Pixsell
Pixsell

FOTO/VIDEO BBB Livakoviću skandirali: "Livi ostani", Torcida igračima poručila: "Hoćemo pobjedu!"

Vrijeme Čitanja: 4min | sub. 15.07.23. | 22:05

Ako se po Superkupu sezona poznaje, očekuje nas sjajna i u navijačkom aspektu.

Zagrepčani su se zaželjeli nogometa. Na Maksimiru se skupilo 17.707 gledatelja, što je iznimno lijepa brojka, posebno za prvu utakmicu sezone odigranu u periodu godišnjih odmora. Ulice oko stadiona, doduše, nisu bile krcate navijačima koji su se opredijelili na klimom rashlađene kafiće. U razgovoru s nekima od njih na putu do stadiona bilo je vidljivo da su jedva dočekali početak sezone.

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+).

Jedni su bili turbo optimistični. “Razbit ćemo ih. Bit će 3-0”. Drugi dosta oprezniji. “Mediji stvaraju paniku kao da je Dinamo u raspadu. Kaj će se dogoditi ako danas izgubimo? Niš. Sva četiri reprezentativca su i dalje tu, klub se oslobodio troškova igrača koji ionako nisu bili u planu prve momčadi, a pojačanja se dovode ciljano i strpljivo”, rekao je jedan iskusniji navijač kojeg smo sreli na putu do stadiona.

“Da, ali, ako danas izgubimo histerija oko Dinama će biti neizdržljiva, a hajdukovcima će euforija skočiti u nebesa”, nadovezao se jedan nešto mlađi, ali također vrlo iskusniji navijač.

Fan Zona pod Zapadom bila je puna, djeca su pucala u improvizirane golove, zabavljala se s napuhancima, a roditelji su ‘tamanili’ kobasice i pive. Video reda za ulazak na zapadnu tribinu Maksimira, a kojeg smo snimali za Germanijakove društvene mreže i live-blog utakmice, trajao je čak minutu! A hodali smo brzim korakom.

Maksimir je već sat vremena prije početka utakmice bio jako dobro ispunjen. Boysa je, očekivano, bilo više od Torcide koja je tek počela pristizati na maksimirske tribine.

BBB su svoju tribinu u potpunosti uredili i ‘izbrendirali’ nekakvih sat vremena prije početka utakmice. Jedan od transparenata, onaj na ogradi sjevera gore, bio je posvećen Josipu Kuži, legendarnom treneru Dinama kojem je 10. godišnjica smrti bila 16. lipnja ove godine, u periodu kada je klupski nogomet bio na mirovanju.

Dinamovi navijači u spomen na svojeg trenerskog ljubimca pripremili su i prigodnu koreografiju, s papirićima su kreirali riječi Uno di noi (Jedan od nas), uz pjevanjem pjesme ‘Ti si ponos mog, Zagreba grada’ i skandiranjem voljenom trenreu.

Hajdukovci su došli ‘maskirani’ u bijele majice, svoje su ‘krpe’ počeli postavljati tek neposredno pred početak dvoboja. Udarni transparent postavljen je 20-ak minuta prije prvog sučevog zvižduka, a ostali do početka utakmice. Hajdukova navijačka vojska krenula je s navijanjem čim je krenula utakmica, a, zanimljivo, obje navijačke skupine u početnim trenucima utakmice nisu vrijeđali suparnike već navijači za svoje momčadi.

Takva kulisa trajala je kroz veći dio utakmice, što ne možemo reći da je bio slučaj u prijašnjim Derbijima kada je vrijeđanje suparnika znalo biti i učestalije od navijanja za svoju momčad.

Ipak navijačka podbadanja daju ‘štih’ Derbijima, nije ih izostalo niti ovaj put, a, zanimljivo, obje navijačke skupine prvo poluvrijeme završile su s pjesmom koja počinje “’Ajmo Bijeli ale”, ali imaju prilično drukčiji završetak koje, dakako, ne smijemo napisati.

Posebno burno bilo je u samoj završnici prvog dijela kada je Ivan Leko 'podivljao' na Darija Bela koji je splitskom treneru prvo pokazao prvu, a onda i isključujuću javnu opomenu. Dugo je trajala svađa između Leke i osječkog suca, a to je na noge dignulo i zapadnu tribinu Maksimira, inače dosta mirnu i ne toliko 'ratobornu'. Leko je na kraju, u pratnji zaštitara, završio u dijelu novinarske lože s pretežno Hajdukovim novinarima.

Maksimir, barem onaj dio 'obojan' u plave majice, zanijemio je početkom nastavka kada se Leon Dajaku našao sam, oči u oči iskosa s Livakovićem, ali novo pojačanje Hajduka nije bilo precizno. Što ne možemo reći za Martina Baturinu koji je u 52. uspješno okončao lijepu akciju Dinama. 'Specijalist za Hajduk' zabio je za vodstvo domaće momčadi i erupciju oduševljenja na maksimirskim tribinama. Barem onima na kojima su dominirale plave majice.

Niti ovaj derbi nije bio lišen navijačkih bakljada. Prva je s pirotehnikom krenula Torcida, negdje sredinom drugog poluvremena. Boysi su sa svojom čekali tek do 80. minute, taman u trenucima kada je došlo do 'natezanja' između Dinamovih i Hajdukovih igrača, posebno Emira Sahitija i Livakovića.

Do kraja utakmice obje navijačke skupine bodrile su svoje momčadi, Boysi prema pobjedi, a Torcida prema poravnanju. Pogodaka na kraju nije bilo i Dinamo je stigao do prvog trofeja sezone.

BBB su prije ceremonije dodjele trofeja svojem golmanu poručili "Livi, ostani" te "I na strani i kod kuće, Livi brani nemoguće", a Torcida je svojim ljubimcima skandirala "Hoćemo pobjedu", aludirajući na prvenstvenu utakmicu koja se za šest dana ponovno igra u Maksimiru.

Dok je rezultat na terenu zaključen rezultatom 1-0 za Dinama, na tribinama je, bit ćemo ovaj put diplomati, završilo 1-1. A i Dinamo i Hajduk, i Boysi i Torcida imat će priliku za novu 'pobjedu' već za pet dana na istom poprištu u prvom kolu prvenstva...



Tagovi

Dinamo ZagrebHajdukSuperkupHrvatski Superkup

Ostale Vijesti