REUTERS/Juan Medina
REUTERS/Juan Medina

FOTO Maroko gradi drugi najveći stadion na svijetu i ruši planove Španjolaca?

Vrijeme Čitanja: 2min | sub. 21.10.23. | 12:50

Prvenstvo se igra na dva kontinenta i u šest država

Svjetsko prvenstvo u nogometu 2030. godine, koje će se igrati u šest država na tri kontinenta, započet će 8. lipnja, a finale će se odigrati 21. srpnja i trajat će dva tjedna duže nego prethodna smotra najboljih reprezentacija svijeta, čiji je domaćin bio Katar.

Prouči cjelokupnu ponudu na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Prve tri utakmice SP-a 2030. igrat će se u Južnoj Americi, po jedna u Argentini, Urugvaju i Paragvaju, kako bi se obilježila 100-godišnjica prvog SP održanog u Urugvaju, dok će se ostatak turnira igrati u Španjolskoj, Maroku i Portugalu.

I već su navedene činjenice sasvim dovoljne da to prvenstvu bude posebno po mnogočemu, ali Marokanci su odlučili otići korak naprijed. Naime, iako je inicijalni plan da se finale tog prvenstva održi na Santiago Bernabeu stadionu u Madridu, u Maroku nisu najsretniji s tom idejom. Stoga su odlučili izgraditi stadion kapaciteta 113 tisuća gledatelja, što bi bio drugi najveći nogometni stadion na svijetu, odmah nakon Rungrado 1st of May stadiona u Sjevernoj Koreji.

Stadion će se graditi u Benslimaneu, u blizini najvećeg marokanskog grada Casablance. Radovi će krenuti 2025. i trebali bi biti gotovi do 2028. godine, a procjena je da će radovi koštati oko 470 milijuna eura. S obzirom na to da je uvjet za domaćinstvo finala kapacitet od 80 tisuća mjesta, kandidati za finale, barem zasad, samo su Santiago Bernabeu, Camp Nou te novo zdanje planirano u okolici Casablance.

Pored toga, Marokanci će obnoviti stadione u Tangeru, Agadiru, Marakešu Rabatu i Fezu, na kojima će ugostiti Afrički kup nacija 2025. godine. (I.M.)

Oglas

Zaigraj odmah, Germania!


Igre na sreću mogu dovesti do ovisnosti. Igraj odgovorno.






Tagovi

Svjetsko prvenstvo u nogometuSvjetsko prvenstvo u nogometu 2030.Maroko

Ostale Vijesti