Luka Stanzl/PIXSELL
Luka Stanzl/PIXSELL

FIFA objavila povijesni ranking futsalskih reprezentacija: Brazil najbolji, Hrvatska među najboljima na svijetu

Vrijeme Čitanja: 3min | uto. 07.05.24. | 17:59

Ženska reprezentacija nalazi se na 41. mjestu.

Vjerovali ili ne, ali krovna svjetska nogometna organizacija FIFA jučer je prvi put u povijesti objavila službenu rang listu najboljih futsalskih reprezentacija u muškoj i ženskoj kategoriji. Jedini dosadašnja relevantna lista futsal reprezentacija vodila se prema ELO modelu na stranici futsalworldranking.com. No, taj ranking reprezentacija, prema kojem je hrvatska muška futsalska reprezentacija 12. na svijetu, nije službeni. Prema prvom službenom rankingu futsalskih reprezentacija, kojeg donosi FIFA, Hrvatska je 16 reprezentacija svijeta od ukupno njih 139 (u nogometu se natječe 210 reprezentacija, odnosno 71 reprezentacija više nego u futsalu). Zanimljivo, hrvatska nogometna reprezentacija je 10. na svijetu, dakle šest bodova bolje rangirana od futsalske.

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Na prvom mjestu futsalske rang liste je Brazil (peti na nogometnoj), slijede ga Portugal (šesti na nogometnoj), Španjolska (osma na nogometnoj), Iran (20. na nogometnoj), a svjetski viceprvak u futsalu Argentina je petak, dok je kao nogometni prvak prva.

Ispred Hrvatske na futsalskoj rang listi još su Maroko, Rusija, Kazahstan, Tajland, Francuska, Uzbekistan, Ukrajina, Paragvaj, Gruzija i Japan, a top 10 zaključuju Finska, Italija, Novi Zeland i Srbija.

Mnogi bi očekivali da će Hrvatska biti bolje rangirana na ovoj listi, no razlog 'samo' 16. mjesta, što našu reprezentaciju i dalje svrstava u sami svjetski futsalski vrh, je propuštanje Eura 2018. i Svjetskog prvenstva 2021., a na Euru 2022. završili smo svoj put u skupini.

Hrvatska je nedavno u dvomeču protiv Poljske izborila plasman na Svjetsko prvenstvo koje se od 14. rujna do 6. listopada održava u Uzbekistanu, odnosno u tri tamošnja grada - Taškentu, Andijanu i Bukhari. Ždrijeb skupina SVjetskog prvenstva održat će se 26. svibnja u Samarkandu. Iako je prije nekoliko dana izašao neslužbeni popis jakosnih skupina za Svjetsko prvenstvu, u kojem se hrvatska nalazila u 4. jakosnom potu, Hrvatska će, po svemu sudeći biti u trećem jakosnom bubnju. Samim time ne možemo igrati u skupini igrati s Novim Zelandom, Venezuelom, Afganistanom, Kostarikom i Tadžikistanom koji se nalaze u istom potu.

U prvi pot smješteni su Uzbekistan (inače 11. reprezentacija svijeta) te prvih pet po FIFA-inom rankingu Brazil, Portugal, Španjolska, Iran i Argentina.

U drugom potu nalaze se Maroko Kazahstan, Tajland, Francuska, Ukrajina i Paragvaj, a u najslabijem, četvrtom potu, Nizozemska, Gvatemala, Panama, Angola, Libija i Kuba.

S obzirom na to da se u grupnoj fazi natjecanja ne smiju susresti reprezentacije iz iste konfederacije, znači da Hrvatska iz prvog pota može izvući Uzbekistan, Brazil, Iran ili Argentinu. Iz drugog Maroko, Tajland ili Paragvaj, a iz trećeg sve reprezentacije osim Nizozemske.

Dakle, kada bismo se igrali sa najboljom i najtežom mogućom skupinom za Hrvatsku rezultati bi bio:

Najbolja skupina - Uzbekistan, Paragvaj, HRVATSKA, Kuba

Najteža skupina - Brazil, Maroko, HRVATSKA, Gvatemala

U osminu finala natjecanja prolaze dvije najbolje reprezentacije svake skupine i četiri od šest najbolje plasiranih trećih reprezentacija.

Napomenimo kako je FIFA donijela i rang listu ženskih reprezentacija na kojoj se hrvatska nalazi na 41. mjestu od 69 ženskih reprezentacija (u nogometu Hrvatska je 59. od 193 reprezentacije). Brazilke su, sukladno muškim kolegama, najbolje i na toj listi. (N.R.)



Tagovi

Futsalfutsalsvjetsko prvenstvo u futsaluSvjetsko prvenstvo u futsalu 2024

Ostale Vijesti