ALBERT GEA/Reuters
ALBERT GEA/Reuters

Emery: "Nikako ne smijemo dopustiti da zabiju gol, onda bi sve bilo otvoreno"

Vrijeme Čitanja: 5min | sri. 14.04.21. | 14:10

Trener Villarreala odgovarao je na novinarska pitanja uoči uzvratnog ogleda protiv Dinama.

Unai Emery, trener Villarreala, održao je press konferenciju te je odgovarao na novinarska pitanja uoči uzvratnog susreta protiv Dinama u četvrtfinalu Europske lige.

Podsjetimo, Španjolci su na Maksimiru slavili 1:0 pogotkom Gerarda Morena iz pomalo nesretno dosuđenog jedanaesterca u 44. minuti susreta.

Za vikend su igrali prvenstveni susret protiv Osasune te su poraženi 2:1, a pobjednički pogodak za goste u toj pobjedi postigao je naš Ante Budimir. Treba reći da je Emery na teren poslao izješanu postavu.

Što mislite o motivaciji vaših nogometaša, jesu li dovoljno motivirani? Što se dogodilo u porazu od Osasune?

"Analizirali smo prethodni susret imajući u vidu što smo pogriješili, što treba ispraviti. Nešto očigledno nije bilo kako treba i to treba ispraviti. Moramo sutra odigrati bolje, moramo izgraditi igru imajući u vidu te greške. Imamo kontinuitet u Europa lige, imamo dobar rezultat, ali koji je nedovoljan. Sučeljavamo se s dobrim, mladim, nezaustavljivim rivalom, koji ima velike ambicije i htjet će igrati maksimalno. U cijeloj kombinaciji pronašli smo dosta dobrih stvari, i iz susreta iz Zagreba, kao i protiv Osasune te ćemo te stvari pokušati primijeniti. Zahtijevat ću od igrača da to opet naprave. Zadnje što bih htio reći je da se doma moramo osjećati dobro, jako, imali smo uvijek dobre utakmice u Europa ligi, nekad u prvenstvu nismo bili toliko dobri kod kuće, ali moramo znati da čak i kad nema navijača, moramo biti jaki."

Pretpostavljamo da ste savjesno pripremali susret, znači li ovo da se nalazite u povijesnom trenutku pred utakmicu?

"Metodologija i postupak analize rivala se ne mijenja puno u Europi u odnosu na prvenstvo. U Europi stavljamo naglasak na to što ne poznamo protivnika toliko dobro. Ja želim da moji nogometaši upoznaju svoje protivnike, mada smo to već napravili za prošli susret. Ovog tjedna smo samo ponovili, ojačali to znanje jer ćemo ih opet vidjeti sutra. Ono što nas vodi je poštovanje prema protivnicima, počevši od toga pokušat ćemo dati kontinuitet susretu od prošlog tjedna i nadati se da će nam to dati dobar rezultat. Bez obzira na ovaj rezultat ne smijemo spekulirati, oni su jaka momčad i moramo shvatiti ozbiljno ovaj susret. Počinjemo od načela da je ovo izazov, već je izazov bio to pobijediti ih na njihovom terenu, ali moramo imati u vidu da nisu izgubili niti jedan susret u grupnoj fazi. Brzi su, imaju iskusne igrače, ali i mlade i perspektivne kao što su Ivanušec, Majer, zatim Oršić koji je malo stariji, Petković koji je jako važan za njih. Ako bude igrao od početka sutra, bit će jako važan. Mi ćemo sav respekt pokazati sutra. Ja stremim ka tome da moji igrači njih poznaju poimence, da znaju njihov način igre, da pripaze na kontranapade. Ako im se dozvoli puno prostora, oni će doći do našeg gola. Radi se o igračima koji mogu proizvest veliku opasnost za nas, u prvom susretu smo ih neutralizirali, ali i sutra moramo napraviti takvu cjelovitu pripremu kako bismo im se suprotstavili."

Kako se osjećaju igrači na fizičkom planu? Protiv Osasune ste napravili dosta izmjena i odmarali igrače, znate li tko će izaći na teren?

"Što se tiče fizičkog i mentalnog aspekta te resursa momčadi, u nedjelju nisam razmišljao o odmaranju igrača, više na to da koristim igrače s određenom strategijom. Zbog toga sam napravio više izmjena nego što je uobičajeno, ali treba znati upravljati ekipom u određenim situacijama. Prošlo je četiri dana, igrači su imali dovoljno vremena da se oporave. Pitanje ozljeda je uvijek aktualno, tako da, ideja je da sutra počne najbolja jedanaestorica, za koju mislim da je u tom trenutku najbolja. Ako i kad budu potrebne izmjene, isto tako važno je znati koji igrači su sposobni igrati više utakmica zaredom, a koji ne. Sve to treba imati u vidu. Zasad nitko nema problema, mislim da ćemo sutra imati sve na raspolaganju. "

Može li Dinamo sutra biti opasniji nego u prvom susretu? Nemaju što izgubiti.

"Oni su odlična momčad s odličnim igračima, kao što sam napomenuo. Brojni igrači igraju za nacionalne selekcije, bilo Hrvatske, bilo Makedonije ili druge. Moramo imati kontinuiran nastup, moramo biti na istoj razini kao iz prvog susreta i imati poštovanja prema kvaliteti Dinama. Oni igraju na pobjedu, znaju pobjeđivati, znaju se dobro braniti. Kad trebaju preokrenuti utakmicu, taktiku u utakmici, imaju puno resursa. Mogu igrati na kombinatoriku, na dubinu, na oba krila, mogu koristiti dvije špice, radi se o igračima koji imaju velike sposobnosti, vrlo brzim igračima. Imaju ozlijeđenih, Gavranović neće moći igrati, ali ostali su na raspolaganju i imaju puno alternativa za različite vrste igre."

Što mislite, koji aspekti će biti ključ uspjeha i prevaga sutra?

"Ključ uspjeha je, ponavljam, kontinuitet onoga što smo napravili u prvoj utakmici. Uspjeli smo ih zaustaviti, pretpostavljamo da će nastaviti s određenim vrstama taktike gdje moramo inzistirati na pokrivanju opasnih igrača koji igraju po sredini ili krilu. S druge strane, moramo kontrolirati utakmicu i ići prema protivničkom golu i održati ovaj rezultat koji imamo, u najmanju ruku. Ne smijemo dozvoliti da oni zabiju gol jer će onda biti sve otvoreno. "

Brine li vas mogućnost da, u slučaju njihovog gola, momčad izgubi samopouzdanje, da se unervozi?

"Pokušavamo stvoriti među nogometašima samopouzdanje, određene navike i automatizme, zahtjevnost je velika, ali mi želimo stvoriti atmosferu u kojoj će se igrači osjećati ugodno, čak i u takvim uvjetima, kako bi dali dobar učinak. S druge strane, ova momčad ima određenu vjerodostojnost, rekao bih, imali smo kontinuitet, imali smo i uspona i padova, ali generalno gledano, učinkovitost nam je na visokoj razini. To se događa zbog toga što se radi o zreloj momčadi, počeli smo sa Salzburgom, gdje smo postigli gol, dobro reagirali u teškim trenutcima, pokazali smo da imamo emotivnu ravnotežu kad je bilo potrebno. Imamo i mlađe igrače, koji su impulzivniji, s njima smo razgovarali, analizirali smo igru, pokazali im trenutke kako nogometaši koji imaju veće iskustvo reagiraju na drugi način i to tako da su ih stariji vodili i pokazivali im kako treba reagirati. Ja vjerujem u svoju momčad, unatoč svom respektu za Dinamo koji neće nimalo olakšati situaciju, ali mi uvijek moramo biti na nogama, hladne glave. Srce može ići na 1000 okretaja, ali glava mora biti hladna i moramo donositi odgovarajuće odluke, prije i tijekom susreta – svi. Sutra ćemo imati lijepu priliku i šteta je što nema navijača, ali osjećamo odgovornost, imamo puno želja, želimo im prenijeti poruku kako osjećamo njihovu podršku, da ćemo adekvatno odgovoriti na nju. Sve ćemo iskoristiti da dođemo do polufinala, imajući u vidu da će biti vrlo teško. Moramo uživati u pripremama, u ovome što radimo danas, u cijelom procesu do utakmice kako bi igrači bili motivirani i optimalno pripremljeni."


Tagovi

Unai EmeryVillarrealDinamo ZagrebEuropska liga

Ostale Vijesti