Dubravka Petric/PIXSELL
Dubravka Petric/PIXSELL

Furiozan start i prekrasno subotnje popodne u Gradskom vrtu, Poms definitivno opravdao povjerenje uprave, Osijek fenomenalan!

Vrijeme Čitanja: 5min | sub. 01.10.22. | 18:44

Austrijski strateg je Žaperu pronašao novu poziciju gdje briljira, Caktaš je opet onaj stari, Leovac ide ‘kao na motoru’… Bijelo-plavi možda nisu dobro ušli u sezonu, ali u posljednjih nekoliko utakmica djeluju fenomenalno!

Nogomet! Tako se zove, i to s velikim N, ono što je 2443 gledatelja u Gradskom vrtu moglo gledati danas popodne! Pomsova momčad odigrala je sjajnu utakmicu, nadigrali su Lokose u svim segmentima utakmice, a furioznim startom svojim su navijačima osigurali da oko sat i pol s velikim osmjehom prate izvedbu svoje momčadi. Bespoštedno su se borili Bijelo-plavi, zabijali kad su trebali pa tako u potpunosti zaslužili pobijediti. Kad je Jakov Titlić označio kraj ogleda, na semaforu je stajalo 4:1, a dojam je da je konačan rezultat mogao biti i puno veći u korist domaćina.

Nisu ni svi gledatelji stigli na svoja mjesta, a domaćin je već poveo. Udarac iz kuta izveo je Caktaš, Barišić je napao prvu vratnicu i onda lijepim i odmjerenim udarcem svladao nemoćnog Čavlinu. Oni koji su ostali ispred stadiona vadili su mobitele, tražio se način kako da se pogleda snimka pogotka iz druge minute, ali svega par minuta kasnije, i oni koji su malo zakasnili mogli su zapljeskati svojim Bijelo-plavima.

Magičan potez napravio je Kleinheisler na sredini terena, petom je odigrao sjajan pas za Leovca (lopta je usput i prošla stoperu Lokosa kroz noge), lijevi bek domačina sjurio se u 16-erac, tukao, Čavlina kratko odbio, a najbrži na drugoj lopti bio je ‘fox in the box’ Dion Drena Beljo koji postiže svoj šesti pogodak u HNL-u ove sezone čime se, barem privremeno, na vrhu izjednačio s Mislavom Oršićem i Markom Livajom.

Prvih pola sata prošlo je u velikoj dominaciji Osječana. Lokosi, ako su i imali neki plan, nerijetko bi bili ‘srezani’ prije nego li bi krenuli ostvarivati svoje naume kako ugroziti Ivicu Ivušića. Hrvatski reprezentativac mogao si je uzeti stolicu te se odmarati budući da prvih 45 minuta gotovo bio bez posla, njegovi su suigrači bili toliko dominantni da Lokosi dalje od 30 metara od gola Osijeka gotovo pa nisu ni došli, a najviše se umarao kad je dizao ruke u zrak kako bi proslavio pogotke Bijelo-plavih.

Neposredno prije odlaska na predah, Osiječani su stavili točku na i, a opet je Leovac bio taj koji je napravio glavninu posla. Iskusni bek Osijeka započeo je akciju, u nastavku iste opasno tukao glavom, ali prije nego li je Čavlina uopće stigao reagirati, iz drugog plana se stvorio – a tko drugi nego on – Mijo Caktaš koji je u sebi svojstvenom stilu napravio još jedan korak prema Klubu 100 u HNL-u. Ne po broju nastupa, u njemu je odavno, već pogodaka, jer sad je na brojci 89 čime je njegov donedavni trener Nino Bule (88) ostao iza njega. Caktaš je sada sedmi najbolji strijelac u povijesti HNL-a, a onaj kojeg je sad kreće ‘ganjati’ je Tomo Erceg koji ih je zabio 97. U famoznom Klubu 100 zasad su tek petorica, a to su Davor Vugrinec (145), Igor Cvitanović (126), Ivan Krstanović (118), Joško Popović (111) te Miljenko Mumlek (107).

Odigrali su Bijelo-plavi jedno od najboljih prvih poluvremena unazad nekoliko godina te su potpno zasluženo na odmor otišli s tri pogotka prednosti. A mogla je ta brojka biti još gora po goste iz Zageba da Kleinheisleru nije poništen pogodak zbog upitnog prekršaja…

U nastavku, očekivano, Čabraja je odlučio napraviti velike promjene. Promijenili su gosti sustav, iako ih je bilo dosta teško pratiti budući da su mnogi igrači često mijenjali pozicije. Što radi dogovora, što radi želje da pronađu neku malu rupu u obrani domaćina. U svlačionici su ostali Sotiček, Pivarić i Aliyu dok su umjesto njih na teren istrčali Vasilj, Mersinaj i Tuci.

No, ni to nije pomoglo gostima, igrači Osijeka bili su kompaktni, čvrsti, pravovremeni. Prvih 10 minuta u nastavku pritisli su goste kao da oni love rezultatski minus, a ne da imaju komotno vodstvo. Poms je rekao odmah na početku svojeg mandata kako će inzistirati na tome da se poveća intenzitet, a da to nisu bile samo prazne riječi vidi se po izvedbi njegove momčadi.

Rene Poms opravdao je povjerenje uprave kluba nakon što je Gradski vrt napustio Nenad Bjelica. Ramon Mierez, koji je današnji ogled propustio zbog tri žuta kartona, opet izgleda kao onaj stari El Toro koji nemilice zabija, Caktaš se ‘stesao’ i počeo igrati onako kako se od njega očekivalo, Leovac djeluje kao iz najboljih dana, Žaper se prerporodio na novoj poziciji … Ovakav Osijek može puno toga!

U nastavku je jednu (polu)priliku za goste propustio Vranjković, ali više od toga Lokosi nisu napravili. Čabraja je nedvojbeno napravio dobar posao na klupi zagrebačke momčadi, ali ne bi bilo nikakvo iznenađenje da Šikić razmisli i o njegovoj budućnosti. Nedostaje mu Kačavenda, sigurno mu nije lako pao odlazak Cokaja i Solde, ali on najbolje zna ‘modus operandi’ kluba. U posljednjih sedam utakmica Lokosi imaju jednu pobjedu i šest poraza. Situacija nije alarmantna, ali...

Fenomenalnu partiju potpuno zasluženim pogotkom je okrunio Laszlo Kleinheisler u 81. minuti. Mat u dva poteza – dugu loptu poslao je Bralić, krajičkom oka mađarski veznjak vidio je slabije postavljenog Čavlinu pa onda glavom prebacio mladog i iznimno talentiranog vratara koji večeras jednostavno nije imao svoj dan.

Do kraja utakmice gosti su uspjeli zabiti počasni pogodak. Vasilj je prvo varkom izbacio dvojicu igrača Osijeka na vrhu 16-erca pa onda preciznim prizemnim udarcem matirao Ivušića koji nije uspio doći do još jedne čiste mreže ove sezone.

Istaknimo kako je ovom pobjedom Osijek privremeno preskočio Hajduk na drugom mjestu, s tim da Splićani imaju dvije utakmice manje. U 12.kolu Bijelo-plavi gostuju u Koprivnici, dok Lokose očekuje susret protiv Šibenika u Kranjčevićevoj.

Osijek – Lokomotiva 4:1

Poluvrijeme: 3:0

Strijelci: 1:0 Barišić (2.,Caktaš), 2:0 Beljo (6.), 3:0 Caktaš (45., Beljo), 4:0 Kleinheisler (81.,Bralić). 4:1 Vasilj (86.)

Stadion: Gradski vrt

Gledatelja: 2443

Sudac: Jakov Titlić (Hrvace). Pomoćnici: Sanja Rođak Karšić i Vice Vidović. VAR: Mario Zebec, AVAR Ivan Mihalj.

Žuti kartoni: Barišić (Osijek) Cipetić (Lokomotiva)

Crveni kartoni: /

Osijek (3-4-3): Ivušić – Barišić (74. Bralić), Žaper, Čeberko – Gržan (84. Janjić) , Jugović (69. Barri), Nejašmić (84. Bakić), Leovac (74. Jurčević) – Kleinheisler, Beljo, Caktaš.

Lokomotiva (4-4-2): Čavlina – Vranjković (57. Groznica), Salihu, De Haas, Milićević – Aliyu (46. Tuci), Cipetić, Smakaj (85. Stojković), Pivarić (46. Mersinaj) – Kulenović, Šotiček (46. Vasilj) 

HNL, 11. kolo

Petak, 30. rujna

Varaždin – Istra 1961 1:1

Subota, 1. listopada

Osijek – Lokomotiva 4:1

Dinamo – Slaven Belupo 19.30

Nedjelja, 2. listopada

Rijeka – Hajduk 15.00

Šibenik – Gorica 17.30

 

*Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. Igraj odgovorno 18+


Tagovi

OsijekLaszlo KleinheislerDion Drena BeljoAdrian Leon BarišićMijo Caktaš

Ostale Vijesti