Matija Habljak/PIXSELL
Matija Habljak/PIXSELL

FIFA balansira: Uskoro na snazi nova pravila o posudbama, pred Dinamom su teške odluke

Vrijeme Čitanja: 2min | ned. 23.01.22. | 11:50

Plavi imaju puno igrača na posudbama, a uskoro se gasi i pogon Dinama II

Iako je uredba trebala biti implementirana već ranije, zbog pandemije i svih popratnih problema, FIFA-ina nova regulativa o ograničavanju broja posuđenih igrača trebala bi stupiti na snagu u srpnju, taman za vrijeme ljetnog prijelaznog roka.

Nova pravila idu u oba smjera. S jedne strane stavljaju limit na broj aktivnih nogometaša koje jedan klub može dovesti na posudbu, i isto tako, limitiraju broj igrača na posudbi iz jednog kluba. Za početak, gornja granica u obje instance bit će osam. Kasnije bi se ta brojka mogla smanjiti na šest i tako postepeno u potpunosti uvesti neke nove izazove klubovima koji gomilaju roster.

Kako pišu današnje Sportske novosti, ova nova pravila se ponajviše tiču Dinama, jer Plavi u ovom trenu imaju puno igrača na posudbi, a uskoro slijedi i gašenje Dinama II, što će stvoriti nove viškove. Srećom, regulativa koju smo gore spomenuli vrijedi samo za igrače starije od 21 godine, pa bi gašenje druge ekipe moglo proći bez većih poteškoća.

Što se tiče posuđenih prvotimaca, Kulenović, Nevistić, Čabraja, Pinto, Moubandje, Đurasek samo su neki od igrača koji su i dalje igrači Dinama s privremenim adresama. Sportske dodaju kako je otvoreno i pitanje ostanka ili odlaska Atiemwena, Burtona i Čužea koji su trenutno u Zagrebu i čekaju novi angažman. Ako ih Dinamo pošalje na novu posudbu, morat će misliti i o njima kada dođe ljeto.

Koliko će ove nove FIFA-ine smjerice utjecati na Dinamo ovoga ljeta i dalje nije poznato jer će svi domicilni savezi imati svoje vrijeme za prilagodbu na nova pravila.  Svejedno, prije ili kasnije, klubovi će morati kupovati planski i ciljano. Vojska posuđenih igrača na ugovoru uskoro bi mogla postati stvar prošlosti.

Što se internacionalne scene tiče, Chelsea se već priprema za novi način rada, svakako će ova pravila uvesti i malo "reda" u poslovanja, samo je pitanje tko će i kako pronaći kakvu "rupu".


Tagovi

FIFADinamo ZagrebMario ĆužeBurtonIyayi AtiemwenposudbaJacques Francois Moubandje

Ostale Vijesti