REUTERS/Dylan Martinez
REUTERS/Dylan Martinez

Francuzi jurišaju prema obrani titule prvaka, Giroud se upisao u povijest, Mbappé glavni kandidat za Zlatnu kopačku

Vrijeme Čitanja: 3min | ned. 04.12.22. | 18:06

Poljaci su bili danas nešto hrabriji, ali nisu izdržali s Francuzima

Možda najviše pozitivnog što smo vidjeli od Poljaka na Svjetskom prvenstvu, nakon pobjede protiv Saudijske Arabije, bilo je baš u utakmici koju nisu mogli proći jer aktualni prvaci svijeta su bili prevelik zalogaj. Ni to što su pokazali nije izazvalo neko oduševljenje. Poljska je do osmine finala došla praktički pukom srećom jer teško da će se netko složiti da su to bile zasluge njihovih reprezentativaca, osim vratara Szczesnyja koji ih je spašavao tijekom grupne faze. Danas ih nije mogao spasiti od Girouda, Mbappéa i društva koje je odlučilo obraniti naslov svjetskih prvaka. Slavili su Francuzi danas s 3:1 golovima spomenutog dvojca.

Osam puta su šutirali Poljaci u prvom poluvremenu što je dvostruko više nego na cijeloj utakmici protiv Argentine u grupnoj fazi. Najbolju priliku su imali u 38. minuti kad je Zielinski potegao s deset metara, ali je Francuze spasio Lloris, a onda i Varane izbijanjem lopte s gol-linije. Bila je to najbolja prilika koju su imali u prvom dijelu i zapravo sve što su danas pokazali protiv jednostavno moćnijeg protivnika.

Francuzi su nizali šanse pred poljskim golom prvo sjajnom u 29. minuti Girouda koji je zahvatio ubačaj Dembelea u padu i promašio prazan gol. Zatresli su se Poljaci i u 36. minuti kad je Mbappé lomio Casha pa pogodio vanjski dio mreže, a onda desetak minuta kasnije ih je odčepilo.

Igrala se 44. minuta kad je Olivier Giroud postao najbolji strijelac svih vremena francuske reprezentacije. Asistirao mu je Mbappé u kazneni prostor, a on iz okreta pogodio dalji kut za svoj 52. zgoditak u dresu Francuske, što je jedan više od legendarnog Henryja.

Nastavili su Francuzi lomiti Poljake i u drugom dijelu, ali u nešto sporijem tempu. Tako se vodstvo Francuza povećalo u 75. minuti kad je Mbappé zabio gol nakon kontre. Iskoristio je proigravanje Dembelea, predriblao čuvara i sjajno pogodio za 2:0 u rašlje. Bio je to njegov četvrti pogodak na ovom prvenstvu, a peti zabija pred sami kraj utakmice.

Bilo je to u prvoj minuti sudačke nadoknade kad je zabio sličan gol prethodnom, samo je ovog puta ciljao dalji kut iz nešto teže pozicije za 3:0 i postao trenutno glavni kandidat za Zlatnu kopačku s pet golova kao vodeći strijelac. No tu nije stalo jer vidjeli smo do kraja još jedan zgoditak.

Lewandowski je dobio priliku zabiti utješni gol za Poljsku iz penala, ali obranio mu je Lloris. No, dobio je poljski napadač drugu priliku jer je Lloris izašao prerano s crte. Zaletio se onda Lewandowski sličnim stilom kao Marko Livaja i prevario Llorisa te zabio za 3:1 iz ponovljenog penala.

Golove pogledajte OVDJE.

Francuska će tako nastaviti svoj put prema obrani titule prvaka svijeta, a večeras će doznati protivnika nakon utakmice Engleske i Senegala.

Francuska – Poljska 3:1

Poluvrijeme: 1:0

Strijelci: 1:0 Giroud (44., Mbappé ), 2:0 Mbappé (74., Dembele), 3:0 Mbappé (91., Thuram), 3:1 Lewandowski (99. – 11m)

Stadion: Al Thumama (Doha), Gledatelja: 40.000

Sudac: Jesus Valenzuela (Venecuela)

Žuti kartoni: Tchouaméni (Francuska); Bereszynski, Cash (Poljska)

Crveni kartoni:

Francuska (4-2-3-1): Lloris – Koundé(od 92. Disasi), Varane, Upamecano, T. Hernandez – Tchouaméni(od 66. Fofana), Rabiot – Dembele(o 76. Coman), Griezmann, Mbappé – Giroud(od 76. Thuram)

Poljska (3-4-2-1): Szczesny – Bereszynski, Glik, Kiwior(Bednarek) – Cash, Szymanski(od 64. Milik), Krychowiak (od 71. Bielik), Frankowski(Grosicki) – Zielinski, Kaminski(od 71. Zalewski) - Lewandowski



Tagovi

FrancuskaPoljskaRobert LewandowskiKylian MbappéOlivier Giroud

Ostale Vijesti