FRANK AUGSTEIN/Action Images
FRANK AUGSTEIN/Action Images

Football is still coming home: Ulaskom Jacka Grealisha Engleska slomila Njemačku i prošla u četvrtfinale (VIDEO)

Vrijeme Čitanja: 3min | uto. 29.06.21. | 19:14

Engleska je svladala povijesnog rivala.

U utakmici u kojoj ulog nije bio samo prolaz u četvrtfinale Eura, nego i ponos i obraz, jer, susrela su se dva ne samo sportska nego i povijesna rivala, Engleska je slavila protiv Njemačke 2:0. Oba pogotka Englezi su zabili u posljednjih 15 minuta. Do tada se igrala rovovska bitka, pretežito na sredini terena, a Engleska je do pobjede došla pogocima Raheema Sterlinga (75') i Harryja Kanea (86'), nakon akcija u kojima je sudjelovao Southgateov 'jocker' s klupe Jack Grealish.

Engleska nakon četiri utakmice još uvijek nije primila pogodak, a u četvrtfinalu u Rimu igrat će protiv boljega iz dvoboja Švedska - Ukrajina koji počinje u 21 sat.

Gareth Southgate započeo je utakmicu u 3-4-3 formaciji, s Kieranom Trippierom i Lukeom Shawom na bekovskim pozicijama, u sredini su stajali Kalvin Phillips i Declan Rice, na krilima Raheem Sterling i 19-godišnji Bukayo Saka te u špici napada Harry Kane. Joachim Low je odlučio parirati Gordom Albionu s formacijom 3-4-3, s Joshuom Kimmichom i Robinom Goesensom na bekovskim pozicijama, Tonijem Krossom i Leonom Goretzkom u sredini veze te napadačkim trojcem Kai Havertz, Thomas Muller i Timo Werner koji je zaigrao umjesto očekivanog Sergeja Gnabryja.

Njemačka je puno bolje otvorila utakmicu, pritiskala je domaćine iako bez konkretnih prigoda. Englezi su se probudili tek oko 15. minute, a prvu prigodu na utakmicu imao je Raheem Sterling. Engleski napadač snažno i precizno je opalio u sam kut Neuerovog gola, no njemački vratar sjajno reagira i izbija u korner iz kojeg su Englezi ponovno zaprijetili, ali udarac Harrya Maguirea glavom nije bio dovoljno dobar za vodstvo.

Cijelo prvo poluvrijeme gledali smo šahovsku borbu, pretežito na sredini terena. Nijemci su centaršutevima gađali prvu stativu, a Englezi targetirali Harryja Kanea koji se odlično nosio u duelima.

Njemačka je jedinu veliku šansu u prvom dijelu imala u 32. kada je Timo Wenrer izbio sam iskosa pred Jordana Pickforda no golman Engleske pravovremenom reakcijom otklanja opasnost.

Obranu Pickforda pogledajte OVDJE.

U sudačkoj nadoknadi prvog dijela vidjeli smo i najveću prigodu u prvom poluvremenu. Sterlinga je ukrao loptu, krenuo u prodor i lopta je došla do Kanea koji je već zaobišao Neuera, ali je Hummels u posljednji trenutak klizećim startom spasio gol Njemačke.

Šansu Kanea pogledajte OVDJE.

U prvom dijelu gledali smo dvije izjednačene momčadi, od kojih je Engleska imala dvije, a Njemačka jednu prigodu.

Odmah na otvaranju drugog dijela vidjeli smo odličan pokušaj Kaija Havertza! Pucao je pod gredu, no Pickford je refleksnom reakcijom izbio u korner. Kako se činilo u uvodnim minutama, pomislili smo da ćemo gledati puno bolje poluvrijeme.

Priliku Havertza pogledajte OVDJE.

No, prevarili smo se... obje momčadi su bile još rezerviranije. To je valjda tako kada igraju dva povijesna rivala, a ulog je nastavak natjecanja na Europskom prvenstvu...

Tempo se ipak promijenio ulaskom Gnabryja umjesto Wernera na njemačkoj te Grealisha umjesto Sake na engleskoj strani. Upravo je Grealish sudjelovao u fantastičnoj akciji Engleske, s ogromnim brojem dodavanja, koju je u 76. završio, a tko drugi nego Raheem Sterling na asistenciju Lukea Shawa.

Sterlingu je na ovom prvenstvu tri prva pogotka za Gordi Albion i prvi je Englez nakon Garyja Linekera 1986. koji je također zabio početna tri pogotka za reprezentaciju na velikom natjecanju.

Pogodak Sterlinga pogledajte OVDJE.

Četiri minute kasnije Thomas Muller imao je nevjerojatnu prigodu. Izašao je sam na Pickforda, poslao ga u drugu stranu, no isto tako, loptu je poslao kraj stative. Muller još uvijek čeka gol na Europskim prvenstvima, a ovo mu je treće natjecanje...

Promašaj Mullera pogledajte OVDJE.

Taj Mullerov promašaj kaznili su ubrzo sjajni Luke Shaw, Grealish i - Harry Kane koji je glavom zabio prvi gol na turniru na asistenciju ofenzivca Aston Ville.

Pogodak Kanea pogledajte OVDJE.

Do kraja se rezultat nije mijenjao i Engleska je slavila s 2:0 te čeka boljeg iz dvoboja Švedska Ukrajina.



Tagovi

engleskaEngleska nogometna reprezentacijaNjemačkaNjemačka nogometna reprezentacijaJack GrealishHarry KaneThomas MüllerRaheem SterlingEUROEuro 2020Euro 2021

Ostale Vijesti