Reuters
Reuters

Francuski tragičar ušao je u igru u 41. minuti i ostvario najbolji učinak nakon Gattusa 2006.

Vrijeme Čitanja: 2min | uto. 20.12.22. | 12:13

Transfermakrt ga procjenjuje na 90 milijuna eura, a za vrijeme Mundijala sve se češće počelo šuškati o interesu Liverpoola i Tottenhama za Deschampsovo 'otkriće'.

Randal Kolo Muani u reprezentaciju Francuske ušao je na mala vrata, debitirao je krajem rujna ove godine, s 23 na leđima u 2:0 pobjedi nad Austrijom u Ligi nacija. Ušao je u igru u 90. minuti dvoboja. Tri dana kasnije u 0:2 porazi od Danske dobio je posljednjih devet minuta, plus produžetke, a to mu je bilo dovoljno da ga Didier Deschamps uvrsti na popis putnika za Svjetsko prvenstvo. Prve dvije utakmice proveo je na klupi za pričuve, a onda je u 0:1 porazu od Tunisa dobio svih 90 minuta. Nije se iskazao...

Nije ga bilo u osmini finala (Poljska) ni u četvrtfinalu (Engleska), a onda je u polufinalu protiv Maroka ušao u igru u 79. minuti pri rezultatu 1:0 za Francuskoj. Odmah u njegovoj prvoj minuti polufinala, Mbappe je izmiješao obranu Maroka, a lopta se odbila na nogu Kolo Muanija koji iz prvog dodira lopte zabija svoj prvijenac za Tricolore.

U 41. minuti finalne utakmice, pri 2:0 vodstvu Argentine, Didier Deschamps se odlučio na rijetko viđeni potez, iz igre je izvadio Oliviera Girouda i Ousmanea Dembelea, prvake iz 2018., a u igru ubacio Marcusa Thurama i Kolo Muanija. Potonji je odigrao vrlo dobru utakmicu, međutim, na kraju je postao francuski tragičar. U sudačkoj nadoknadi drugog produžetka izbio je sam na Emiliana Martineza i zapucao zicer koji je Francuskoj mogao donijeti naslov. Na kraju je Argentini donio produžetke i zlato, a Martinezu nagradu za najboljeg golmana budući da je sjajnom intervencijom spasio svoju momčad.

Muani je, unatoč tome, u 80-ak minuta provedenih na terenu osvojio 13 duela, četiri više od prvog pratitelja, a taj učinak je najbolji u finalima svjetskih prvenstva nakon 2006. kada je legendarni Talijan Genaro Gattuso osvojio 17 duela. No, današnji trener Valencije u šampionskom finalu Italije protiv Francuske upisao je svih 120 minuta, odnosno 41 više od Kolo Muanija.

Uz to, napadač Eintrachta zabio je gol u raspucavanju, što na kraju nije bilo dovoljno za zlato budući da su udarce promašili Aurelien Tchouameni i Kingsley Coman.

Kolo Muani je zapravo dobio poziv za Katar na temelju sjajne polusezone u Eintrachtu za kojeg je zabio osam pogodaka uz 11 asistencija u 23 utakmica sezone. Osim što je riječ o fizički moćnom igraču, Muani je iznimno brzi dribler koji ne preza okomito krenuti na suparnički gol, a može pokriti praktički svaku napadačku poziciju. Eintracht ga je ovog ljeta doveo kao slobodnog igrača iz matičnog Nantesa u kojem je u 87 utakmica zabio 23 gola uz 16 aistencija.

Transfermakrt ga procjenjuje na 90 milijuna eura, a za vrijeme Mundijala sve se češće počelo šuškati o interesu Liverpoola i Tottenhama za Deschampsovo 'otkriće'.


Tagovi

Randal Kolo MuaniFrancuska nogometna reprezentacija

Ostale Vijesti