Ivo Cagalj/PIXSELL
Ivo Cagalj/PIXSELL

Dugo se čekalo, vrime je

Vrijeme Čitanja: 4min | čet. 26.05.22. | 07:30

Malo je nedostajalo da se danas slavi i dupla kruna. Ideal je odavno izboren pa je došlo vrijeme da se uživa i u trendu. Atmosfera u kojoj će igrači sutra istrčati na teren trenutak je da pokažu svima da je vrijeme i da ovaj trofej bude tek prvi u nizu...

Piše: Krešimir Milić

Posljednjih dana svi imaju mišljenje o svemu posebno kad je na tapetu sve vezano uz Hajduk. Imali su ga i prije, rijetko tko neutralno, uglavnom radikalno, i na koncu malotko popušta. Tvrdoglavi kao tovari, rekli bi, baš onako kako se pogrdno pokušava uvrijediti one koji dišu s Hajdukom. No za njih usporedba s tovarom zapravo nije pogrda, ni uvreda, naprotiv. Biće je to žilavo i neuništivo. Ponekad tvrdoglavo, najgore po sebe, spremno trpjeti, ali i ritnuti kad je dosta. Sentimentalan je tovar, odan i požrtvovan pa kako se onda uvrijediti ili shvatiti kao pogrdu kad mu znaš osobine.

Odani i strpljivi su navijači u iščekivanju onog iskoraka kojeg već dugo sanjaju. Devet godina prošlo je od posljednjeg trofeja. Turbulentno je to vrijeme za navijače bijelih koji su se izborili za svoje ideale u klubu, a sad je došlo vrijeme i da uživaju u trendu.

(1.80) Hajduk (3.80) Rijeka (4.50)

Hajduk u zadnjih deset godina nije imao približno dobru sezonu kao što je ova. Malo je nedostajalo da se danas slavi i dupla kruna. Ta konkurentnost koju su donijeli u HNL nedostajala je dugo, a rezultat boljeg Hajduka probudio je uspavane navijače i drugih klubova. Počeli su se vraćati ljudi na tribine, pomogli su tome i drugi, ali kako smo već konstatirali ništa kao konkurentniji Hajduk. Nije novost da je su splitski bijeli najpraćeniji klub po broju gledatelja na tribinama. Trajalo je to i kad nisu bili ni blizu drugog, a u nekim trenucima ni trećeg mjesta. Uzlet koji je krenuo nakon prijetnje za jedan veliki rezultatski debakl prošle godine donio je dimenziju više.

Bilo je sezona u kojima bi bljesnuli poput one 2017./18. kad su prijetili prvom mjestu dugo u prvenstvu i posljednji put igrali finale Kupa. Obilježile su to finale razne scene, vukli su se i sudački repovi, a ono najbitnije naslov nije stigao u poljudske vitrine nakon prve prilike od 2013. godine.

Pokušavalo se i ranije pokrenuti nešto s rezultatske mrtve točke, kružnog toka u koji su upali i iz kojeg se sve teže vidio izlaz. Slagale su se momčadi u kojima se jedina perspektiva vidjela u produktima vlastite škole, a oni se nisu ni stigli dobiti adekvatnu priliku da uhvate zalet prvenstveno zbog financijske situacije. Vozilo se po makadamu, stigao je asfalt, a sad su na putu za autocestu. Manjak kontinuiteta kvalitete i uglavnom nedostatak iste nije garantirao prošlih godina euforiju dužu od ljetnih mjeseci.

(1.80) Hajduk (3.80) Rijeka (4.50)

Prvenstvo je prepoštena prilika, a optimizam za budućnost je probudila činjenica da je dugo Hajduk bio u igri. Sad sve staje u posljednju utakmicu sezone i priliku koja se dugo čekala da trofej dođe u Split. Kazat će neki, već je i stigao, jer se utakmica igra na Poljudu, ali cilj je jasan – tu ostaje. Ima to priliku ostvariti na svom Poljudu u finalu Kupa danas od 19 sati protiv Rijeke.

„Ovo je prilika za uzeti trofej. To je razlog zbog kojeg sam došao u Hajduk. U prvenstvu se može uvijek malo kalkulirati. Ovo je finale Kupa, skroz drugačija utakmica nego u prvenstvu. Rijeka je dobra momčad i bit će teška utakmica. Iza nas je naporna sezona. Svi živimo za ovo, spremni smo. Nije bitno tko će zabiti, bitno je da osvojimo. Neću istetovirati ništa ako osvojimo Kup, samo prvenstvo. Nadam se da ćemo ga dogodine osvojiti“, kazao je Marko Livaja uoči finalne utakmice s Rijekom.

Baš on je simbol ovog Hajduka i ako danas taj trofej ostaje na Poljudu velika je vjerojatnost da će ga navijači zvati njegovim. Kako i ne bi nakon svega što je pružio. Najbolji je strijelac kluba s 32 gola u svim natjecanjima. S 28 u prvenstvu je najbolji strijelac lige, a četiri je dodao u Kupu. Pet ih je ove sezone zabio Rijeci, od čega po dva na Rujevici gdje je Hajduk slavio dva puta ove sezone. Pokvario je Livaja u posljednjoj utakmici Armadi slavlje rođendana, a nije da su ga zavoljeli i nakon prve.

(1.80) Hajduk (3.80) Rijeka (4.50)

Ipak, Hajduk ove sezone nije slavio protiv rivala s Kvarnera nijednom ove godine na domaćem stadionu, a nisu slavili nikad ni u Hrvatskom kupu kad su se susretali. Stoga je jasno da i ova momčad razmišlja da je vrijeme za promjene i prekid niza. Jednog i drugog. Svjestan je toga i Valdas Dambrauskas koji je ove sezone pokazao više puta da uvijek traži rješenje za nastali problem bez alibija. Recepti koje je isprobavao pokazali su se prokušanima iz utakmice u utakmicu, a vjerojatno ga ima i za ovu.

„Imamo plan, znamo što želimo, ali finala su vrlo čudna. Igrao sam ih nekoliko i znam da ne pobjeđuje taktika. Odlučuju detalji, malo sreće, želje i koncentracije u ključnim trenucima. U posljednjoj utakmici protiv Rijeke pokazali smo da možemo svladati pritisak. Ako želite osvajati trofeje, morate naučiti kako ne izgorjeti u atmosferi“, rekao je pred utakmicu.

Dočekat će igrače pun stadion pred kojim se često znao dogoditi neželjen rezultat, a ova utakmica je svojevrstan ispit zrelosti. Atmosfera u kojoj će sutra istrčati na teren trenutak je da pokažu svima da je vrijeme i da ovaj trofej bude tek prvi u nizu. Rezultati ne dolaze preko noći, gradi se korak po korak ili kako bi se reklo 'sve u svoje vrijeme'. Sudeći po svemu što se događalo ove sezone i puta koji su prošli, iskustva koje su prikupili, grešaka koje su radili i ispravljali, u suštini svega što su pokazali – vrime je.

MOGUĆI SASTAV:


Hajduk – Rijeka, Hrvatski kup, finale, stadion Poljud, četvrtak, 19 sati


Hrvatski kup, finale

Četvrtak, 26.svibnja

Hajduk - Rijeka 19.00

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. Igraj odgovorno 18+


Tagovi

HajdukHrvatski nogometni kup

Ostale Vijesti