REUTERS/David Klein
REUTERS/David Klein

Engleske milijarde: Kreće lov na najskuplju utakmicu na svijetu

Vrijeme Čitanja: 3min | uto. 10.05.22. | 13:17

Engleski Championship će i ove sezone u velikom finalu na Wembleyju oboriti rekord utakmice koja financijski vrijedi najviše.

Da je veliko finale playoffa u engleskoj drugoj ligi najskuplja utakmica svijeta, poznato je već godinama. Uz prvaka i drugoplasiranog, još četiri momčadi od njih ukupno 24 imat će priliku ostvariti ulazak u nogometnu Valhallu, a to je naravno Premier liga, meka lukrativnih TV prava i bogatih sponzorstava. Prvi i drugi odlaze u obećanu zemlju direktno, a ove sezone čast ulaska u Premier ligu pripala je Fulhamu i Bournemouthu.

Ostali? Njih tek čekaju polufinala i finale. Turnir na ispadanje spojit će šestog i trećeg, te četvrtog i petog u formatu igre na uzvrat, prije finala na Wembleyju gdje će se, logično, igrati samo jedan susret. Ove sezone to su redom Huddersfield, Nottingham Forest, Sheffield United i finalno – Luton.

Dok čekamo vikend i prve polufinalne susrete, zabavljamo se uz matematiku, točnije pokušavamo dokučiti koliko točno vrijedi pobjeda u velikom finalu na Wembleyju. Kako je prenio ugledni portal Goal, brojke su već godinama astronomske. 2020-godine konzultantska kuća Deloitte je procijenila kako je ulazak u Premier ligu vrijedan između 135 milijuna i 265 milijuna funti, naravno, sve ovisi o tome kakav plasman novopridošli prvoligaš ostvari prilikom ulaska u društvo najboljih.

Otkud novci dolaze? Najveći dio zarade svakako nose TV prava. Prošle sezone, prema službenom priopćenju, prihodi od emitiranja popeli su se do astronomskih brojki. Preko tri milijarde dolara su rasporedili prvoligaši (njih 20) s time da je svima, bez obzira na poziciju garantino nešto manje od 90 milijuna funti, uglavnon od domaćih i internacionalnih TV prava. Isto tako, u Premier ligi vlada i financijska meritokracija. Uz garantirani minimalac, klubovi, ovisno o svojoj poziciji na kraju sezone, mogu računati i na dodatne prihode. Posljednjeplasirana momčad prošle sezone je bio Sheffield United, oni su na temelju svog (ne)uspjeha u klupsku blagajnu inkasirali solidnih 1,7 milijuna funti, dok je prošlogodišnji prvak Manchester City prošao puno bolje, oni su kao prvaci države u blagajnu pospremili oko 35 milijuna funti.

Zanimljivo, u Engleskoj yo-yo efekt ulaska i odlaska iz Premier lige (Norwich, Fulham) financijski je pokriven. Naime, klubovi koji ispadnu iz Premier lige kroz iduće tri sezone imaju pravo na određeni postotak od TV prihoda iz premierligaške sezone.

Za kraj, koliko to sve vrijedi, točnije koliko bi novca Hiddersfield, Nottingham Forest, Sheffield i finalno Luton mogli zaraditi? Za početak, minimum koji će pobjednik ovog turnira pospremiti u blagajnu je 90 milijuna funti. Skok s posljenje pozicije na tablici na kraju sezone mogao bi vrlo lako pomaknuti prihode do iznosa s jednom nulom više. Isto tako, gleda se i atrakcija. Ipak su TV prava uglavnom vezana za želje gledatelja i navijača.

Podsjetimo, doigravanje za ulazak u Premierligu kreće u petak kada će prvi na teren na svom Kenilworth Roadu Luton tražiti pobjedu protiv Huddersfielda. Susret počinje u 20.45

(2.5) Luton (3.00) Huddersfield (2.90)

Sutradan, u subotu, od 16 sati gledamo dobro nam poznati one-season-wonder Sheffield United. Nisu Bladesi ni sjena one momčadi koja je uz Lundstrama i Baldocka , Sharpa i McGoldricka prijetila europskim pozicijama. Nottingham je pak instituacija engleskog nogometa, mnogi čekaju njihov povratak u Premier ligu.

(2.30) Sheffield United (3.0) Notingham Forest (3.2)

Uzvrati će doći u ponedjeljak, odnosno utorak. Potom slijedi put u London na veliko finale.

*Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. Igraj odgovorno. 18+


Tagovi

ChampionshipPremier ligaSheffield UnitedHuddersfield TownLuton Town

Ostale Vijesti