Germanijak.hr
Germanijak.hr

Dragulji za krunu!

Vrijeme Čitanja: 3min | pet. 29.03.24. | 08:00

Baturina je spreman za Derbi i to je najvažnija vijest za Jakirovića. Dvoboj njega i Hajdukova mladića mogao bi puno toga odlučivati na Poljudu

Najvažniju vijest, koju je dobio Sergej Jakirović zadnja dva-tri dana glasi: Martin Baturina spreman je za Derbi! Dinamova 'desetka' ozlijedila se u utakmici s Rudešom, na prvu se činilo da neće biti zdrav do velikog poljudskog obračuna, međutim, dijagnoza je bila optimističnija, a Martinu su ipak rasli izgledi da zaigra u Splitu. Tako će na kraju i biti, Baturina će biti jedan od Dinamovih predvodnika modrih ambicija prema pobjedi protiv najvećeg rivala.

Prouči cjelokupnu ponudu na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

S druge će strane, u sličnoj ulozi, biti Rokas Pukštas. Njemu je 19 godina, godinu i pol dana mlađi je od Martina, a njegova uloga u Hajduku otprilike podsjeća na Baturinin put u Dinamu. Kao što je Martin stupio na scenu pogotkom Hajduku u HNL-u prije dvije sezone i silovito krenuo uzlaznom putanjom, tako je i Pukštasa obilježio pobjednički pogodak u Maksimiru lanjskog srpnja. Zadnja minuta nadoknade, zadnji korner, njegov skok i gol glavom. Za preokret i pobjedu Bijelih u Zagrebu. Tu je Pukštas već prigrabio dres Hajdukova prvotimca, tjedan dana kasnije 'riješio' i Rijeku i iz utakmice u utakmicu bio sve bolji, sve važniji Hajdukov adut. No, već sredinom kolovoza zaustavila ga je ozljeda koljena, zbog koje je propustio dva mjeseca nogometa. Patio je on, ali patio je i Hajduk, vidjelo se koliko Splićanima nedostaje Roky. A otkad se vratio, 22.listopada protiv Osijeka, Pukštas je odigrao baš sve utakmice za Hajduk u HNL-u. Ne samo to, on je u 19 utakmica ove sezone, čak 17 odigrao po 90 minuta, protiv Rudeša, zamijenjen je u 87.minuti, a samo je u porazu od Rijeke na Poljudu odigrao 58 minuta.To je fenomenalna statistika za jednog mladog igrača, samo dokaz koliko Pukštas znači za igru Hajduka.

Premda, treba reći da se i kod njega, kao i kod cijelog Hajduka zadnjih tjedana, vide određene oscilacije u formi. Nije više tako razigran i produktivan, nakon povratka zabio je, istina, još tri pogotka i sad je na brojci pet. Dva je od toga zabio Rijeci, jedan Dinamu i već su na Poljudu zaključili kako mu pašu velike utakmice. Bez obzira na taj mali pad u prezentacijama i krizu momčad, Pukštas djeluje kao jedan vrlo stabilan mladić, potpuno fokusiran na nogomet i teren i zato se od njega u Derbiju opet očekuje veliki doprinos. S 19 godina je jedan od ključnih igrača Hajduka, nema dvojbe da bi u subotu i njegova uloga na sredini terena i ulazak iz drugog plana u šesnaesterac mogli presuditi Derbi.

Kao što uvijek može presuditi i Martin Baturina. Njega je ozljeda snašla baš u razdoblju kad je uhvatio kontinuitet forme, kad je postao ponajbolji Dinamov igrač, jedan od rijetkih, koji su i u onih 5-1 u Solunu zaslužili prolaznu ocjenu. Bati se probudio na proljeće, nakon što se u prvom dijelu sezone dosta mučio, djelovao iscijeđeno, imao problema s ozljedama i virozama. Međutim, u nastavku sezone je proigrao, konačno došao na razinu, koja se od njega očekuje. Zabio je na proljeće tri pogotka, s jednim europskim (Sparta) sad je na pet u sezoni, kao i Pukštas, ali je, za razliku od Hajdukova dragulja, pridodao tome i šest asistencija. S pravim Baturinom, a vidjet ćemo koliko su ta ozljeda i kratka stanka ostavili traga na njemu, Dinamove šanse na Poljudu definitivno rastu. Često je bio inspiriran protiv Hajduka, premda, najbolje partije pružio je u Maksimiru, na Poljudu se još čeka neki Derbi po kojemu će ga se pamtiti. Kao što se Pukštasa pamti iz tog srpanjskog Maksimira.

Dvojica dragulja u borbi za krunu, za prvaka. S velikom važnošću za svoju momčad, od njih se očekuju konkretni potezi. Ulog je velik, a oni, iako mladi nisu lišeni tog pritiska, naprotiv. Oni su sadašnjost Derbija, Hajduka i Dinama, a budućnost, tko zna... Za očekivati je da ih nećemo još dugo gledati u dresovima svojih klubova, da bi već na ljeto mogli napustiti gnijezdo, inozemni klubovi odavno su ih prepoznali i potcrtali. A predstava u ovoj utakmici, njihova uloga i učinak, svakako, mogu im dodatno 'napumpati' cijenu!



Tagovi

HajdukGNK DinamoDerbiMartin BaturinaRokas PukštasHrvatska nogometna liga

Ostale Vijesti