REUTERS/Eric Gaillard
REUTERS/Eric Gaillard

Francuski titan na koljenima: Saint Etienne na pragu druge lige

Vrijeme Čitanja: 3min | sri. 11.05.22. | 21:38

Porazom od Nice, najtrofejniji francuski klub si zatvara opcije, prvoligaški status je pod velikim znakom pitanja.

Kroz cijelu sezonu, atmosfera u i oko Saint Etienna ne izgleda uopće dobro, dapače.

U sezonu su ušli katastrofalno, zacementirali su se na samo dno tablice i činilo se da je ova sezona posve izgubljena. Pamtimo i naelektrizirani derbi protiv ljutih rivala iz Lyona, utakmica je više puta bila prekinuta zbog divljanja navijača, a gostujući se nisu zbog zabrane niti pojavili.

Iako je St. Etienne tu utakmicu izgubio, a trener Puel nešto kasnije i otpušten, situacija je tri kola prije kraja izgledala koliko-toliko obećavajuće. Gostovanje na Azurnoj obali kod Nice najavljeno je u znaku imperativa, jer samo ih je pobjeda ravnala s Lorientom na 36 osvojenih bodova, što je dovoljno za mrtvu trku u posljednja dva kola.

Na kraju se susret raspleo na najgori mogući način za Zeleno-bijele. St. Etienne je u drugom poluvremenu imao 1:2 i ulaznicu za izlazak iz tzv. narančaste zone (mjesto koje vodi u doigravanje za ostanak u ligi) samo da bi prosuli prednost i izgubili uz konačni rezultat 4:2. Najtrofejniji francuski klub je na izdisaju u Ligue 1, samo ih čudo može spasiti od doigravanja za ostanak, a ni direktno ispadanje nije nemoguće. Dapače.

Najbitniji trenuci utakmice zbili su se u razmaku od deset minuta. Nakon ranog pogotka Bouange, sudac je poništio izjednačenje Delortu. U posljednjim sekundama prvog dijela Youssoug je povećao na 0:2 i činilo se da ne može ništa poći po krivu. Grdo smo se prevarili. Nica, kojoj su bodovi bili potrebni za kvalifikacije za Konferencijsku ligu, protutnjala je pokraj svojih suparnika i u vremenskom periodu od deset minuta, zabili tri gola i potjerali goste nazad u „narančasto“.

Do kraja sezone ostale su nam svega dvije utakmice. St. Etienne mora gledati ispred ali i iza sebe jer su sada kombinacije za ostanak u ligi kudikamo mršavije no što su bile do 52.minute današnje utakmice.

Krenimo od Zeleno-bijelih. Oni u idućem kolu dočekuju Reims, dok će ih posljednje kolo odvesti u goste kod Nantesa koji je nedavno osvojio domaći kup. Srećom po njih, Metz, koji trenutno stoji u crvenoj zoni direktnog ispadanja, prvo igra na domaćem terenu protiv Angersa što je za St.Etienne svakako riskantna utakmica, no sve bi se trebalo poravnati u zadnjem kolu kada Metz putuje na noge PSG-u.

Pogled prema gore, gdje stanuje Lorient, nije pretjerano obećavajući. Imaju tri boda viška ispred St.Etiennea i posljednja dva kola igraju protiv davljenika s dna Bordeauxa i finalno, u posljednjem 38.kolu, protiv Troyesa. Sve je izglednije kako nas čeka doigravanje za Zeleno-bijele, a prema sadašnjem stanju na tablici druge lige, protivnici će im sigurno biti Auxerre, Paris i Sochaux.

Ligue 1, 36. kolo

Petak, 6. svibnja

Lille - Monaco 1:2

Subota, 7. svibnja

Brest - Strasbourg 0:1

Nedjelja, 8. svibnja

Metz - Lyon 3:2

Angers - Bordeaux 4:1

Clermont - Montpellier 2:1

Reims - Lens 1:2

Lorient - Marseille 0:3

PSG - Troyes 2:2

Srijeda, 11. svibnja

Nice - St. Etienne 4:2

Nantes - Rennes 21.00



Tagovi

Saint EtienneNiceLigue 1

Ostale Vijesti