Reuters
Reuters

Finale prije finala u Europskoj ligi, dvoboj Hrvata u Rimu, Juranović napada Amsterdam

Vrijeme Čitanja: 4min | čet. 16.02.23. | 08:05

Izdvojili smo najzanimljivije susrete playoffa Europske i Konferencijske lige

Gotova je zimska pauza europskih klupskih natjecanja, a Liga prvaka startala nam je na Valentinovo i već smo ispratili četiri zanimljive utakmice. Očekivali smo možda malo više golova i zato se nadamo da će nam očekivanja danas ispuniti parovi Europske i Konferencijske lige. Kad pogledamo neke parove, rekli bi da bi se neupućeni lako mogli zeznuti i pomisliti da se radi o Ligi prvaka, ali ne. Ajax, Barcelona, Manchester United, Bayer Leverkusen, Juventus, Sevilla, Roma samo su neki od klubova koji su ove godine u playoffu Europske lige. Zanimljivo je i u Konferencijskoj ligi koje je prošle godine osvojila Roma, a sad su tamo u playoffu Lazio, Braga, Fiorentina, a u osmini finala čekaju West Ham i Villarreal.

Liga prvaka nam je i dalje moramo priznati broj 1, ali ne možemo kazati da i druga europska natjecanja nisu zanimljiva kad vidimo koje ćemo klubove ove sezone tamo gledati u nokaut fazi. Danas se igraju prve utakmice playoffa, a mi ćemo izdvojiti po tri najzanimljivija susreta iz Europske i Konferencijske lige.

EUROPSKA LIGA

Ajax – Union Berlin, 18.45

Možda bi netko kazao da ovo natjecanje dođe Kopljanicima kao po kazni, ali ni vjerojatno vide priliku da u svoje vitrine donesu jedan europski trofej. Ajax ove sezone u prvenstvu nije dominantan kao prije s obzirom na brojne odlaske igrača i onaj najvažniji trenera Erika ten Haga u Manchester United. Do Europske lige su došli zahvaljujući trećem mjestu u grupnoj fazi Lige prvaka gdje su igrali u skupini s Liverpoolom, Napolijem i Glasgow Rangersima. S druge strane će im biti u playoffu novi klub hrvatskog reprezentativca Josipa Juranovića. Union Berlin je u ovoj godini u savršenoj formi. Nižu samo pobjede, a posljednja je bila protiv RB Leipziga. U skupinama im je prvo mjesto izmaknulo za jedan bod, a ispred njih je bio Royale Union SG, dok su u skupini još bili Braga i Malmö.

Barcelona – Manchester United, 18.45

Da nam je netko prije deset godina rekao da će ovo biti susret nokaut faze Europske lige teško bi mu povjerovali. Nekad finale Lige prvaka, danas susret koji isto ispada kao da je po kazni za oboje momčadi. Ipak, Unitedu ovo natjecanje nije strano i već ga je osvojio u sezoni 16/17, a nije ni Barceloni novost. Prošle sezone ih je na Camp Nou senzaciju izveo Eintracht Frankfurt u četvrtfinalu pred čak 25 tisuća svojih navijača u Barceloni. Čak i u situaciji da ne igraju Ligu prvaka, vjerujemo da će ova utakmica biti na toj razini. Ipak se na kraju radi o vodećoj momčadi La Lige i trenutno trećeplasiranoj Premier lige, a tu je i epitet utakmice 'finale prije finala' za koje vjerujemo da će oba puta opravdati. Barcelona je do ovdje stigla ispadanjem iz Lige prvaka kao treća u skupini s Bayernom i Interom te Viktorijom Plzen, dok je United bio drugi u skupini s Real Sociedadom, Šerifom i Omonijom.

RB Salzburg – Roma, 18.45

Mourinho je osvajanjem Konferencijske lige prošle sezone okrunio karijeru i s trećim europskim trofejem nakon Lige prvaka i Europske lige. Ždrijeb mu je u Europskoj ligi ove sezone donio neugodni RB Salzburg predvođen mladićima među kojima je i naš Luka Sučić. Salzburg se izborio za treće mjesto u grupnoj fazi Lige prvaka ispred Dinama, a iza Milana i Chelseaja. U prvenstvu su standardno dominantni, a ovo im je možda i prilika da naprave iskorak u europskim natjecanjima. Roma je u prvenstvu ove godine na putu prema Ligi prvaka, ali igra u dosta promjenjivoj formi. Stoga bi ovo mogao biti dosta izjednačen dvoboj.


KONFERENCIJSKA LIGA

Braga – Fiorentina, 18.45

Domaćinima je malo nedostajalo da ostanu u Europskoj ligi iz koje su kao trećeplasirani ispali u Konferencijsku. U prvenstvu pušu za vratom Portu i Benfici, a jasno je i da Fiorentini neće biti nimalo ugodan protivnik. Viole su imale po imenima dosta laganu skupinu, ali su svejedno završili na drugom mjestu. Ne ide ih baš ni u prvenstvu, prati ih loša forma, a Konferencijska liga bi mogla biti okidač za izlazak iz lošeg niza.

Bodo/Glimt – Lech, 18.45

Norvežani su prošle sezone kreirali veliku senzaciju pobjedom 6:1 protiv Rome. Pokazali su više puta kao neugodan protivnik mnogima, a i Dinamo ih je tek u produžecima kvalifikacija za Ligu prvaka uspio razbiti. Ispali su iz Europske lige kao treći u skupini s Arsenalom, PSV-om i Zurichom. U ovoj fazi s druge strane su im prošlogodišnji prvaci Poljske za koje igra hrvatski branič Antonio Milić. U posljednjoj utakmici razbili su Villarreal s 3:0 što dovoljno govori da nisu bezazleni.

Lazio – CFR Cluj, 21.00

Rimljani su u lošem nizu s četiri utakmice bez pobjede, a ipak su na papiru danas favoriti. U ludom raspletu skupine F Europske lige u kojoj su svi imali po osam bodova završili su na trećem mjestu zbog negativne gol-razlike. Ždrijeb ih je spojio s rumunjskim Clujom koji je mala hrvatska kolonija. Rumunjski klub je završio na drugom mjestu u skupini G Konferencijske lige i plasirao se u nokaut fazu ovog natjecanja. Male im se šanse daju za prolaz dalje, ali nam je svakako zanimljiv zbog velikog broja hrvatskih igrača koji bi mogli zaigrati u ovom dvoboju.



Tagovi

Josip JuranovićToma BašićLazioUnion BerlinBarcelonaManchester UnitedEuropska ligaKonferencijska liga

Ostale Vijesti