Reuters
Reuters

Finala europskih natjecanja: Nijemci love dva glavna trofeja, vječni gubitnik, dva debitanta i najtrofejniji euro-klub

Vrijeme Čitanja: 2min | pet. 10.05.24. | 08:00

Real Madrid je osvojio 31 međunarodni trofej. Preostalih pet finalista Euro natjecanja imaju pet međunarodnih trofeja i ukupno 11 finala - zajedno.

U srijedu smo saznali finaliste Lige prvaka, u kojoj će 1. lipnja na Wembleyju igrati Real Madrid i Borussia Dortmund, ali i prvog finalista Konferencijske lige, Fiorentinu koja je s ukupnih 4-3 izbacila Club Brugge. Sinoć su finale Europske lige (22. svibnja, Dublin) izborili Bayer Leverkusen (koji je postao europski rekorder po broju utakmica bez poraza, njih 49) i Atalanta (koja je s 3-0 svladala Marseille), a u finalu Konferencijske lige (29. svibnja, Atena) Fiorentini se pridružio Olympiacos iz Pireja!

Cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Dakle u tri europska finala nalaze se dva njemačka kluba (Borussia Dortmund i Bayer Leverkusen), dva talijanska (Atalanta i Fiorentina), jedan španjolski (Real Madrid) i jedan grčki (Olympiacos).

Real Madrid lovi svoj 15 naslov prvaka Europe i 31 međunarodni trofej uopće. Ovo će mu biti 41. finale ukupno u povijesti. Borussia Dortmund jednom je osvojila Euro naslov (1997.), jednom je izgubila finale (2012.), a Dortmunđani pamte i osvajanje Kupa pobjednika kupova 1996. te Interkontinentalni kup (preteču Svjetskog klupskog prvenstva) 1997.

Atalanta iz Bergama ostvarila je najveći uspjeh u svojoj povijesti i prvi put igrat će finale jednog Euro natjecanja. Bayer je 1988. osvojio Kup UEFA svladavši u finalu Espanyol, a Apotekari pamte i nesretni poraz u finalu Lige prvaka 2002. Ovo će im biti treće euro-finale ikada.

Fiorentina je svoj jedini euro-trofej osvojila 1961., Kup pobjednika kupova kada je u polufinalu izbacila zagrebački Dinamo. Zanimljivo, Viole su izgubile finale u sva četiri europska natjecanja - Lige prvaka 1957., Kupa pobjednika Kupova 1961., Kupa UEFA-e 1990., a Konferencijske lige 2023. Dakle, u Ateni će imati priliku stići do drugog euro-trofeja u svojem šestom finalu.

Olympiacos je najuspješniji grčki klub svih vremena, s 47 naslova prvaka Grčke i 28 osvojenih kupova. No, do ove sezone nikada nisu igrali više od četvrtfinala jednog euro-natjecanja.

Ako na papir stavimo broj finala, Real Madrid ima više europskih naslova (14) nego što preostala finalista imaju finala - zajedno (11).

FINALA EURO NATJECANJA

Finale Lige prvaka (1. lipnja, Wembley, London)

Real Madrid - Borussia Dormund, 21.00

Finale Europske lige (22. svibnja, Aviva stadion, Dublin)

Bayer Leverkusen - Atalanta, 21.00

Finale Konferencijske lige (29. svibnja, OPAP Arena, Atena)

Olympiacos - Fiorentina, 21.00

Oglas

Zaigraj odmah, Germania!


Igre na sreću mogu dovesti do ovisnosti. Igraj odgovorno.



Tagovi

Liga prvakaEuropska ligaKonferencijska ligaReal MadridBorussia DortmundBayer LeverkusenAtalantaOlympiacosFiorentina

Ostale Vijesti