REUTERS/Kemal Aslan
REUTERS/Kemal Aslan

Erdoganov klub ne odustaje od titule: Doveli bivšeg reprezentativca Portugala i viceprvaka Afrike slavnog nadimka

Vrijeme Čitanja: 2min | uto. 08.02.22. | 17:29

Pred njima je nemoguća misija.

S izuzetkom Bursaspora 2010., prvenstvo Turske je od 1984. do 2020. bilo rezervirano za tri istanbulska velikana - Galatasaray je u tom periodu osvojio 16 titula, a Fenerbahče i Bešiktaš devet. A onda se pojavio Istanbul Bašakšehir, klub koji je pokazao da u jednom od najljepših gradova svijeta, koji broji više od 15 milijuna stanovnika, ima mjesta za još jedan klub.

Bašakšehir je klub osnovan 1990. godine, a postao je poznat zbog velike povezanosti s autokratskim predsjednikom Turske Recepom Tayyipijem Erdoganom. Predsjednik kluba Goskel Gimsdag je bivši član Erdoganove stranke AKP-a (Stranka pravde i razvoja), klupske boje su narančasta i plava, po uzoru na Erdoganovu stranku, a Erdoganov portret često je viđena pojava u hodnicima Bašakšehirovog stadionskog kompleksa.

Zbog povezanosti s Erdoganom i firmama koje usko surađuju s vladom Turske, klub je od suparničkih navijača dobio pogrdni nadimak Erdogan FC. Turski predsjednik je svjestan fanatizma koje njegovi 'žitelji' osjećaju prema nogometu, a, opet, nije se htio vezati uz niti jedan od tri istanbulska velikana jer bi time dobio protivnike u redovima navijača suparničkih klubova.

U pretprošloj sezoni, Bašakšehir je iskoristio lošu financijsku situaciju u kojoj su se pronašli gradski rivali i 2020. stigao do povijesne titule prvaka, nakon što je u dva navrata (2017. i 2019.) završio drugi.

Prošle sezone kroz ciljnu ravninu prvi je prošao Bešiktaš, a ove, čini se, neće niti jedan od istanbulskih klubova. Galatasaray je 13., Bešiktaš šesti, Fenerbahče sedmi, a Bašakšehir peti s čak 20 bodova manje od vodećeg Trabzonspora uz utakmicu manje. Do kraja prvenstva ostalo je još 14 kola (Bašakšehir ima 15 utakmica) i misija se čini nemogućom.

Ili ipak ne? Erdoganov klub doveo je danas dva zvučna imena. Prvo je 32-godišnji Pizzi koji stiže iz Benfice. Ovaj ofenzivni veznjak u 17 navrata nosio je dres portugalske reprezentacije, a prije 10 godina Atletico Madrid ga je platio Bragi 13.5 milijuna eura. I u aktualnoj sezoni igrao je standardno u Benfici, no sada se odlučio prijeći u Bašakšehir na posudbu do kraja sezone.

Drugo Bašakšehirovo pojačanje je reprezentativac Egipta Mahmound Ahmed Ibrahim Hassan poznatiji pod nadimkom 'Trezeguet' kojeg mu je dodijelio bivši trener jer ga je po fizionomiji i stilu igre podsjećao na slavnog francuskog napadača Davida Trezegueta.

Trezeguet stiže na posudbu iz Aston Ville u koju je stigao 2019. iz Kasimpaše, a nedavno je igrao finale Afričkog kupa nacija u kojem je slavio Senegal nakon boljeg raspucavanja jedanaesteraca.

Iduću utakmicu Bašakšehir u prvenstvu Turske igra u subotu protiv Gaziantepa, dok vodeći Trabzonspor dočekuje Konyaspor.



Tagovi

Istanbul Basaksehirturska nogometna ligaDavid Trezeguet

Ostale Vijesti