REUTERS/Antonio Bronic
REUTERS/Antonio Bronic

FIFA još nije isključiva: Rusija može igrati, ali bez svog imena, zastave ili himne i na neutralnom terenu

Vrijeme Čitanja: 2min | ned. 27.02.22. | 22:22

Nogometna reprezentacija Rusije moći će igrati nadolazeće utakmice, ali problem je što suparnici ne žele igrati s njom

Međunarodna udruga nogometnih saveza (FIFA) odlučila je kazniti Rusiju zbog invazije na Ukrajinu tako da njena reprezentacija ne može igrati pod svojim imenom, zastavom i himnom te ne smije biti domaćin na teritoriju Ruske Federacije. Međutim, nekoliko zemalja već je najavilo da neće igrati ni protiv takve ni bilo kakve Zbornaje komande: Engleska te suparnici u dodatnim kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo u Kataru, Poljska, Češka i Švedska.

Rusija je u doigravanju za SP krajem ožujka trebala dočekati Poljsku, a pobjednik tog sraza u finalu bi se sučelio boljem iz nadmetanja Češke i Švedske. Predsjednik nogometnog saveza Poljske Cezary Kulesza rekao je da je Fifina odluka „potpuno neprihvatljiva“:

"Ne zanima nas sudjelovanje u toj utakmici ni pod takvim okolnostima. Naš je stav da poljska nacionalna momčad neće igrati s Rusijom bez obzira kako se ta momčad zvala“, rekao je Kulesza, a prenosi BBC.

Predsjednik švedskog saveza Karl-Erik Nilsson izjavio je Fotbollskanalenu da „nije zadovoljan“ Fiifnom odlukom.

"Naše mišljenje nije se promijenilo kao što se nije promijenila ni situacija u Ukrajini samo zato što smo primili poruku Fife, dakle nemamo danas drugih opcija nego smo ih imali jučer. Razgovarali smo i s nogometnim savezima Poljske i Češke kako bismo Fifi zajednički poručili što mislimo, no očekivali smo njeno oštrije stajalište. Mi bismo bili striktniji“, naglasio je Nilsson, misleći na izbacivanje Rusije iz natjecanja.

Engleske se Rusija trenutno tiče zbog ženskog Eura na njenom tlu u srpnju. Švedska, Nizozemska i Švicarska su u skupini s Ruskinjama, Engleskinje su im moguće suparnice u drugoj fazi natjecanja. Fifa je, pak, poručila da će s ostalim sportskim organizacijama razmotriti izbacivanje Rusije iz natjecanja, javlja dalje BBC.

"Fifa želi ponoviti svoju osudu ruske primjene sile u invaziji na Ukrajinu“, priopćeno je iz Züricha u nedjelju.

"Nasilje nikad nije rješenje i Fifa izražava svoju najdublju solidarnost prema svim ljudima na koje utječe što se događa u Ukrajini. Fifa će nastaviti sadašnji dijalog s Međunarodnim olimpijskim odborom, Uefom i drugim sportskim organizacijama kako bi odredila sve dodatne mjere ili sankcije, uključujući potencijalno isključenje iz natjecanja, koje će se primijeniti u bliskoj budućnosti ako se situacija ne bude brzo popravljala. Fifine misli ostaju sa svima koji su pogođeni ovom šokantnom i zabrinjavajućom situacijom."

Ranije u nedjelju, engleski FA je odlučio da Tri lava neće igrati međunarodne utakmice protiv Rusije na bilo kojoj razini nakon invazije na Ukrajinu. Iz FA su poručili da "svim srcem osuđuje zločine koje je počinilo rusko vodstvo". Upravno tijelo engleskog nogometa priopćilo je da će bojkot utakmica biti "u doglednoj budućnosti".


Tagovi

FIFAUEFAMeđunarodni olimpijski odborEngleski nogometni savezRusijapoljska košarkapoljska nogometna reprezentacijašvedska nogometna reprezentacijaČeškačeška nogometna reprezentacija

Ostale Vijesti