Screenshot
Screenshot

Francuski stoper stiže u Zagreb! Taj je transfer 'prijemni ispit' za Dinamovu struku

Vrijeme Čitanja: 5min | sri. 07.06.23. | 14:29

Maxime Bernauer, branič iz druge francuske lige, bit će prvi novi igrač u mandatu nove Uprave. Time je Dinamo preuzeo veliki rizik, ako bude pojačanje, bit će bingo, ali ako se ne pokaže takvim, pojavit će se u Maksimiru brojni upitnici

Niti Frigan, Vipotnik, Šunjić ili Kačavenda, Fruk ili Bakrar, već Maxime Bernauer. Stoper iz druge francuske lige, 25-godišnjak, koji nikad nije igrao prvoligaški nogomet, bit će prva ljetna akvizicija Dinama! Svi detalji su dogovoreni, ako se nešto nepredviđeno ne dogodi, Francuz je, prema našim informacijama, već je stigao u Zagreb i pitanje je sata, ili najkasnije dana, kad će biti u Maksimiru i predstavljen kao novi igrač Modrih. Dinamo će njegovu klubu, Paris FC-u platiti oko 1,3 milijuna eura, plus određene bonuse.

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Mnogi su, pogotovo Dinamovi navijači, ostali zatečeni ovim izborom. Ne tako davno smijali su se u modrom puku Hajdukovim mukama i dovođenju igrača koje 'treba guglati', Dinamo je bio orijentiran na neke druge razine, Modri su uglavnom dovodili igrače s pedigreom, s jakim, barem prvoligaškim, zaleđem u karijeri, mlade igrače za budućnost ili povratnike, poput Oršića i Petkovića, koji imaju nogometno ime i prezime, ali dolaze oživjeti karijeru. Dolazak Bernauera potpuno je novi smjer, kojim su nova Dinamova struka i Uprava preuzela veliki rizik. Jer, klub se nalazi pred jednom od najizazovnijih sezona, momčad treba osvježiti, pojačati, a istovremeno se boriti za Ligu prvaka, zadržati dominaciju na domaćoj sceni i pripremiti što bolje teren za ulazak u Ligu prvaka dogodine, kad će i novčane nagrade i status, koji to natjecanje donosi, biti ključni i za daljnu budućnost Dinama. Dinamovi navijači, kao i svi drugi navijači, uvijek su nestrpljivi, uvijek očekuju jake, zvučne transfere i sigurno su i sad očekivali nekoga u tom rangu. No, za 'novi početak' stiže anonimni francuski stoper, koji nikad nije igrao na prvoligaškoj, a kamo li na razini Lige prvaka. U tom kontekstu, podsjetimo, Dinamo je već dogovorio transfer Bećira Omeragića, koji bi došao bez odštete, mlađi je, reprezentativac, ali su od njega u Maksimiru u zadnji tren odustali. Pritom je Omeragić otišao u Montpellier, u francusku prvu ligu, a Dinamo zamjenu našao u drugoj ligi i za tog igrača platio odštetu.

Skepsa je, naravno, u ovom slučaju prirodna. Iako s raznih strana o Bernaueru stiži vrlo pozitivne kritike, govori se o igraču, koji ima, između ostalog, sjajnu dugu loptu, kvalitetnih defenzivnih performansi, može igrati na više pozicija. I, što je jako bitno, odličnog karaktera i ljudskih, momčadskih osobina. No, ostaje pitanje zašto dosad nije igrao na višim 'instancama'. Premda je bio reprezentativac Francuske u mlađim kategorijama. Da, moguće je da je imao toliki peh, neke ozljede ili odluke u krivom trenutku pa nije dočekao taj iskorak. Ali, kad već uspoređujemo, taj Benrahou, koji je uz gomilu omalovažanja iz iste lige došao u Hajduk, u karijeri je upisao više od 40 utakmica u Ligue 1! Najavili su u Maksimiru zaokret, manje financijske izdatke za pojačanja, što je očito i po dosadašnjim pregovorima u prijelaznom roku. Ne daju se u Dinamu ucjenjivati, ne žele preplaćivati igrače iz HNL-a, prevrću svaki euro više puta, što jest legitimno. Ali i s te strane zvuči nelogično platiti za stopera iz druge francuske lige milijunski iznos.

Stoga, kad se sve to uzme u obzir, logično je vjerovati da Dario Šimić, Igor Bišćan i suradnici, koji danas kreiraju Dinamovu sportsku politiku, imaju valjan i siguran razlog zašto su se odlučili baš za Benrauera. Ako su unatoč svim 'minusima' i pretpostavkama, koje mu ne idu u prilog, odlučili dovesti upravo njega i izabrati ga za prvo pojačanje u toj 'novoj' Dinamovoj eri, treba im vjerovati. Možda su doista u njemu vidjeli nešto što nitko prije nije, možda se svojim igračkim vrlinama savršeno uklapa u nogomet, koji Bišćan želi prezentirati. Možda je, doista, sve pozitivno što o njemu pričaju s raznih strana, stvarno točno i Bernauer postane otkriće. Nećemo se zalijetati s procjenama, jer, bilo je u prošlosti, ne samo Dinama, igrača koji su došli uz fanfare pa bili potpuni promašaji, bilo je i onih, koji su ušli na vrata za poslugu pa postali idoli i heroji.

No, u svakom slučaju, ovaj transfer, odnosno njegov učinak na momčad, igru i rezultate, puno će reći o smjeru u kojem Dinamo planira ići. Ako se Bernauer pokaže pojačanjem, a za to će trebati neko vrijeme, bit će potvrda Dinamova struka zna posao i da može pronaći, vrlo povoljno, kvalitetnog igrača, da je skautski dio posla odrađen sjajno i da nitko ne treba brinuti kako će se u 'postmamićevskoj' eri odrađivati transferi i dat će potpuni legitimitet ideji da se dovode manje zvučna, manje skupa pojačanja, da u takvoj kategoriji Šimić, Bišćan i suradnici mogu idealno plivaju i mogu pronaći pravo rješenje. I, svi kojima je Dinamo pri srcu, navijaju da se Bernauer takvim i pokaže, da bude bingo. Međutim, bude li suprotno, pokaže li se da Francuz nema klasu za europski Dinamo i da nije slučajno drugoligaški igrač (makar i u Francuskoj) to će otvoriti neke nove upitnike, probuditi sumnje da u Maksimiru spuštaju letvicu ili ne znaju kako držati istu, visoku razinu kad je igrački kadar u pitanju. Na neki način, Bernauer je 'prijemni ispit' za novu Dinamovu Upravu, za one koji se bave strukom. Može se, naravno, i pogriješiti s pojačanjima, ali u situaciji kad se u Dinamu očekuju prave akvizicije za napad na Ligu prvaka, nije baš uputno pogriješiti s prvim transferom. I to je taj rizik, koji su dolaskom Bernauera preuzeli u Dinamu!

Oglas

Zaigraj odmah, Germania!


Igre na sreću mogu dovesti do ovisnosti. Igraj odgovorno.



Tagovi

Maxime BernauerGNK DinamoDario ŠimićIgor Bišćan

Ostale Vijesti