Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL
Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Duh Tome Ercega ušao u Tonija Teklića, Varaždinci razbili Riječane i ostali u igri za Europu!

Vrijeme Čitanja: 4min | ned. 14.05.23. | 18:50

Spektakularan pogodak zabio je ofenzivni veznjak Varaždina koji bi definitivno ovog ljeta mogao napraviti unosni inozemni transfer, Jakirovićeva momčad potpuno podbacila i propustila potvrditi europske nastupe u sljedećoj sezoni.

Utakmica Varaždina i Rijeke neće dugo ostati u sjećanju, ali kad se jednog dana budemo pokušali prisjetiti 2-0 pobjede Kovačevićeve momčadi nad Fiumanima, prva asocijacija bit će Tonio Teklić i njegove majstorski pogodak pokuškaricama iz 68. minute s kojim je postavio konačnih 2-0. Iako je u prvom dijelu Rijeka bila za nijansu opasnija, utakmica se rasplamsala tek u nastavku u kojem je domaćin bio za koplje ili dva kvalitetniji od svojeg današnjeg protivnika. Potpuno zasluženo Varaždinci slave svoju 12. pobjedu u sezoni te se s 45 bodova ponovno vraćaju u borbu za Europom, a iako su trenutno na šestom mjestu, četvrtoplasirani Osijek bježi im tek jedan bod, a trećeplasirana Rijeka tri.

Prvih pola sata utakmice bio je pravi lijek za sve one koji imaju problema s nesanicom. Težak teren stvarao je probleme i jednima i drugima, rijetko kada bi neka momčad uspjela povezati tri-četiri točna dodavanja te se dotad veći dio utakmice odvijao na sredini terena.

A onda je Varaždin došao u idealnu priliku da dođe do vodstva. Grubo je pogriješila vezna linija Riječana koja je na 35 metara od svog gola napravila 'neforsiranu pogrešku', uslijedila je kontra Varaždinaca koju je odmjerenim i preciznim udarcem zaključio Brodić s 20-ak metara, ali je fenomenalnom paradom Nediljko Labrović sačuvao svoju mrežu netaknutom. Još jednom je stasiti Sinjanin pokazao da je uz Livakovića najbolji vratar HNL-a, a njegove dobre izvedbe ne prolaze nezapaženo budući da već sada Rijeka ima dosta upita za svojeg kapetana.

Nakon tog pokušaja Brodića uslijedilo je desetominutno zatišje, a onda je fenomenalno s više od 30 metara odapeo Niko Janković. Dilaver ga je pronašao okomitim dodavanjem kroz sredinu, ofenzivni veznjak u nogama ima pravi top, ali prekrasan pogodak zajedničkim su snagama spriječili Oliver Zelenika i greda koja je u ovoj situaciji bila saveznik domaće momčadi.

Svega dvije minute kasnije je s 15-ak metara iskosa dobro tukao i Ampem , ali je od bloka njegov udarac poprimio čudnu putanju te je na kraju od vratnice lopta otišla u korner za Riječane.

Do kraja poluvremena istaknutijih prigoda nije bilo, a svi oni koji su danas otišli na stadion Varteksa nadali su se nešto boljem nastavku budući da se u prvih 45 minuta, izuzmemo li pokušaje Brodića i Jankovića, nije moglo puno toga vidjeti.

Domaćin je bolje krenuo u nastavku, već nakon 20-ak sekundi su kreirali jednu polupriliku, da bi onda u 47. minuti Varaždin poveo.

Brodić je lijepo odigrao prema desnoj strani za Stanića kojem Goda daje previše prostora da uputi miran centaršut, njegova lopta sletjela je točno na glavu Nike Domjanića kojeg Niko Galešić ostavlja neshvatljivo samog na petercu, a mladi napadač Varaždina mirno i precizno matira Labrovića što je značilo da se mogu upaliti sirene te zasvirati 'Ja sam Varaždinec' – 1-0

Naljutio je taj pogodak Sergeja Jakirovića, ali njegova momčad nije reagirala kako je Metkovac zamislio te je 10, odnosno 11 minuta kasnije, Varaždin na fenomenalan način povisio svoje vodstvo.

Pilj, koji je odigrao jednu izvrsnu utakmicu, prošao je kroz obranu Rijeke kao nož kroz putar, potom je uputio lijep ubačaj s lijeve strane na kojih 10-ak metera gdje zaboravljen Tonio Teklić, a (po)najbolji igrač Varaždina, u stilu kako su to onomad radili Tomo Erceg i Leon Benko, iz poluškarica zabija za povećanje vodstva. Majstorija 23-godišnjeg Splićanina kojem je ovo bio prvi pogodak nakon više od dva mjeseca posta – 2-0

Vidno iznervirani trener Rijeke nakon primljenog drugog pogotka radi trostruku izmjenu, nedugo potom je u igru uveo i Obregona, ali odnos snaga na terenu se nije promijenio. Varaždin se digao, golovi Domjanića i Teklića napunili su ih samopouzdanjem te su krenuli igrati još opuštenije što je u konačnici onemogućilo goste da kreiraju neku ozbiljnu priliku. Barem do 70. minute…

Matija Frigan ove je sezone već jednom zabio u Varaždinu, ali danas mu to nije pošlo za nogom. Odnosno glavom… Njegov dobar udarac nakon ubačaja Grgića sjajno je obranio Zelenika, a nekadašnjeg hrvatskog reprezentativca nije iznenadila ni 'žabica' kojom je najbolji topnik Bijelih pokušao doći do svojeg 15. pogotka u sezoni.

Do kraja utakmice je Rijeka imala jalovu inicijativu, s tim da je Brodić umalo u 80. minuti zabio za 3-0. No, iako je lopta otišla pored Labrovića, na kraju je obrana Rijeke uspjela otkloniti opasnost.

Jakirović na prste jedne ruke može nabrojati ono pozitivno što je vidio u igri svoje momčadi danas, dok s druge strane Kovačević itekako ima razloga za miran san nakon još jedne kvalitetne izvedbe njegove momčadi.

Varaždin – Rijeka 2-0

Strijelci: 1-0 Domjanić (47., Stanić), 2-0 Teklić (58., Pilj)

Stadion: Stadion Varteks, gledatelja: 1662

Glavni sudac: Ante Čulina (Zagreb), pomoćnici: Dario Kolarević (Zagreb), Dominik Benković (Zaprešić), četvrta sutkinja: Ivana Martinčić (Koprivnicia), VAR: Duje Strukan (Split), AVAR: Alen Jakšić (Split).

Žuti kartoni: Pilj, Elezi (Varaždin) Goda, Hodža, Frigan (Rijeka)

Crveni kartoni: /

Varaždin (4-4-2): Zelenika – Stolnik (46. Stanić), Jelenić, Pellumbi, Urata – Teklić (75. Perreira), Elezi, Pilj (75. Belcar), Kolarić – Domjanić (62. Vugrinec, 88. Težak), Brodić

Rijeka (4-2-3-1): Labrović – Veiga (60. Grgić), Galešić, Dilaver, Goda – Banda, Hodža (60. Liber) – Ampem (63. Obregon), Janković (71. Djouahra), Marin (60. Selahi) – Frigan



Tagovi

Tonio TeklićNK VaraždinVaraždinHNK RijekaRijekaHNLHrvatska nogometna liga

Ostale Vijesti