Pixsell
Pixsell

FOTO/VIDEO Dinamo i krcati Draženov dom vratili su Omišanima za sve poraze, Plavi su sada 'na korak do sna'

Vrijeme Čitanja: 5min | sub. 27.05.23. | 07:59

Nakon što im je splasnuo dojam krcatog Draženovog doma, Omišani su bili bolja momčad na parketu. No, utakmicu su prelomili Dinamovi golovi u ključnim trenucima - na kraju prvog i početkom drugog dijela

Prilično nevjerojatno zvuči podatak da je do druge finalne utakmice ovosezonskog prvenstva Hrvatske u futsalu omjer između Olmissuma i Futsal Dinama bio 11-3-1 u korist Omišana! Istina, Olmissum je, uz makarsko Novo Vrijeme, bio najbolji hrvatski klub u posljednje četiri sezone. Zeleno-plavi su u tom periodu dva puta osvojili naslov (sada još uvijek mogu i treći), jedan Kup, igrali ravnopravno u Ligi prvaka s kremom europskog futsala, redovni dio sezone nikada nisu završili na nižem mjestu od drugoga...

Međutim, Futsal Dinamo u tom periodu nije bio nekakva momčad koja se borila za ostanak. Dapače, Plavi su sve te sezone bili jedan od pretendenata za naslov, momčad iz gornjeg doma hrvatskog futsla, s vrlo jakim kadrom i jakom organizacijom iza svojih leđa. Samim time, omjer 11-3-1 u korist Omišana, jednostavno, nije bio realan omjer kvalitete između te dvije momčadi, koliko god Zeleno-plavi bili jaki u tom periodu.

Ima tu još nekih 'nelogičnosti'. Naime, do sinoćnjeg susreta u Draženovom domu, Dinamo i Olmissum odigrali su 16 međusobnih utakmica. Od tih 16, 11 ih je odigrano u omiškom Ribnjaku, a samo pet u Zagrebu. Razloga za takav nesrazmjer domaćinstava je nekoliko. U korona-sezoni (2019/20), doigravanje se igralo na jednu pobjedu. Olmissum je kao bolji iz redovnog dijela sezone u polufinalu prvenstva dočekao Dinamo i u tvrdoj utakmici slavio s 1-0. Zatim, kuglice su čak tri sezone zaredom u četvrtfinalu kupa spojile Olmissum i Futsal Dinamo. Olmissum je svaki put bio domaćin (i svaki put je prošao). A tu su dakako i prve dvije utakmice ovosezonskog finala koje su također odigrane u Omišu...

Prouči cjelokupnu ponudu za futsal na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

No, Dinamo je u ponedjeljak u Omišu, a posebno sinoć u KC Dražen Petrović 'naplatio' sve frustracije koje su im Omišani nanijeli prošlih sezona. Purgeri su u dvije utakmice Zeleno-plavima zabili 10 pogodaka i došli do dvije meč lopte za naslov prvaka.

Dvoboj u Draženovom domu za Dinamo je bio idiličan u svakom smislu te riječi, ako 'zažmirimo' na česte prekide utakmica zbog bačenih piva na parket, a zbog kojih je dvoboj potrajao gotovo dva sata. Kao da se igrala nekakva NBA utakmica s brojnim timeoutima zbog reklama... Pritom treba napomenuti kako su jedna, možda dvije čaše ubačene s crvenog sektora (barem što smo mi uspjeli vidjeti), onog na kojem je bio smješten navijački kop s većinom Bad Blue Boysa, a da je većina njih doletjela sa žutog, zelenog i posebno plavog sektora koji je svojevrsni 'pandan' zapadnoj tribini Maksimira.

Dinamova sjajna igra od samog početka jednostavno je ponijela euforične tribine, a u tim pauzama zbog kojih su brisači parketa (djelomično i zbog velike vrućine) izgubili možda i do nekoliko kilograma, nikako nije bilo dosadno, jer je dvorana pjevala cijelo vrijeme, i to ne samo navijački kop na crvenom sektoru, već i plavi, zeleni, žuti...

Utakmica je počela fenomenalno za Dinamo, Kristian Čekol je odapeo volej nakon kornera i zakucao za 1-0. Čekol je u prvoj utakmici četvrtfinala, i 6-3 pobjedi protiv Vrgorca, stigao do svojeg 98. gola za Futsal Dinamo. Igrač s najviše nastupa i najbolji strijelac kluba u povijesti u idućih pet utakmica ostao je 'suh', potom je u Omišu zabio 99. gol, suigrač iz reprezentacije Josip Jurlina 'ukrao' mu je 100., skrenuvši Čekolov udarac u vlastitu mrežu. A onda je na otvaranju utakmice u Draženovom domu stigao do jubileja. Čekol tu nije stao, zabio je 101. i 102. gol, kompletirao je hattrick, bio je najbolji kada je to bilo najpotrebnije. Početkom nastavka Tihomir Novak majstorski je 'špicom' pogodio za 3-0, a još jednu sjajnu utakmicu odigrao je njegov dosta mlađi prezimenjak Filip koji je nakon pobjedničkih pogodaka u obje utakmice protiv Novog Vremena u polufinalu sada zabio dva pogotka.

Sinoć je sve išlo na ruku Futsal Dinamu. Nevjerojatna atmosfera (oboren je rekord gledanosti jedne prvoligaške futsal utakmice u Hrvatskoj), fantastičan početak, najbolji igrači u sjajnom izdanju, a Dinamo je imao i sjajnog vratara.

Jer, negdje od sredine prvog poluvremena, kada su Omišani došli 'k sebi', odnosno nakon što im je splasnuo doživljaj krcate dvorane, stisnuli su Dinamo koji nekoliko minuta nije mogao izaći iz svoje polovice. Stvarali su Omišani šanse, pucali, no Ante Piplica (a jednom i stativa) nisu dozvolili da se pokvari idilična Dinamova večer.

Tenzija na tribinama nije bilo. U tek jednom kratkom trenutku publika je burno reagirala nakon prekršaja Jakova Hrstića nad Filipom Novakom, zbog kojeg je mladi igrač Omišana dobio (možda i prestrogi) crveni karton. Na tribini je bila i dosta jaka navijačka delagacija gostiju (u ponedjeljak se očekuje još brojnija), koji su došli u zeleno-plavim obilježjima, pokušali su nešto skandirati, ali publika (zbog koje se nije čuo ni službeni spiker), i rani pogodak Čekola brzo su ih utišali.

"To je to, prvaci smo!", uzvikivali su euforični Dinamovi navijači nakon utakmice. "U ponedjeljak slavimo naslov. U ovakvoj atmosferi ne možemo izgubiti".

Međutim, u razgovoru s trenerom i igračima Dinama, svi spuštaju loptu na zemlju.

"Imamo veliku priliku, dvije meč lopte, ali daleko smo još od naslova", unisonan je stav igrača i stručnog stožera Dinama koji će danas u 18 sati odraditi trening.

Sinoć je ostalo još manje od tisuću karata za dvoboj u ponedjeljak koji se igra u Draženovom domu. Danas će se isti rasprodati. Dinamovi navijači očekuju proslavu naslova, no nešto se pita i Omišane koji su priznali da je Dinamo sinoć bio bolji, ali ne priznaju Purgerima da su bolji ukupno. Svjesni su da im pobjeda u ponedjeljak donosi majstoricu na svojem parketu...

Sve u svemu, Draženov dom vratio je Zagreb u neka romantičarska vremena kada su dvorane i stadioni bili posjećeniji nego danas, bilo je tu i puno 'faca'. Najveće su dakako bili prvotimci GNK Dinama Dominik Livaković, Luka Ivanušec (oni skloni cinizmu komentirali su da su se došli oprostiti od zagrebačke publike), zatim Robert Ljubičić, Stefan Ristovski, Luka Menalo (Igor Bišćan, Dario Šimić, Tomo Šokota, Antonio Franja ovaj put nisu došli jer su bili na rođendanu Ante Tomića).

Stigli su i legendarni igrači Futsal Dinama Davor Kanjuh i Mihovil Prgomet, koji su u ne baš idiličnom odnosu napustili klub prošlog ljeta. S njima je bio ikona hrvatskog futsala i bivši igrač kluba Jakov Grcić. Bili su tu kultni Velimir Zeko Zajec, Josip Šimić, Dubravko Šimenc, predstavnici HNS-a (Marijan Kustić, Tomislav Svetina, Romeo Čižmešija) i brojne druge 'face', kojih se očekuje još i više idućeg ponedjeljka (29. svibnja), kada će Draženov dom ponovno biti krcat...



Tagovi

Futsalfutsal1.HMNLprvenstvo hrvatske u futsaluFutsal DinamoMNK Futsal DinamoMNK OlmissumOlmissum

Ostale Vijesti