreta sa Švicarskom, a obje pobjede vidjele su da su Švicarci otvorili bodove. Turci nikada nisu pobijedili tri zaredom protiv Švicaraca.

U posljednjih pet utakmica između Švicarske i Turske postignuto je 17 golova, u prosjeku 3,4 po utakmici. Švicarska bi mogla ostati bez pobjede u sve tri utakmice grupne faze na velikom turniru prvi put nakon Eura 2004. godine.

 


Nakon dvije pobjede u uvodne dvije utakmice protiv Turske i Švicarske, Italija je gotova i završit će na vrhu skupine ako u nedjelju izbjegnu poraz od Walesa.

Wales, koji još uvijek može predvoditi skupinu pobjedom nad Italijom, bit će potvrđen u prva dva remijem ili ako Švicarska ne uspije pobijediti Tursku.

Švicarska, koja će eliminirati s turnira ako izgubi od Turske, također može završiti među prva dva ako pobijedi, a Wales izgubi. Dvije momčadi bile bi izjednačene na bodove, a zatim bi bile razdvojene na gol-razlici.

Napokon, Turska nema šanse da se plasira među prva dva, ali mora pobijediti Švicarsku da bi završila na trećem mjestu u skupini - a zatim se nadaju da će se plasirati dovoljno visoko da prođu.

 


Tagovi

Euro 2020Euro 2021EUROŠvicarska nogometna reprezentacijaŠvicarskaMario GavranovićItalijaTurskaWales

Ostale Vijesti