Euro U21: Bog slobodnjaka, kralj asistencija, austrijski Modrić i srpski Falcao

Vrijeme Čitanja: 3min | pon. 17.06.19. | 08:28

Koga danas gledati na Euru za mlade.

ODIGRAJ Srbija U21 – Austrija U21

LUKA JOVIĆ

Danas se sastaju mlade reprezentacije Srbije i Austrije te Njemačke i Danske, a mi krećemo sa dojučerašnjim suigračem hrvatskog reprezentativca Ante Rebića. Pomalo je deplasirano pričati o čovjeku koji je upravo potpisao za Real Madrid kao o nekome tko bi ‘mogao iznenaditi’. Više je riječ o glavnoj zvijezdi srpske reprezentacije koja će biti glavni nositelj igre svoje momčadi. Jovićevih 27 golova za Eintracht, od čega 17 u Bundesligi, garancija je golova. Osim 21-godišnjeg bombardera iz Bijeljine, tu su još i fantastični mladići Nemanja Radonjić (Marseille),  Dejan Joveljić - koji je doveden u Eintracht baš kao zamjena za Jovića iz Crvene zvezde – potom Andrija Živković i Ivan Šaponjić iz Benfice, kao i Nikola Milenković i Aleksa Terzić iz Fiorentine.

ODIGRAJ Njemačka U21 – Danska U21

Vrlo jaka momčad susjeda, ali definitivno prvo ime je Jović koji će se istaknuti svojim ubojitim golgeterskim instinktom. Međutim, razlog zašto je on tako ubojit leži i u činjenici da je upisao i sedam asistencija u netom okončanoj sezoni. Stabilan je s loptom u nogama i izrazito brz, što ga čini trostrukom prijetnjom, pogotovo iz kontri. Uostalom, nije uprava Kraljevskog kluba ‘sišla s uma’ pa u vjetar bacila 60 milijuna eura za srpskog Radamela Falcaa, kako mu tepaju.

XAVER SCHLAGER

Austrijski Modrić, kako mu tepaju određeni nogometni krugovi, glavna je uzdanica ove alpske zemlje. Mi nećemo ići toliko daleko i uspoređivati ga s hrvatskim kapetanom, ali sličnost je razumljiva kada se vidi način igre ovog mladića. 21-godišnji igrač Red Bull Salzburga ima nisko težište i na sličan način, varkama tijelom riješava se svojih čuvara, a odličan pregled igre i odlično pozicioniranje, omogućava mu dosta presijecanja lopti. Pridonosi momčadi na obje strane terena, stoga nije čudno da se od njega najviše očekuje.

Ove je sezone upisao vrlo dobrih osam golova priključujući se iz drugog plana u završnicu, čemu je pridodao još četiri asistencije. Igra lijevom nogom, a kada bi ga baš uspoređivali s nekim, najbliži je načinu igre Frenkieju de Jongu. Plavokosi Schlager prije dvije godine je sa svojim klubom osvojio Ligu prvaka za mlade, a na ovo natjecanje dolazi iz A reprezetacije čiji je postao standardan član. Procijenjen je prema Transfermarktu na 15 milijuna eura, a upravo u vrhušči RB Salzburga očekuju kako bi cijenu mogao udvostručiti na ovom natjecanju.

 

 

FLORIAN NEUHAUS

Kao i na svakom turniru za mlade, Nijemci imaju nekoliko interesantnih prospekata koji u konačnici postanu veliki igrači. Na ovom Euru, izbornik Stefan Kuntz računat će na usluge Mahmouda Dahouda iz Borussije Dortmunda, seniorskog reprezentativca iz Leverkusena, Jonathana Taha, Hoffenheimovog Nadiema Amirija, Wolfsburgovu braću Eggestein i Levina Oztunalija. Ipak, prvo ime, ono ‘najplemenitijeg kova’ svakako je Florian Neuhaus iz redova Borussije Monchengladbach.

22-godišnji centralni veznjak, prometnuo se u igrača udarnog sastava Gladbacha, postao je dirigentom njihove igre, a momci iz ‘druge Borussije’ posebno su oduševljavali u prvom dijelu sezone na čelu s Neuhausom, Thorganom Hazardom i Allasaneom Pleom. Mladi Nijemac, upisao je protekle sezone fantastičnih 10 asistencija uz četiri gola i tako istaknuo kandidaturu kao potencijalno najbolji veznjak na ovom Europskom prvenstvu.

Procijenjen je na 22 milijuna eura, ali fantastična kontrola lopte i ‘šesto čulo’ za podvaliti istu suigraču u boljoj poziciji, onoj u kojoj ga nitko drugi ne vidi, uvijek je bilo na cijeni. Potencijalno jedan od nabjoljih veznjaka Elfa u dogledno vrijeme.

ROBERT SKOV

Kakvu je sezonu imao mladi Danac, Robert Skov... Atipični krilni igrač sa 183 centimetara visine potpuno se afirmirao u Kopenhagenu minule ‘nogometne kampanje’ zabivši gotovo nevjerojatna 32 gola ove sezone u 48 nastupa. Osim što je uvjerljivo najbolji strijelac danske lige sa 29 golova, postao je igrač s najviše zabijenih golova iz slobodnih udaraca ove sezone – poentirao je čak osam puta i bacio rukavicu u lice legendama poput Juninha Pernambucana.

Naravno da je već debitirao i za seniorsku reprezentaciju u kvalifikacijama za Europsko prvenstvo, a cijena od samo 13 milijuna eura, mogla bi višestruko narasti nakon Europskog U21 prvenstva.  Danas, dakle, protiv Elfa gledamo potencijalno najubojitijeg čovjeka na ovom EP-u, a tek slijedi vidjeti kakvi su Danci kao momčad jer tu još ima zanimljivih igrača poput Borussijinog, Jacoba Bruun-Larsena, Victora Nelssona koji je skupa sa Skovom zabio osam golova u kvalifikacijama, a Phillip Biling iz Huddersfielda ordinirat će veznim redom.

 

 

(Foto: Reuters)

 


Tagovi

izdvajamoEuropsko prvenstvo u nogometu U21Robert SkovFlorian NeuhausLuka JovićXavier Schlager

Ostale Vijesti