Marko Prpic/PIXSELL
Marko Prpic/PIXSELL

Energetski pad Dinama je logičan, a najveća iskušenja tek slijede

Vrijeme Čitanja: 4min | pet. 26.11.21. | 08:24

Umjesto na izlet, Plavima je utakmica u Londonu biti ili ne biti.

Nakon vrlo dobrog prvog poluvremena protiv Genka, Dinamo je u nastavku utakmice bio trom, jalov, bezopasan. Dinamo je energetski prilično pao. A to je i logično. Dinamu je utakmica protiv Genka bila 29. u ovoj sezoni, čak 13. europska. Dinamo u odnosu na prethodne sezone ima dosta uži kadar. I to ne samo za europska natjecanja. Recimo, u kadru hrvatskog prvaka više nema šest reprezentativaca koji su bili dio šampionske prošlosezonske generacije... Joško Gvardiol je prešao u RB Leipzig, Lovro Majer u Rennes, Kristijan Jakić u Eintracht, Mario Gavranović u Kayserispor, Petar Stojanović u Empoli, Lirim Kastrati u Legiju. Najveći dio sezone nije bilo niti sedmog reprezentativca, Arijana Ademija, ne zbog transfera, već čestih ozljeda.

Dinamo ima i veliki broj aktualnih A ili U21 reprezentativaca. Ovosezonska jesen bila je nakrcana s reprezentativnim okupljanjima. Dominik Livaković, Luka Ivanušec, Mislav Oršić, Stefan Ristofski, praktički nisu imali dana odmora. Bruno Petković, Amer Gojak, Luka Menalo, Sadegh Moharrami, Bartol Franjić, Josip Šutalo, Marko Bulat također su morali odrađivati reprezentativne obaveze i vraćali se nedovoljno odmorni u Maksimir.

1.HNL je nikada zanimljivija i izjednačenija. "Dinamo je možda i dalje najbolja momčad, ali kada su mu konkurenti ovako dobri, onda je i toj najboljoj momčadi puno teže igrati", rekao nam je u nedavnom intervjuu Goran Vlaović i bio je u pravu.

Za razliku od prethodnih sezona, Dinamo u domaćem prvenstvu ima jako malo utakmica koje može rutinski pobijediti, na autoritet i individualnu kvalitetu, što su najbolje pokazali Lokomotiva, Istra 1961, Slaven Belupo...

Normalno je da će u takvom ritmu, sa suženim kadrom i manjkom individualne kvalitete u odnosu na 'Bjeličin' i 'Mamićev' Dinamo, doći do zamora, pada energije, na kraju slabijih i često neuvjerljivih predstava.

"Prokletstvo Dinama su visoki ciljevi. Svi očekuju da imamo 10 bodova više u prvenstvu, da smo u Europi prvi u skupini. No stvarnost je drugačija. Ostali smo bez pet prvotimaca, a pripreme smo počeli bez reprezentativaca. U devetom mjesecu smo ostali i bez kompletnog veznog reda, Majer i Jakić su otišli, a Ademi je imao problema s ozljedama. Kada igraju reprezentacije ostajemo bez 14 igrača, a za automatizme treba vremena. Kako se osjećam? Lud sam", rekao je Krznar nakon jučerašnje utakmice.

Krznar je, kao i njegova momčad, na kraju utakmice djelovao umorno, pomalo i frustrirano od svih silnih 'kritika' navijača i medija na neuvjerljive nastupe Dinama u odnosu na prošle sezone No, argument mu drži vodu, iako ne treba zaobići činjenicu da Krznar, osim trenerske, obnaša i funkciju sportskog direktora kluba. Zašto Dinamo ima tanak roster, pogotovo za europske utakmice, je pitanje koje se treba postaviti i njemu samome...

Ono što Krznara, njegov stručni stožer, ali i navijače najviše od svega treba brinuti jest pravi 'pakao' od rasporeda koji Dinamu slijedi u narednom periodu. Naime, u iduća dva tjedna Dinamo ide na noge Šibeniku (nedjelja, 15 sati), zatim u srijedu (1. prosinac) dočekuje Rijeku u četvrtfinalu Kupa, u nedjelju (5. prosinca) igra se najveći derbi domaćeg nogometa na Maksimiru, a onda u četvrtak (9. prosinca) ide na noge West Hamu u utakmici koja je 'biti ili ne biti' za zagrebački sastav, barem kada je riječ o drugom krugu Europske lige.

Dinamo je prvu utakmicu sezone odigrao već 7. srpnja, na Maksimiru protiv Valura. Dvoboj protiv West Hama Plavima će biti 33. utakmica sezone, 15. europska. A još je i odgođen prvenstveni dvoboj protiv Hajduka....

Osim što Krznar može žaliti jer Dinamo dobru igru iz prvog dijela nije kapitalizirao pobjedom je dvoboj protiv West Hama kod kojeg su Modri mogli otputovati turistički, čak dati i priliku rezervama da se okušaju protiv slavnog londonskog kluba, sada će im to biti utakmica u kojoj se lovi nastavak natjecanja u Europskoj ligi.

Da stvar bude gora, nakon tog 'pakla' Dinamo ima još tri utakmice do kraja godine. Slaven Belupo na Maksimiru, a 2021. će završiti s gostovanjima na Aldo Drosini kod Istre 1961 i Kranjčevićevoj kod Hrvatskog dragovoljca.

Dinamo će u samo jesenskom dijelu sezone 2021/22 odigrati 36 natjecateljskih utakmica.

Raspored Dinama do kraja 2021.:

28.11. Šibenik - Dinamo, 15h (17. kolo 1.HNL)

01.12. Dinamo - Rijeka, 18:30 (četvrtfinale Hrvatskog kupa)

05.12. Dinamo - Hajduk, 17:30 (18. kolo 1.HNL)

09.12. West Ham - Dinamo, 21:00 (šesto kolo Europske lige)

12.12. Dinamo - Slaven Belupo, 17:05 (19. kolo 1.HNL)

15.12. Istra 1961 - Dinamo, 18:00 (20. kolo 1.HNL)

19.12. Hrvatski dragovoljac - Dinamo, 15:00 (21. kolo 1.HNL)


Tagovi

Dinamo ZagrebGNK DinamoPrva HNLEuropska liga

Ostale Vijesti