REUTERS/Borut Zivulovic
REUTERS/Borut Zivulovic

FIFA odlučila: Igrači i treneri mogu iz Rusije već od 11. ožujka, a ugovori u Ukrajini vrijede do 30. lipnja

Vrijeme Čitanja: 2min | pon. 07.03.22. | 23:12

Jedan klub moći će potpisati maksimalno dva igrača koji raskinu ugovore u Rusiji i Ukrajini, a taj izvanredni prijelazni rok traje do 7. travnja

Najavljeno, učinjeno: svi strani nogometaši i treneri u Rusiji i Ukrajini moći će jednostrano raskinuti svoje ugovore i zaigrati u nekom drugom klubu do kraja sezone, objavila je Međunarodna udruga nogometnih saveza (FIFA) na svojim mrežnim stranicama u ponedjeljak navečer.

FIFA je priopćila da zbog eskalacije ruske invazije na Ukrajinu daje mogućnost igračima i trenerima da se dogovore s ruskim klubovima do 10. ožujka, a nakon tog datuma stranci mogu, ako žele, tražiti jednostrani raskid ugovor te automatski postaju slobodni igrači do kraja ove sezone.

Što se, pak, same Ukrajine tiče, kako bi se zaštitila radna prava (primanje plaće), ako se sve strane drugačije ne dogovore i ne raskinu prije, svi ugovori prestat će važiti s istekom ove sezone, dakle 30. lipnja 2022. godine.

Kako bi se omogućilo tim igračima da negdje ipak igraju do kraja sezone, FIFA je donijela posebno pravilo po kojem se otvara „prijelazni rok za igrače s ratnih područja“ koji će za svoje nove klubove moći potpisati do 7. travnja. Jedan klub moći će potpisati maksimalno dva igrača koji raskinu ugovore u Rusiji i Ukrajini.

Konačno, maloljetne igrače koji bježe iz Ukrajine FIFA će tretirati kao maloljetne izbjeglice, čime će pristupiti međunarodnom tržištu transfera koje je inače zatvoreno za mlađe od 18 godina.

Fifina odluka znači da se igrači koji se u međuvremenu drugačije ne dogovore moraju vratiti u svije klubove do 1. srpnja. Dakako, eventualna eskalacija rata mogla bi dovesti do novih odluka...

Krovna organizacija svjetskog nogometa, koja je Rusiji već zabranila sudjelovanje na Svjetskom prvenstvu ove jeseni u Kataru i time riskira žalbu na Sportskom arbitražnom sudu (CAS) protiv ove odluke, ponovila je "osudu upotrebe sile od strane Rusije u Ukrajini" i pozvala "na brzi prekid neprijateljstava".

Fifinu objavu pogledajte OVDJE.

Podsjećamo, od hrvatskih igrača u ruskim su klubovima Dejan Lovren (Zenit), Nikola Moro (Dinamo Moskva), Mateo Barać (Krilja Sovjetov), Zoran Nižić (Ahmat Grozni), Tin Jedvaj (Lokomotiv Moskva), Silvije Begić i Filip Uremović (Rubin Kazanj), Danijel Miškić (Ural Jekaterinburg) i Filip Mrzljak (Ufa).

Članovi ukrajinskih klubova su Neven Đurasek (Dnjipro-1), Lovro Cvek (Zorja Luhansk), David Puclin (Vorskla Poltava), Frane Ćirjak (PFK Lavov), te Mislav Matić i Dominik Mihaljević (Minaj), a od trenera Igor Jovićević (Dnjipro-1) i Ognjen Vukojević (Dinamo KIjev), dok je Darijo Srna zaposlenik Šahtara.


Tagovi

FIFARusijaUkrajina

Ostale Vijesti